Play 15Gb czy internet radiowy u lokalnego dostawcy?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skoczek194
Początkujący użytkownik forum

Play 15Gb czy internet radiowy u lokalnego dostawcy?

Post autor: skoczek194 »

Witam i proszę o opinię osób, które przesiadły się z łącza radiowego na internet komórkowy.

Parę ładnych lat temu nie było wyjścia jak radiówka 128kb/s u lokalnego dostawcy, z czasem ta prędkość podnosiła się i zatrzymała się na 1mb/s. Wszystko za kwotę ok 60zł miesięcznie. Zatrzymała się ponieważ konieczna stała się wymiana sprzętu, który pracuje w częstotliwości 5GH/z, koszt 200zł i umowa na 3 lata, 2Mb/ za 59zł miesięcznie.

W Play przy umowie bez modemu za 49zł jest predkość 4Mb/s, pakiet 15Gb + 3Gb za zakup przez internet. Koszty dodatkowe to jakaś antena, bo zasięgu nie ma w budynku tylko na zewnątrz, no i w za jakiś czas router.

Jedyne co mnie zastanawia to pingi, na radiówce ok 100, a w play ok 150?

Miejscowość Jankowice, pomiędzy Wrocławiem a Oławą. Najbliższy nadajnik Play- Siechnice ok 5km.
bardzo proszę o opinie praktyków. dziękuję!
wojtek s.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Play 15Gb czy internet radiowy u lokalnego dostawcy?

Post autor: wojteks »

skoczek194 pisze:na radiówce ok 100, a w play ok 150?
Kiepska radiówka, w Play nic nienormalnego.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Wojteks, właśnie sprawdzałem na swojej radiówce i mam średnio pingi na 220. A radiówka po modernizacji :hurra: teraz z 512 wskoczyłem na 3 mega.
RAW
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

skoczek194 pisze:Koszty dodatkowe to jakaś antena, bo zasięgu nie ma w budynku tylko na zewnątrz, no i w za jakiś czas router.

Jedyne co mnie zastanawia to pingi, na radiówce ok 100, a w play ok 150?

Miejscowość Jankowice, pomiędzy Wrocławiem a Oławą. Najbliższy nadajnik Play- Siechnice ok 5km.
Ten ping 150 w Play to na zewnątrz, jaka była siła sygnału, zasięg ?
Jeśli użyta zostanie odpowiednia antena zewnętrzna, to mocniejszy sygnał poprawi szybkość łącza i zmniejszy ping.
Osobiście nie pakowałbym się w umowę na 3 lata (w radiówkę), zbyt długi okres, za drogo i nie wiadomo jak będzie działała np. po roku. Zależy też jak bardzo potrzebny jest Tobie niski ping.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

skoczek194 pisze: Jedyne co mnie zastanawia to pingi, na radiówce ok 100, a w play ok 150?
Pingi na HSPA+ Play przez 3/4 doby przy dobrym zasięgu i nie przeciążonej stacji powinny kształtować się w przedziale 50-70ms (przed zakupem konieczny test w realu), ja na Polkomtelu mam przez 3/4 doby na poziomie 80-100ms, w godzinach szczytu 90-110ms.
wojteks pisze:Kiepska radiówka
Tak, tylko tych dobrych jest bardzo mało, ba nawet jak ISP stara się utrzymać jakiś standard to często łącza są tak "przecedzone" dzięki oprogramowaniu Mikrotik aby każdą złotówkę wyciągnąć (czasami łatwiej poszukać nie przeciążonego node 3-4G). ;)
jareq
skoczek194
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skoczek194 »

Test robiłem na zewnątrz. W budynku łapie tylko edge, a na zewnątrz całą resztę. Budynek strasznie zagłusza sygnał wszystkich sieci ze zwykłymi telefonami jest problem, w pomieszczeniach od strony nadajnika jest trochę lepiej.

Czy wystarczy antena dookólna wystawiona na zewnątrz, czy popatrzeć za jakimś panelem o niedużej mocy? Na zewnątrz jakieś dwie kreski, z tego co pamiętam HSDPA. Modem to Huawei 156G z tego co czytałem na forum nie jest to chyba udany model. Może zmiana modemu pomoże?

