Zakup pierwszego w życiu routera Wi-Fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WSZR
Użytkownik forum

Zakup pierwszego w życiu routera Wi-Fi

Post autor: WSZR »

Chcę się Was poradzić przy wyborze routera, niestety nigdy nie miałem z nimi do czynienia, od zawsze miałem internet mobilny, w szkole tylko dziabnąłem co nieco. Będę miał okazję uzupełnić wiedzę na temat tych wszystkich skrótów oznaczających jakieś technologię.
Pora na konkrety. Będę zakładał internet z Vectry (20Mb/s DL, 1Mb/s UL). Mimo wszystko i tak router koniecznie w standardzie N ze switchem 1Gb. Router oczywiście DSL. Na pewno będzie do niego podłączony telefon po Wi-Fi (jak nie dwa), dwa laptopy, stacjonarny po kablu i może kiedyś TV. Zasięg też fajnie by było, żeby był daleki, ok 100m od domu mam garaż, więc się przyda (mieszkam na 4 piętrze w bloku, router planuję na parapecie postawić lub pod nim na półeczce), podejrzewam, że to będzie trzy antenowy, z racji polepszenia prędkości i manipulacji zasięgiem. Fajnie by było jakby miał USB (dysk zewnętrzny lub drukarka, przyda się, no i poznam obsługę). Wraz z czasem pewnie kusiła będzie mnie zabawa OpenWRT. Dużo mam w swoim obszarze punktów Wi-Fi to fajnie by było, żeby router obsługiwał 5GHz. Chyba o niczym nie zapomniałem, jak zapomniałem to ktoś na pewno przypomni. Cena myślę, że okolice 200zł wystarczą, 250 góra.
Ja znalazłem TP-Link TL-WR1043ND: http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... l-wr1043nd (polecany, czytałem test tu na forum, są niedoróbki, czy istotne to nie wiem)
Kolega mi polecił, ale bez USB PENTAGRAM P6363: http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_ ... 11n_p_6363
Tak przeglądałem mnóstwo for i nie wyciągnąłem żadnego modelu, którego na 100% bym się trzymał, dlatego radzę się Was.
Dziękuję z góry za pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zakup pierwszego w życiu routera Wi-Fi

Post autor: Jo_gurt »

WSZR pisze:Router oczywiście DSL.
Oczywiście, że nie. Albo kablówka albo DSL.
WSZR pisze:ok 100m od domu mam garaż, więc się przyda
Małe szanse.
WSZR pisze:Ja znalazłem TP-Link TL-WR1043ND
Niezły o ile zrezygnujesz z 5GHz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:Albo kablówka albo DSL.
Albo konkretny router. Tyle ze za konkretne pieniadze ;)
WSZR pisze:Cena myślę, że okolice 200zł wystarczą, 250 góra.
W tej cenie to tylo kompromisy typu TP-Link.
WSZR pisze:Zasięg też fajnie by było, żeby był daleki
Daleki=plaski albo sektor. Wszystkie routery maja ta sama moc....
Nie pomagam na PW.
WSZR
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Oczywiście, że nie. Albo kablówka albo DSL.
Jeśli dobrze czytałem to DSL to synchroniczny, ADSL to asynchroniczny, czyli telefoniczny (np. Neostrada). Więc nie rozumiem tego stwierdzenia.
key pisze:Daleki=plaski albo sektor. Wszystkie routery maja ta sama moc....
Hmmm, myślałem, że to kwestia odbijania sygnału, dlatego planowałem koło okna ustawienia routera.

No to na razie zwycięzcą jest WR1043ND, jakieś inne propozycje?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-20, 18:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-20, 18:13 przez WSZR, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

