TP-LINK - wzmocnienie sygnału przez drugi router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BasherQ
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK - wzmocnienie sygnału przez drugi router

Post autor: BasherQ »

Witam, zanim napiszecie bym szukał w Google zapewniam, że robiłem to godzinami i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Nawet gdy tematy były podobne nie udało mi się uzyskać pożądanego efektu poprzez analogię. Bardzo proszę Was o pomoc.

Posiadam dwa routery [1] TP-LINK TD-W8951ND oraz [2] TD-W8901G. Pierwszy router [1] jest na dole do którego podpięte jest łącze internetowe, drugi [2] na górze. Jako, że mam dość duży dom sygnał z [1] nie dociera tam gdzie tego chcę i chciałbym ulokować [2] na górze w taki sposób, by wzmacniał sygnał z [1]. Nie mogę pozwolić sobie na to by "bawić się w kable" więc widzę właśnie to rozwiązanie. Dużo kombinowałem w ustawieniach [2] jednak bez powodzenia, z internetem nie mogę się połączyć. Być może dla znawcy tematu to nie większy problem więc zaglądnąłem tutaj. Na [2] wyłączam DHCP, w MAC Spoofing mam wpisać MAC z [1]? Nie jestem pewien jaki dać Static IP oraz Getaway i czy Bridge Interface ma być włączone. Czy mam w ogóle zmienić IP [2]? VPI, VCI takie same jak w [1]? Czy zapomniałem o czymś jeszcze? Dołączam zdjęcia z ustawień routerów.

Ustawienia z [1]:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ustawienia z [2]:

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Was i bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2012-12-26, 18:20 przez BasherQ, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: TP-LINK - wzmocnienie sygnału przez drugi router

Post autor: key »

Router [1], ostatni screenshot:
WDS na on, wpisujesz MAC z routera [2].

Router [2] - analogowo, brakuje screenow.
ALE: Powiem cos, czego nie chcesz uslyszec: poloz kabel albo DLAN/PowerLAN.
Nie pomagam na PW.
BasherQ
Początkujący użytkownik forum

Post autor: BasherQ »

Powinno być tam 3 screeny z [2], przynajmniej ja je widzę. Oprócz z tym WDS to nic? Czyli bez kabla ani rusz w tej sytuacji? ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Ja tez widze trzy. Jesli trzeci jest pelny, to router nie obsluguje WDS.
Alternatywy dla kabla masz wyzej, ale ja bym staral sie za wszelka cene polozyc kabel.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

BasherQ pisze: Posiadam dwa routery [1] TP-LINK TD-W8951ND oraz [2] TD-W8901G. Pierwszy router [1] jest na dole do którego podpięte jest łącze internetowe, drugi [2] na górze. Jako, że mam dość duży dom sygnał z [1] nie dociera tam gdzie tego chcę i chciałbym ulokować [2] na górze w taki sposób, by wzmacniał sygnał z [1]. Nie mogę pozwolić sobie na to by "bawić się w kable" więc widzę właśnie to rozwiązanie. Dużo kombinowałem w ustawieniach [2] jednak bez powodzenia, z internetem nie mogę się połączyć.
Nawet jak skonfigurujesz i połączysz to prawidłowo to szansa że będzie to działać dobrze jest bardzo mała. Jeżeli nie chcesz kłaść kabli to zastosuj adaptery DLAN i prześlij sygnał internetowy po sieci elektrycznej np. http://allegro.pl/adapter-ethernet-devo ... 87378.html
jareq
ODPOWIEDZ