WiMax- projekt

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mlutek
Początkujący użytkownik forum

WiMax- projekt

Post autor: mlutek »

Interesuje się zagadnieniami sieci , budowa systemów , wdrażanie, przygotowanie projektów itp. Wszedłem tutaj na stronę internetową i znalazłem wiele ciekawych rzeczy o sieciach bezprzewodowych
Ostatnio interesują mnie zagadnienia sieci bezprzewodowych o standardzie WIMAX.
Szukam informacji o tych sieciach a szczególnie jakiegoś ciekawego przykładowego ogólnego projektu wdrażania na danym obszarze., terenie rozległym lub tez gminie itp ( tzn całościowy przykładowy projekt związany z tworzeniem , obliczaniem przepustowości rozmieszczeniem stacji bazowych , przygotowaniem specyfikacji wdrażanie i testy , i inne zwiane z tym sprawy ), gdyż niestety do obecnej chwili nie miałem okazji się z czymś takim zapoznać a do celów edukacyjnych musze to stworzyć dlatego szukam jakiś chociażby wytycznych a najchętniej gotowego przykładu
Bardzo będę wdzięczny za okazała pomoc .
Dziękuje
Pozdrawiam ML.
Mlutek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: WiMax- projekt

Post autor: zDaleKi »

Na początku poszukaj na stronach firm, które WiMaxa już gdzieś wdrożyły. Może tam coś znajdziesz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gsm_42
Użytkownik forum

Post autor: gsm_42 »

to link do firmy ktora udostepnie internet poprzez wimax
www.irishbroadband.ie
uzywaja oni sprzetu alvariona (tak jak netia ktora zreszta byla u nich na nauki ;)) na czestotliwosciach 5,4 5,8 i 3,5GHz sporadycznie tez 10.5GHz
Jezeli chodzi o ilosci stacji bazowych to na dzien dzisiejszy jest tego ponad 100 jak nie wiecej srednia przepustowosc sektora to od 12 do 54 Mega w zaleznosci od oprogramowania dla 5,4 i 5,8 oraz 74mega dal 3,5.
z tym ze fizycznie na sektoze nie ma wiecej jak 12 mega do netu a reszte zalatwia tzw contention ratio zwane takze CIR ktore w zaleznosci od stosunku daje klientowi predkosc gwarantowana zalezna od obciazenia. I tak np lacze 2mega w stosunku 24:1 daje predkosc max 2 mega a gwarantowana 128k wiec jak jest duzy traffic to predkosc spada ale nie powinna spasc nizej niz 128k (aczkolwiek tak tez sie zdaza;)).

Jezeli bedziesz potrzebowal jeszcze jakis informacji lub zdjec sluze pomoca.
mlutek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mlutek »

Hej gsm_42 jakbys mial jakies materialy to bede wdzeczny za pomoc w tej sprawie, najchetniej mi to podeslij na maila. Glownei chodzi mi o projekty chociaz bede wdzeczny takze i za fotki jesli sa jakeis ciekawe, pozatym moze Ty lub ktos inny moglby mi pomoc przy realizacji takiego projektu, chodzi mi glownei o dobranie odpwiedniej stacji bazowej, pozatym ile do takiej stacji mozna podpiac uzytkownikow poprzez stacje kilencke a ile do stacji klienckiej. jakie wtedy bedą przepustowosci itp.
Niestety pisalem do roznych firm i producentow ale nikt w tej sprawie mi nie pomogl a na necie tez nic nie znalazlem godnego uwagi.
Mlutek
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Według opinii fachowców technologia WiMAX ma zrewolucjonizować rynek internetu mobilnego, zdetronizować zupełnie GSM... Jak na razie urządzenia nadawczo/odbiorcze są bardzo drogie, kosztują ponad 1000 zł. Mogę ewentualnie zapytać znajomego (ktoś z jego rodziny zainwestował w tę technologię)... Główny prym jak na razie wiedzie firma Crowley...
http://www.crowley.pl/twimax.html
...Można u nich zamówić materiały informacyjne, nawet wizytę konsultanta...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mar_kow pisze:...Według opinii fachowców technologia WiMAX ma zrewolucjonizować rynek internetu mobilnego, zdetronizować zupełnie GSM...
Takie są przewidywania. Ale jak sam napisałeś ceny jeszcze są na tyle wysokie, że utrudniają sporo rozwój tej technologi. Ale wszystko na początku było drogie ;)
Pożyjemy, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ważną kwestią jest także mobilność tego typu rozwiązań, obecnie terminale są dosyć duże i do tego prądożerne. Dlatego raczej mało nadają się w teren.

Trzecią sprawą są operatorzy usług WiMax. Jeżeli ktoś podróżuje po całym kraju i jeżeli nie będzie jakiegoś jednego czy kilku ogólnopolskich operatorów, to też wybierze operatora GSM a nie WiMax.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Przy rozwiniętym w pełni systemie (sporo wody upłynie w rzekach) jest duża szansa że pokrycie zasięgiem będzie na tyle duże że nawet mobilni będą mogli z niego korzystać. Pojawiły się już pierwsze laptopy wyposażone w karty WiFi tego standardu (oparta na standardach IEEE 802.16 i ETSI HiperMAN). Na razie zasięg gwarantowany to 30 km, podobno jest możliwość korzystania do 50 km. Przy czym odbiorca staje się automatycznie "dawcą" internetu... Im więcej wtedy użytkowników tym więcej "plastrów" pokrycia zasięgiem. Zupełnie jak w telefonii komórkowej. Sęk właśnie z tą ceną, jak na razie nawet GSM przebija WiMAX... Zobaczymy jak to się będzie rozwijać...
ODPOWIEDZ