EDGE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

EDGE

Post autor: adziu82 »

Witam, moja żona aktualnie jest we Włoszech, w domu czy w Niemczech mam neta 3-4 Mbs, żona ma problem ze znalezieniem 3g więc o dziwo rozmawiamy na EDGE, aż nie mogę uwierzyć że w miarę to idzie. Nie powiem czasami przytnie czy rozłączy ,ale ona mnie słyszy dobrze. Dziwi mnie to że na naszym EDGE nie da się rozmawiać, może da się w sumie ale ja jak to testowałem to nic nie szlo. Chyba jednak zachód to zachód, lepsza technologia czy co :-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: EDGE

Post autor: Jo_gurt »

adziu82 pisze:Chyba jednak zachód to zachód, lepsza technologia czy co :-)
:facepalm:
Ostatnio zmieniony 2012-12-24, 09:52 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Nie rozumiem Jogurt o co Ci chodzi? To wytłumacz mi dlaczego żona będąc we Włoszech może rozmawiać na EDGE a ja będąc w mojej miejscowości w Polsce nie ma szans żebym się połączył na EDGE.
Ostatnio zmieniony 2012-12-24, 09:52 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sprzęt? Odległość od BTSa? Siła sygnału? Obciążenie BTSa? Zakłócenia? Króliczek wielkanocny?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ta rozmowa do Skype czy co? U siebie na EDGE też rozmawiałem nie raz (oczywiście bez obrazu) i nie było problemów. Zależy od lokalizacji. :)
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Jo_gurt pisze:Króliczek wielkanocny?
Chyba nie te święta. Teraz dzieciątko kradnie sygnał :roll:
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Tak,rozmowa to skype.. Mieszkam w miejscowosci gdzie nadajnik na pewno nie jest obciazony, wiec dziwne ze rozmowa na skype nie idzie,mnie tylko dziwi, ze zona moze na EDGE bez problemu rozmawiac, gdzie w miescie 20 tys nadajnik jest na pewno obciazony, ale jakos sie rozmawia :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adziu82 pisze:Chyba jednak zachód to zachód, lepsza technologia czy co :-)
Tak, my mamy jeszcze radzieckie radiotelefony.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Patryk, a nie zauważyłeś na końcu zdania ,,uśmieszku'' widzę, że tu każdy na poważnie bierze mój temat. Napisałem że dziwi mnie to, że ja w mojej miejscowości ja nie mogę rozmawiać na skype przy EDGE, a żona będąc we Włoszech może i to całkiem nieźle.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:że ja w mojej miejscowości ja nie mogę rozmawiać na skype przy EDGE, a żona będąc we Włoszech może i to całkiem nieźle
W PL EDGE jest obciążone, w I może być mało obciążone albo inaczej jest QoS u operatora ustawiony.

Czyje EDGE testowałeś w PL?
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, nie ma pewności. Transmisją danych może nie być obciążony, ale połączeniami głosowymi tak. Rozmowy głosowe mają priorytet.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Czyje EDGE testowałeś w PL?
Testowałem Orange. Bo ma najlepszy zasięg u mnie, chociaż wiem że nie zawsze zasięg jest ważny.
A tak do porównania, w Italii myślę że będzie bardziej obciążony nadajnik, miejscowość Cortina d'Ampezzo liczba ludności jakieś 6 tyś plus turyści, u mnie mamy na gminę jeden nadajnik 2,5 tyś w gminie ludności, można wziąć pod uwagę to że w Cortinie wiele ludzi korzysta akurat z mobilnego internetu, wiadomo dużo turystów a u mnie wątpię żeby było dużo ludzi na nadajniku. Więc chyba jednak jest różnica ,,wschód-zachód'' i buźka była z mojej strony nie potrzebna oraz ,, :facepalm: '' ze strony Jogurta też :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:Testowałem Orange.
Według mnie to jedno z gorszych EDGE w PL ale to pewnie od lokalizacji zależy. Plus był znacznie stabilniejszy ale jak jest dziś to nie wiem, z EDGE prawie nie korzystam.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najlepszy EDGE jak dotąd, i na razie się to nie zmienia, ma T-Mobile (jeszcze wcześniej Era). Działa na prawdę jak powinien. Często gęsto jest spokojnie 180 kb/s, a i czasem chodzi ponad 200 kb/s.
Z Plusem był i jest ten problem, że często ma dziury, tzn. sam GPRS. Często jest tak, że mamy HSPA+ a zaraz wpadamy w sam GPRS. Mowa o korzystaniu z ruchu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Michał, właśnie przetestowałem T-mobile, a dokładnie heyha ( nie wiem czy to ma znaczenie ) ale rozmowę mi przerywało, siostra która jest w NL i ma 25Mb/s słyszała dobrze, ale nie ja :D

