Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Tak samo jest z topnetinfo i huawei e3131, nie laczy w trybie ndis, nie zglasza bledow
jacek
jacek
- unpublished
- Stały użytkownik forum
Skoro mój przypadek jest nieodosobniony, a modem działa na sofcie "Play" to jednak, prawdopodobnie, jest to kwestia modyfikacji kodu. Jednym słowem bez ingerencji Janka nic nie wskóramy, a wiadomo święta za pasem, ma więc ważniejsze i ciekawsze rzeczy do roboty jak dłubanie przy programie.xyy333 pisze:Tak samo jest z topnetinfo i huawei e3131, nie laczy w trybie ndis, nie zglasza bledow
Pozdrawiam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nowa wersja testowa 3.65 c test do pobrania ręcznego i podmiany pliku exe:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?123
Zmiany:
1. Dodano statystyki dla taryfy nocnej, tzn:
- w czasie trwania taryfy nocnej wyświetlają się zamiast dziennych,
- z menu górnego można wybrać pozycję "Statystyki", w oknie, które się wyświetli będą znajdowały się statystyki zarówno dzienne jak i nocne.
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?123
Zmiany:
1. Dodano statystyki dla taryfy nocnej, tzn:
- w czasie trwania taryfy nocnej wyświetlają się zamiast dziennych,
- z menu górnego można wybrać pozycję "Statystyki", w oknie, które się wyświetli będą znajdowały się statystyki zarówno dzienne jak i nocne.
Niestety, pomijając brak czasu, nie wiem jak to zrobić. O ile dobrze pamiętam to do modemu wysyłane są dwie komendy AT za pomocą których modem łączy się z internetem. Wydaje mi się, że niektórym modemom (sterownikom) firmy Huawei to wystarczyło a z innymi jest problem polegający na tym, że sterowniki tak jakby nie łączyły "systemu" - protokołów z połączonym z internetem za pomocą komend modemem. Nie mam pomysłu czego tu brakuje. Gdyby ktoś wiedział to przypuszczam, że implementacja zajęła by mało czasu.xyy333 pisze:Tak samo jest z topnetinfo i huawei e3131, nie laczy w trybie ndis, nie zglasza bledow
Pozdrawiam
Janek
Janek
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Dziękijanek222 pisze:Dodano statystyki dla taryfy nocnej

-
- Stary wyga bezprzewodowy
"TNI samo z siebie zapodaje CFUN=1,1" - nie, trzeba to ustawić. Nie jestem pewien o co chodzi... Moim zdaniem najlepiej jest na końcu, ponieważ wtedy użytkownik układa zestaw komend, których program mu już nie zmieni.unpublished pisze:gdyby polecenia z ustawienia "Wyślij komendę przed połączeniem z internetem" były wykonywane na samym początku inicjalizacji modemu, a nie na końcu. Jakbym np. w "Wyślij komendę po rozłączeniu z internetem" zapodał AT+CFUN=5, to później wstawienie AT+CFUN=1,1 w "Wyślij komendę przed połączeniem z internetem" nie zda rezultatu z wiadomych względów (tylko przykład bo wiem że TNI samo z siebie zapodaje CFUN=1,1 na początku). Jeżeli "technicznie" nie ma przeciwwskazań to może warto byłoby zmienić tą kolejność, tak by terminal wrzucał komendy z tej opcji na początku, a nie na końcu.
Tylko że gdyby np. w jakimś modemie po AT+CFUN trzeba było odczekać 10 sekund a z tego co pamiętam w jakimś trzeba było 20 to takich znaczków trzeba by było dużo wstawić. Na przykład tylko przy 5 sekundach było by ich 50.unpublished pisze:standardem we wszystkich programach (np. FrontDoor, RemoteAccess) oraz terminalach, czas opóźnień wstawiało się znakiem "~" gdzie jeden znaczek to np. 100ms "~~~" 300. Jeżeli jest takie zapotrzebowanie, a Tobie chciałoby się to zmodyfikować to czemu nie, funkcja w sumie przydatna i nieszkodliwa w żaden sposób.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Mój modem to huawei E3131 z playa, system windows 7 . Wszystko działa prawie że pięknie, gdyby nie ten mały problem z PIN-em. Otóż chodzi o to że gdy mam włączoną weryfikację PIN, w ustawieniach wpisany mam PIN i zaznaczone "Wprowadź PIN" to mimo tego gdy podłączam modem do komputera gdy odpalam TNI wyskakuje mi błąd:
Ustawiono "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" ale nie udało się odczytać numeru identyfikacyjnego karty SIM lub został odrzucony przez użytkownika.