WSZR pisze:Jeśli dobrze czytałem to DSL to synchroniczny, ADSL to asynchroniczny, czyli telefoniczny (np. Neostrada). Więc nie rozumiem tego stwierdzenia.
Vectra to koncentryk (antena telewizji kablowej). DSL (i wszystkier jego odmiany) to "telefoniczna" parka miedziana.
WSZR pisze:myślałem, że to kwestia odbijania sygnału
Nie, to kwestia jaki ksztalt ma wiazka fal EM. Wyobraz sobie waz do podlewania ogrodka - albo masz zbita wiazke wody o dalekim zasiegu albo szeroki strumien blisko. Odbijajac (n.p. lejac po spodniach) nic nie zyskujesz.
WSZR pisze:jakieś inne propozycje?
Nie za ta kase. Sensowny sprzet zaczyna sie dla mnie od 700..800 PLN. Pytanie tylko, czy taki potrzebujesz...
Nie pomagam na PW.
WSZR
Użytkownik forum

key pisze:Vectra to koncentryk (antena telewizji kablowej). DSL (i wszystkier jego odmiany) to "telefoniczna" parka miedziana.
Ok, już wiem o co Ci chodzi, ale koncentryk będzie wchodził w modem, do którego skrętką będę podłączał router DSLowy.
key pisze:Nie za ta kase. Sensowny sprzet zaczyna sie dla mnie od 700..800 PLN. Pytanie tylko, czy taki potrzebujesz...
Na pewno nie, zresztą za ta kasę to już chyba routery AC.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-20, 18:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-20, 18:14 przez WSZR, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

WSZR pisze:do którego skrętką będę podłączał router DSLowy.
Nieprawda. Podlaczasz router z portem ethernet. Z DSL ma to tyle wspolnego co krowi placek z pizza ;)
WSZR pisze:zresztą za ta kasę to już chyba routery AC.
Nie ma zielonego pojecia co masz na mysli piszac routery AC - za ta kase kupujesz bardzo dobry sprzet do domu.
Nie pomagam na PW.
WSZR
Użytkownik forum

Ok, dziękuję za pomoc, już mi na innym forum pomogli bez pajacowania.
Przy okazji: AC to taki standard.
Temat do zamknięcia.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

WSZR pisze:AC to taki standard
802.11AC ? I oczywiscie masz juz do tego odpowiednia sieciowke.... :cry:
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

WSZR pisze: No to na razie zwycięzcą jest WR1043ND, jakieś inne propozycje?
WR1043 to przeszłość (chyba że znajdziesz gdzieś w sklepie nówkę za cenę max. 150zł). Dziś jest nowa linia produktów TP-Linka WDR3600/4300-oba z dual-band wydajnym procesorem 560MHz i 128MB RAM, zewnętrzne anteny, 3 lata gwarancji i zmieścisz się w założonym budżecie (WDR3600 można już kupić w sklepach za niespełna 210zł). TP-Link na "dziś" ("jutro" może być zupełnie inaczej) kosi konkurencję. ;)
jareq
WSZR
Użytkownik forum

Dzięki Jarek. Sugeruję się mniej więcej tym rankingiem: http://www.chip.pl/ranking/akcesoria/routery-wifi-n
Jednak np. jest tam mało Pentagramów, Netgearów, a wydajność według Chipa jest dużo lepsza od wydajności w testach PCLab (w przypadku WDR4300)...
No nic, będę dalej szukał, wczoraj byłem już zdecydowany na WR1043. Nówkę niedaleko mnie znalazłem za 179zł.
WDR4300 w tym samym sklepie jest za 300zł.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

WSZR pisze:Sugeruję się mniej więcej tym rankingiem
W tego typu rankingach mozesz co najwyzej sie dowiedziec, kto wiecej placi za reklamy :cry:

Wez cos, co chodzi z DD-WRT albo pomidorem.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key pisze:
Wez cos, co chodzi z DD-WRT albo pomidorem.
Jest na http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=717704 i http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic. ... c&start=45 ale nie uważam tego za szczególny atut. Jak już to zdecydowanie lepszym wyborem jest: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti ... nt/ar71xx/ . ;)
jareq
WSZR
Użytkownik forum

Powiedzmy, że wezmę WDR4300. Warto w porównaniu WR1043 dołożyć te ~100zł?
A coś nie z TP-Linka? (chyba, że na 100% nie zawiodę się na nim)

WPS to jest parowanie urządzeń przyciskiem bez użycia hasła?

[ Dodano: 2012-12-27, 17:09 ]
Ok, zakupiłem WDR4300, ale jeszcze nie mam internetu podłączonego.
Tak przy okazji: jakie ustawienia i jak ustawić, żeby uzyskać jak najlepszą jakość/wydajność/bezpieczeństwo?
Obrazek
ODPOWIEDZ