NETIA SPOT - dziwny problem z WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukee
Początkujący użytkownik forum

NETIA SPOT - dziwny problem z WiFi

Post autor: lukee »

Witam!

Mam dziwny problem z Netia Spot. Internet z Netii mam od kilku miesięcy, a problemy zaczęły się pojawiać jakieś 2-3 tygodnie temu. Początkowo kilka razy w tygodniu zrywało mi połączenie wi-fi, po restarcie routera wszystko wracało do normy. Z czasem kilka razy w tygodniu zrywało mi połączenie, przy ikonie połączenia bezprzewodowego pojawiał się wykrzynik i komunikat "ograniczona łączność". W tym czasie internet nie działał ani po kablu ani po WiFi i konieczny był restart routera (nie było także możliwe wejście w konfig routera, ani jego pingowanie). Zgłosiłem ten problem do Netii, wymienili router i niestety...problem powrócił. W momencie gdy wyłączę na routerze połączenie bezprzewodowe, a komputery łączą się z nim po kablu problem nie występuje. Wystarczy, że na kilka minut włączę ponownie łączność bezprzewodową i znowu internet przestaje działać. Dioda na netia spocie cały czas świeci się na biało, także połączenie z internetem działa, problem jest jedynie z siecią wewnętrzną.

O co kaman? Dzwoniłem z tym do netii i nie potrafili mi pomóc, stwierdzili jedynie, że to jakieś urządzenie w sieci może powodować problem. Do routera podłączony jest stale jeden komp po kablu i 2-3 lapki po wi-fi, czasem jakiś tel.

Mam w domu WRT54G, próbowałem go podłączyć do netia spot w/g instrukcji, które są w necie, ale są chyba zbyt mało szczegółowe...ogólnie kiedyś jakoś lepie sobie radziłem z konfiguracją routerów itp. ale człowiek się tym praktycznie teraz nie zajmuje i zapomina co i jak...proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: NETIA SPOT - dziwny problem z WiFi

Post autor: krystianb »

lukee pisze:"ograniczona łączność". W tym czasie internet nie działał ani po kablu ani po WiFi
Dziwna sprawa.

Jakie masz zabezpieczenia?
Próbowałeś wyłączyć przynajmniej wifi we wszystkich urządzeniach które mogły by się połączyć z routerem i potem włączyć wifi? Jak nic się nie stanie po standardowym czasie, to pojedynczo włączać urządzenia, z odpowiednimi odstępami czasowymi?
lukee pisze:Mam w domu WRT54G, próbowałem go podłączyć do netia spot w/g instrukcji, które są w necie, ale są chyba zbyt mało szczegółowe.
Etam.
0. Resetujesz linksysa do ustawień fabrycznych.
1. Podłączasz tylko linksysya, wchodzisz w konfigurację.
2. Konfigurujesz zabezpieczenia wifi (czyli przynajmniej wpa)
3. Zmieniasz ip routera na takie z tej samej podsieci jak ten netii (tylko po to żeby można było sie do niego łatwo dostać w przyszłości)
4. Wyłączasz dhcp, restartujesz router.
5. Bierzesz kabel, z jednej strony wsadzasz do skrzynki netii z drugiej do gniada lan w linksysie.
6. Łączysz się po wifi z linksysem, komputery powinny dostać adresy z dhcp netiaspot.
Nie wiem czy jeszcze nie trzeba wyłączyć izolacji AP, bo nie wiem czy czasem domyśla nie jest, ale raczej być nie powinna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lukee
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lukee »

krystianb pisze:Jakie masz zabezpieczenia?
WPA2
4. Wyłączasz dhcp, restartujesz router.
Które DHCP wyłączam? Przyznawane dla komputerów podłączonych do linksysa czy tryb połączenia routera z internetem? Konfiguracja dla stałego ip ?

Ok, działa...kombinowałem jak koń pod górę, a wystarczyło...eh :P
Dzięki, przynajmniej po linksysie mi wifi działa ;) :super:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-17, 18:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-17, 18:06 przez lukee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lukee pisze:Które DHCP wyłączam?
W drugim routerze, który od tej pory pełni funkcję samego AP - takie obejście, w teorii powinien być w tym miejscu goły AP.
lukee pisze:Przyznawane dla komputerów podłączonych do linksysa czy tryb połączenia routera z internetem?
W zasadzie można wyłączyć oba. W teorii najlepiej było by zmienić oprogramowanie na takie pozwalające ustawić router w tryby tylko AP, ale zwykle jedyną korzyścią jest dodatkowy port lan do wykorzystania.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