Czyli lepiej isć w kierunku operatorów komórkowych niż lokalnego dostawcy radiówki?
wojtek s.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

skoczek194 pisze: konieczna stała się wymiana sprzętu, który pracuje w częstotliwości 5GH/z, koszt 200zł i umowa na 3 lata, 2Mb/ za 59zł miesięcznie.
Nie pchałbym się w 3 letnią umowę. Pewnie zmiana na 5Ghz pomogłaby, bo eter w 2,4Ghz może być zapchany.
skoczek194 pisze: Modem to Huawei 156G z tego co czytałem na forum nie jest to chyba udany model.
Modem obsługuje HSDPA 3,6Mbit/s i tutaj pingi w granicach 100ms<+ są zależne od technologii. Mając modem HSPA, HSPA+ można mieć dużo niższe. Najlepszym modemem na dzień dzisiejszy w kategorii cena/jakość będzie Huawei E3131 z zestawu Play Online na kartę (129zł). Napisz może jaki masz telefon, bo najpierw warto zrobić sobie testy na innym terminalu przed zakupem modemu, ponieważ E156G nie da Ci pełnego rozeznania jeśli chodzi o jakość sieci na dzień dzisiejszy.
skoczek194 pisze:Czy wystarczy antena dookólna wystawiona na zewnątrz, czy popatrzeć za jakimś panelem o niedużej mocy?
Antena dookolna nic nie daje, nawet tłumi sygnał w niektórych sytuacjach. Poszukałbym jakiś panel o niedużej mocy.
skoczek194 pisze:Czyli lepiej isć w kierunku operatorów komórkowych niż lokalnego dostawcy radiówki?
Generalnie lepiej brać lokalnego dostawcę niż internet mobilny, jednak wszystko zależy od jakości oferowanej przez ISP.
Dobrze zrobiona radiówka na pewno będzie lepszym rozwiązaniem od internetu mobilnego.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze: Generalnie lepiej brać lokalnego dostawcę niż internet mobilny, jednak wszystko zależy od jakości oferowanej przez ISP.
Dobrze zrobiona radiówka na pewno będzie lepszym rozwiązaniem od internetu mobilnego.
Tylko że dostawców lokalnych w skali kraju jest kilka tysięcy a w śród nich tacy że tylko pozazdrościć takiego dostępu i tacy którzy sprzedają dostęp o jakości o wiele gorszej od dostępu za free Aero2 BDI. Ważną informacją jest również jaki ma ISP upload w swoich ofertach ale podstawa sprawdzenie na miejscu jak to działa, spytanie innych użytkowników (może jest jakieś lokalne forum z opiniami?).
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jarek999 pisze:Tylko że dostawców lokalnych w skali kraju jest kilka tysięcy a w śród nich tacy że tylko pozazdrościć takiego dostępu i tacy którzy sprzedają dostęp o jakości o wiele gorszej od dostępu za free Aero2 BDI.
Napisałem jak w teorii powinno to wyglądać, jaka jest praktyka to wiemy.
jarek999 pisze: Ważną informacją jest również jaki ma ISP upload w swoich ofertach ale podstawa sprawdzenie na miejscu jak to działa, spytanie innych użytkowników
Są sieci dobrze zrobione i uryny, dlatego postawą jest dowiedzenie się jak sieć funkcjonuje na co dzień od innych użytkowników. Danych nie mamy więc trudno się wypowiadać, choć z tych które posiadamy to średnim interesem jest wiązanie się umową na 3 lata przy 2Mbit/s za 59zł.

Wracając do internetu mobilnego to udało mi się dokopać do starych Speedtestów robionych w okolicy na GTM382E:

Orange
PLAY
T-Mobile

Co prawda mogą być średnio aktualne na dzień dzisiejszy, ale jakieś tam trendy przedstawiają.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze: Są sieci dobrze zrobione i uryny, dlatego postawą jest dowiedzenie się jak sieć funkcjonuje na co dzień od innych użytkowników. Danych nie mamy więc trudno się wypowiadać, choć z tych które posiadamy to średnim interesem jest wiązanie się umową na 3 lata przy 2Mbit/s za 59zł.
Osobiście w kwietniu przedłużałem kontrakt u lokalnego ISP (59zł m-c +1zł publiczne IP, download 4Mbps/upload 576kbps w dzień i x2 w nocy-choć w realu ISP daje mi więcej-w dzień do 6Mbps, w nocy x3 oferta podstawowa a kontrakt na 2-lata). Jeżeli ISP cieszy się dobrą opinią w okolicy i daje do tych 2Mbps ok. 1Mbps upload-u to można zaryzykować, jeżeli nie i w praktyce w godzinach szczytu wyciąga 1Mbps z hakiem nie ma co się pchać w taki kontrakt. :)
jareq
ODPOWIEDZ