Odpowiedź modemu: AT+CIMI
+CME ERROR: 11
Klikam ponów próbę wtedy wyświetla mi się okno do wpisania PIN-u, wpisuję go i wszystko działa.
Jest jakiś sposób żeby TNI wpisywał ten PIN sam czy jednak będę musiał wyłączyć weryfikację PIN-u co jest mi troche nie na rękę ?
Mój modem to huawei E3131 z playa, system windows 7 . Wszystko działa prawie że pięknie, gdyby nie ten mały problem z PIN-em. Otóż chodzi o to że gdy mam włączoną weryfikację PIN, w ustawieniach wpisany mam PIN i zaznaczone "Wprowadź PIN" to mimo tego gdy podłączam modem do komputera gdy odpalam TNI wyskakuje mi błąd:
Ustawiono "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" ale nie udało się odczytać numeru identyfikacyjnego karty SIM lub został odrzucony przez użytkownika.
Odpowiedź modemu: AT+CIMI
+CME ERROR: 11
Klikam ponów próbę wtedy wyświetla mi się okno do wpisania PIN-u, wpisuję go i wszystko działa.
Jest jakiś sposób żeby TNI wpisywał ten PIN sam czy jednak będę musiał wyłączyć weryfikację PIN-u co jest mi troche nie na rękę ?
- wojteks
- *** Administrator ***
W Ustawienia/Komunikacja AT jest miejsce na wpisanie PIN i trzeba zaznaczyć żeby był podawany do modemu.kemmil50 pisze:Jest jakiś sposób żeby TNI wpisywał ten PIN sam
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie przeczytałeś dokładnie mojego postu, mam wpisany pin i zaznaczone Wprowadź PIN a mimo tego nie chce go wpisywać, wyskakuje ten błąd
- wojteks
- *** Administrator ***
A "komunikacja AT" masz zaznaczone? Może prościej zdjąć pin z karty?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak mam zaznaczone komunikacja AT oraz Wprowadź pin przed połączeniem . Moim zdaniem problem jest z tym że mam też zaznaczoną opcję " Twórz statystyki dla każdej SIM osobno " i dla tego nie może rozpoznać numeru SIM przed podaniem PIN-u . No trudno będę musiał zdjąć PIN z karty, może kiedyś autor tego programu coś z tym poprawi 

- unpublished
- Stały użytkownik forum
janek222 pisze:1) "TNI samo z siebie zapodaje CFUN=1,1" - nie, trzeba to ustawić. Nie jestem pewien o co chodzi... Moim zdaniem najlepiej jest na końcu, ponieważ wtedy użytkownik układa zestaw komend, których program mu już nie zmieni.
2) Tylko że gdyby np. w jakimś modemie po AT+CFUN trzeba było odczekać 10 sekund a z tego co pamiętam w jakimś trzeba było 20 to takich znaczków trzeba by było dużo wstawić. Na przykład tylko przy 5 sekundach było by ich 50.
Witam,
ad1. wiem że TNI daje CFUN=1,1 na początku, o cym zresztą pisałem. Podałem to jako dość kontrastowy przykład logiki zastosowania tej funkcji, tj. gdyby ten "string" był ładowany na początku to pozwalał by na pełne wykorzystanie możliwości tej funkcji. Oczywiście Twój pkt. widzenia jest również zasadny, dlatego może proponuje (gdyby Ci się chciało oczywiście) to dołożył byś "zaznaczaną" opcję: "na początku inicjalizacji modemu". W chwili gdy kwadracik nie byłby zaznaczony to działało by to tak jak dotychczas. Podobne rozwiązanie zastosowałeś przy "zapamiętuj poniższe ustawienia" w opcji "połącz/rozłącz z internetem o godzinie - za co ci chwała bo bez tego było to bardzo irytujące.
ad2. takie rozwiązanie, niewątpliwie było by lepsze jak całkowity jego brak. Osobiście uważam że skoro jest to potrzebne użytkownikom to jest to wyłącznie kwestia dogadania jaką wartość ma mieć znaczek "~" bo wiadomo jednemu starczy 100ms, drugiemu pasować będzie 5 sekund, ale i tu można by wstawić opcję definiowania z zakresu 0,1sek do 60sek.