W sumie, tylko to jest problem z moja żona która ma EDGE, 3G łapie w innym pokoju, ale trochę męczące jest dla niej za każdym razem zmieniać pokój. Dla mnie już koniec jest z 2,5G, od dziś mam już 3G!!! Byłem na prawdę zaskoczony że wskoczyło mi 3G. A sprawdziłem to dlatego że 2G jakoś pokazywało mi sygnał na maxa gdzie na oknie były max 3 kreski, przełączyłem na 3 G a tu sygnał na parapecie na maxa!!! Na dworze także,ale jak telefon wezmę w rękę porządnie to ucieka do 1-2 kresek. Do Node-B mam jakieś 6-8 km to dla mnie i tak jest rewelacja że sygnał jest na max gdzie fon leży gdzieś na parapecie :D
Ostatnio zmieniony 2012-12-25, 11:37 przez adziu82, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, Heyah to samo bo to marka T-Mobile. Jaki masz APN? Pewnie heyah.pl? Zobacz na internet (login i hasło heyah) i znów internet (login i hasło internet). Czasem to ma znaczenie.
I tak wszystko ponownie się sprowadza do tego, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji i warunków sieciowych. Próbowałeś używać Skype na telefonie? Tam nie ma wideo rozmów, aplikacja jest lekka i powinno działać po EDGE bez większych problemów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Próbowałeś używać Skype na telefonie? Tam nie ma wideo rozmów, aplikacja jest lekka i powinno działać po EDGE bez większych problemów.
Chciałbym zwrócić uwagę, że mowa o skype na telefony z systemamami ios czy android. Skype na jave korzysta z połączeń telefonicznych dodatkowo płatnych (chyba, że już go zlikwidowali)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Próbowałeś używać Skype na telefonie? Tam nie ma wideo rozmów
No to ja nie rozumiem :D chyba mam wyjątkowy telefon, bo ja mam wideo rozmowy a to tylko nokia n900, no w sumie z innym systemem niż większość telefonów z androidem czy symbianem ale mam to.

APN tak jak napisałeś mam heyha.pl. Ale będę cały czas przy swoim, może na początku to był żart ale ,,zachód to zachód'' dziś korzystałem z mojego nowego 3G, dzwoniłem do żony i ona odebrała na EDGE i powiem że jakoś w miarę te rozmowa ,,szła"
RAW
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

adziu82 pisze:Dziwi mnie to że na naszym EDGE nie da się rozmawiać, może da się w sumie ale ja jak to testowałem to nic nie szlo. Chyba jednak zachód to zachód, lepsza technologia czy co :-)
Zdarza mi się często kontaktować poprzez Skype (do połączenia video, jestem wprost zdumiony poprzednimi postami-korzystam na różnych urządzeniach, systemach operacyjnych, łączach ISP i na żadnym z nich nie idzie płynnie prowadzić rozmowy z włączonym video a i bez video też są jaja z nawiązaniem połączenia jak ktoś jest schowany za NAT przy dobrym jakościowo łączu np. Toya). Nie chcę tu reklamować jakiegokolwiek operatora VoIP ale moja komunikacja poprzez Skype przebiega tak że mam połączenie video, słyszę cięty głos i słuchawka telefoniczna w ręku z operatorem SIP (nie ma cięcia jąkania ect.). Także jak ktoś pisze że rozmawia poprzez Skype na EDGE i działa to dobrze to uznaję to za czysty surrealizm (może ja jestem przyzwyczajony do innych standardów). ;)
jareq
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze: Także jak ktoś pisze że rozmawia poprzez Skype na EDGE i działa to dobrze
Jarek999, ja też w to nie wierzyłem. Jakieś 6 lat temu, mój brat ( ŚP ) zamówił z mamą neta od orange( 4 giga limitu, rewelacja za 120zł) i z racji ,że mieszkałem we wsi gdzie było tylko EDGE ( od wczoraj już 3 G :ok: ) dostał modem ED77 gdzie działał on na GPRS lub EDGE i starał się rozmawiać na skype aż do Hiszpanii, oczywiście to była ,, oczywista oczywistość'' że nie miał szans porozmawiania na EDGE. Dlatego założyłem ten temat, bo ogólnie nie rozumiem, jak można pogadać na EDGE. Ja wiem, że już pisali mi tu, że da się w Polsce to zrobić. Zależy to od miejsca, okoliczności, ukształcenia terenu itd. Ale ja mieszkam w małej miejscowości, mała ludność i małe obciążenie nadajnika,to jakoś nie mogę w to uwierzyć.Ale jak pojadę do miasta 40 tysiącznego i bez problemu pogadam na EDGE to napiszę to od razu. Postaram się przetestować to, bo za każdym razem jak byłem, to używałem 3G.
RAW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jarek999, bez obrazu da radę gadać w edge. Przecież podobnie jak nie gorzej chodzi telefon satelitarny.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Michał, ale mi się to nie udało, nie wiem od czego to zależy. Siostra była w NL, 25 Mb/s ( mam nadzieję, że jogurt nie znajdzie mi, gdzie jestem pijany, literówki :D ) ale ja miałem max sygnał, test speed 25 kilo i zacinało. A we Włoszech żona także max sygnał, góry, śnieg ( Cortina, Alpy ) i gadamy, nie powiem, zatrze, przytnie, ale idzie.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-12-26, 09:42 ]
A jednak ;)
Ostatnio zmieniony 2012-12-26, 09:42 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To ci napisałem. Wszystko zależy od lojalnych warunków. Tak samo jest w Polsce jak i za granicą. Są miejsca gdzie edge zasuwa jak wariat, a są takie, że lepiej darować sobie net. Urok sieci gsm
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:bez obrazu da radę gadać w edge
Ja tu nawet nie wspomniałem że chciałem rozmawiać na wideo w EDGE. Przecież ( raczej ) to jest oczywiste że nie da się rozmawiać ( jak się da w ogóle ) na EDGE. Dla mnie to jest mało prawdopodobne, ale oczywiście ufam Wam i wiem, że jak piszecie że Wam się udało to tak jest.

