E353s-2, przełączanie UMTS <- -> HSPA+

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Emil0s
Początkujący użytkownik forum

E353s-2, przełączanie UMTS <- -> HSPA+

Post autor: Emil0s »

Cześć,
Od pewnego czasu borykam się z problemem przełączania transmisji HSPA+ w tryb UMTS.
Mam zasięg 100 %, łączę się z BTS na 2100 MHz w sieci PLUS. Sytuacja dotyczy grania online, kiedy nagle ping z 80-90 skacze do 200-300 i włącza się UMTS.
Próbowałem temu zaradzić poleceniem PING różnej wielkości pakietami, w różnych odstępach czasu, ale nie likwiduje to problemu, chociaż wtedy przełącza rzadziej.

I na koniec najlepsze: po przełączeniu na UMTS, mimo pingowania, wystarczy że odpalę przeglądarkę i wejdę na dowolną WWW - modem natychmiast wraca do HSPA+
Proszę o poradę, jak utrzymać stabilne połączenie w trybie HSPA+, bo problem na pewno nie wynika z obciążenia BTS :cry:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: E353s-2, przełączanie UMTS <- -> HSPA+

Post autor: ja.michal »

Nic nie zrobisz jeśli pingi nie pomogły. Tym steruje stacja bazowa. W przypadku małej transmisji danych lub jej brak modem jest "zrzucany" do UMTS.
Emil0s

Pytanie, jaki mechanizm powoduje, że odświeżając witrynę w przeglądarce modem wraca do HSPA+, skoro transfer i tak ciągle generuje gra online i ping ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Emil0s pisze:Próbowałem temu zaradzić poleceniem PING różnej wielkości pakietami, w różnych odstępach czasu, ale nie likwiduje to problemu, chociaż wtedy przełącza rzadziej.
Kiedyś się w to bawiłem w plusie, to pingi musiały być końskiej wielkości, to chyba pod 1000B podchodziło i trzeba pingować serwer który odpowiada pingiem takiej samej długości, niektóre potrafią odpowiedzieć tylko 64B.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak odświeżasz witrynę to wysyłasz jakieś zapytanie do serwera i coś dostajesz. Są to na ogół większe pakiety i więcej połączeń niż jeden ling i gra.

To już wszystko operator ustawia u siebie. Niestety nie mamy na to bezpośredniego wpływu.

[ Dodano: 2012-12-17, 00:46 ]
Można jeszcze odpalić kilka wierszy poleceń i pingować różne serwery w tym samym czasie.
Emil0s

krystianb pisze:trzeba pingować serwer który odpowiada pingiem takiej samej długości, niektóre potrafią odpowiedzieć tylko 64B.
Myślę że tu może być przyczyna, łącząc się z witryną www ściągam jednak znaczną ilość danych i ruch generowany jest w obydwie strony. Teraz tylko który serwer da potrzebną odpowiedz.
Dzięki za pomoc, w takim razie uruchomię kilka wierszy poleceń z różnymi adresatami pingów i zobaczymy czy pomogło :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Emil0s pisze:Dzięki za pomoc, w takim razie uruchomię kilka wierszy poleceń z różnymi adresatami pingów i zobaczymy czy pomogło
Powinien wystarczyć jeden i obserwacja kiedy modem wstanie.
Teraz tylko który serwer da potrzebną odpowiedz.
Dość łatwo można to sprawdzić wystarczy program przechwytujący komunikację na odpowiednim interfejsie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