Pozdrawiam i dzięki, pa!
PS. Przy okazji, jak czas i chęci by Ci na to pozwoliły, zerknąłbyś czemu modemy HUAWEI w TNI nie chcą nawiązywać połączenia w trybie NDIS? Z tego co pamiętam to w Play'sofcie dołączonym do modemu default'owo tak są ustawione i działają. (w men. urządzeń widać "modem" jako kartę sieciową - jak zrobię połącz w TNI to ten "przelatuje" bez wywalania żadnego błędu, a pomimo tego połączenia się nie uzyskuje)
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Od kilku dni nie działa mi aero (to super prezent tak na święta!) łączy sie tylko na chwile, postanowiłem więc przejrzeć ustawienia i chcialem wszystko pozmieniac jak w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=2tzHVNi-Ha8 bo jednak mialem troche inaczej wszystko idzie jak po maśle dopóki pozmieniam w ustawieniach TNI tak jak na filmiku który zreszta opiera się na wiadomościach z tego szacownego forum. A zatem zmieniłem ustawienia Kolejność na WCDMA,GSM, oraz roaming włączony CS i PS, klikam na zastosuj i ciągle wyskakuje ta denerwująca komenda ze "Najpierw nalezy zaznaczyć komunikacja AT" której NIE MOGĘ zaznaczyć ponieważ wyskakuje komenda "Nie udało się otworzyć portu" .. porty mam 3 do wyboru com 3,4,5 i na 4 i 5 czasem sie polączy ale to nie to.. pomoże ktoś zielonemu?
Od kilku dni nie działa mi aero (to super prezent tak na święta!) łączy sie tylko na chwile, postanowiłem więc przejrzeć ustawienia i chcialem wszystko pozmieniac jak w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=2tzHVNi-Ha8 bo jednak mialem troche inaczej wszystko idzie jak po maśle dopóki pozmieniam w ustawieniach TNI tak jak na filmiku który zreszta opiera się na wiadomościach z tego szacownego forum. A zatem zmieniłem ustawienia Kolejność na WCDMA,GSM, oraz roaming włączony CS i PS, klikam na zastosuj i ciągle wyskakuje ta denerwująca komenda ze "Najpierw nalezy zaznaczyć komunikacja AT" której NIE MOGĘ zaznaczyć ponieważ wyskakuje komenda "Nie udało się otworzyć portu" .. porty mam 3 do wyboru com 3,4,5 i na 4 i 5 czasem sie polączy ale to nie to.. pomoże ktoś zielonemu?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Na początek odłącz modem od kompa na kilkanaście sekund i spróbuj ponowniedaras pisze:"Nie udało się otworzyć portu"
-
nic to nie dało niestety 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź w menadżerze urządzeń pod jakim numerem portu występuje Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface i w TIN zaznacz ten port do komunikacji AT
-
yy w menedzer urzadzen>karty sieciowe> huawei własciwosci nie bardzo moge znajść Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie karty.... tylko Porty (COM i LPT)daras pisze:>karty sieciowe>
-
aha, jest tam wykryty port com 4 jak sie wejdzie w zaawansowane, tak samo bylo i jest w tni ale teraz to juz sie nawet niechce polączyć ani zastosować zmian ciągle jest komunikat "nalezy najpierw zaznaczyc komunikacje AT i PIN" może miec na to jakis wplyw aplikacja play dzialajaca w tle?
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy w tle nie działa jakiś inny program do obsługi modemu?daras pisze:ciągle jest komunikat
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeden port to za małodaras pisze: wykryty port com 4
Powinno być dwa:
Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface
Port HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface
Według mnie sterowniki od nowa
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie! Przeczytaj powyżej!Andrzejz78 pisze:Według mnie sterowniki od nowa
On uruchamia TNI równocześnie z działającą w tle aplikacją Playa!