[ Dodano: 2012-12-26, 00:22 ]
ja.michal pisze:Są miejsca gdzie edge zasuwa jak wariat, a są takie, że lepiej darować sobie net. Urok sieci gsm
Dokładnie michał, ale nie rozumiem jednego, już to pisałem ale się powtórzę, mieszkam w małej miejscowości, mała ludność, nadajnik nie obciążony ( porównanie nadajnik w Cortinie gdzie jest obciążony, turyści, ludność mieszkająca tam ) ale nie mam możliwości porozmawiania na EDGE. Więc ostatnie pytanie i chyba zamkniemy temat ( chyba, że nie do mnie zamknięcie należy ) ,,zachód to zachód'' a ,,wschód to wschód '' ? Różne technologie? A może różni dostawcy sprzętu?
RAW
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ja.michal pisze: bez obrazu da radę gadać w edge.
Porozumiewać się, przekazywać informacje, nie rozmawiać w sposób płynny jak przez telefon (ja już zakładam że ten EDGE działa idealnie-opóźnienia rzędu 150-200ms, stabilny transfer-jest taka rzecz jak serwery samego Skype i zarządzanie pasmem przez aplikacje). Jeżeli ja mam x10 jakościowo lepsze łącze od idealnego EDGE, wolne pasmo i mimo to rozmowa nie jest płynna to nikt mnie nie przekona że na EDGE we Włoszech, Paragwaju czy Chinach działa to dobrze (w trakcie połączenia na Skype z zapasem pasma i bez podnoszę słuchawkę tel. IP i mogę normalnie prowadzić rozmowę (bez efektów ubocznych). ;)
jareq
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:nikt mnie nie przekona że na EDGE we Włoszech
Ja, Ciebie nie przekonuję, że działa to płynnie, ale piszę, że w miarę można pogadać. Zacina czasem, przycina, nawet zarywa na moment, ale jakoś idzie. Oczywiście wolę gadać na 3G ale żona musi iść do pokoju oddalonego o kilka metrów.
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:mieszkam w małej miejscowości, mała ludność, nadajnik nie obciążony
Wydaje Ci się. Mało ludności = pokrycie jednym bts'em dużego obszaru, no chyba że to są góry, wtedy nie ma takich możliwości.

A jeszcze tak dla informacji jedno połączenie edge może wykorzystać 8 a w t-mobile nawet 10 połączeń głosowych.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze: Mało ludności = pokrycie jednym bts'em dużego obszaru
No masz rację.
krystianb pisze:A jeszcze tak dla informacji jedno połączenie edge może wykorzystać 8 a w t-mobile nawet 10 połączeń głosowych.
A z tym proszę dokładniej, bo nie rozumiem.
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:A z tym proszę dokładniej, bo nie rozumiem.
Jedno połączenie edge może wykorzystać do 4 (w T-mobile 5) timeslotów, w każdy time slot da sie upchać 2 rozmowy telefoniczne w trybie halfrate. Oczywiście rozmowy głosowe mają priorytet, dopiero na tym co jest wolne przesyłane są dane.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Jedno połączenie edge może wykorzystać do 4 (w T-mobile 5) timeslotów
Ale to jest na dany moment, czy godzinę, czy jak? Bo nie kumam.
Załóżmy, że w danym momencie rozmawiają 4 osoby na nadajniku i mają priorytet, to ile danych może otrzymać ta sama ilość osób na EDGE? Nie wiem krystian czy dobrze sformułowałem :D
RAW
ODPOWIEDZ