Krzysztof
-
bo ta aplikacja uruchamia sie sama i za cholere niechce sie usunac z autostartu!
[ Dodano: 2012-12-15, 19:47 ]
[ Dodano: 2012-12-15, 19:47 ]
jeden post nad Twoim napisalem ze dziala program play, myslalem ze tak ma byc skoro sie sam uruchamia bo nawet na stronie aero 2 pisze ze sa potrzebne sterowniki od play, wiec nie wiem czy tak ma byc czy nie, jeszcze nikt mi tu nie odpowiedzial zreszta nie wiem jakie sa jeszcze inne programy do obslugi modemu podaj mi nazwy jak mozesz to sprawdze w autostarcie dziekiwojteks pisze:Czy w tle nie działa jakiś inny program do obsługi modemu?daras pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez daras, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czytaj TNI FAQ: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... Info_-_FAQ
Część I, pytania 33 i 34.
Część I, pytania 33 i 34.
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Sterowniki to nie program, przecież możesz go ręcznie wyłączyć, autostart to inny problem też łatwy do obejścia.daras pisze: bo nawet na stronie aero 2 pisze ze sa potrzebne sterowniki
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zwracam honorChris-Kr pisze:On uruchamia TNI równocześnie z działającą w tle aplikacją Playa!

- unpublished
- Stały użytkownik forum
Witam,Chris-Kr pisze:On uruchamia TNI równocześnie z działającą w tle aplikacją Playa!
... fakt tak się nie da, by równocześnie jedno i drugie funkcjonowało poprawnie. Ja u siebie auto-odtwarzanie wyłączyłem za pomocą "diskmgmt.msc" - po prostu najechałem na CD-ROM modemu Play i usunąłem literę dysku. Windows już go nie widzi i po problemie (wcześniej można jeszcze ewent. wyłuskać sterowniki i zainstalować je niezależnie "DriverSetup.exe"). Można też wyłączyć w men. urządzeń napęd CD-ROM, ale osobiście preferuję tą metodę.
Pozdrawiam
PS. Ciekawe czemu na sofcie Play modemy Huawei nawiązują połączenie w trybie NDIS, a w TNI nie chcą.
-
dokładnie te dwa porty mam wykryte, ale zeby sie dowiedziec numer to trzeba w to wejsc dlatego napisalem ze com 4, aplikacja play nie dziala mi jednak w tle, uruchami sie dopiero jak wloze modem, ale samo tni nie wykrywa mi modemu, dioda mryga na zielono a play wykrywa a potem mozna to przeciez wylaczyc, w końcu juz nie wiem co mam zrobic zeby udalo sie zastosowac te zmiany, to jest bardzo dziwne ale bez playowej aplikacji w tle TNI w ogole niechce mi sie polaczycAndrzejz78 pisze:Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface
Port HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface
zamieszałes Andrzeju mi okrutnie bo najpierw napisałes ze "Sprawdź w menadżerze urządzeń pod jakim numerem portu występuje Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface i w TIN zaznacz ten port do komunikacji AT" a o dwóch portach nic nie pisałes
edit:autostart juz wylaczony w windows i odinstalowane to auto run w progam files/play no i sie porty zmieniaja np. raz sa 3,4,5 a raz com 8,9,10 i laczy sie na jakies 5-10 minut i wywala musze potestowac jeszcze, nadal nie mogę zastosowac zmian jak z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=2tzHVNi-Ha8 CO ROBIĆ? pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-16, 11:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-16, 11:04 przez daras, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Gdybyś podał faktyczną ilość portów to by nie było zamieszaniadaras pisze: dwóch portach nic nie pisałes
- wojteks
- *** Administrator ***
Porty się zmieniają jak podłączasz modem do różnych gniazd USB, to normalne.daras pisze:no i sie porty zmieniaja np. raz sa 3,4,5 a raz com 8,9,10
Nie pomagam na PW!
-
Witam.
Mam pytanie. Jak w tym cudzie zmienić na LTE? Mam iPlusa i modem ZTE MF821 LTE. Z góry dziękuję.
Mam pytanie. Jak w tym cudzie zmienić na LTE? Mam iPlusa i modem ZTE MF821 LTE. Z góry dziękuję.