Antena od HUAWEI 1823 do ZTE MF60

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Antena od HUAWEI 1823 do ZTE MF60

Post autor: Zgrywus »

Witam :)

W jaki sposób podłączyć antene z w/w Huaweia do ZTE MF60? Są jakieś przelotki/przejściówki do tego przeznaczone? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za wskazanie mi jakie to i gdzie można dostać :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Antena od HUAWEI 1823 do ZTE MF60

Post autor: YaHooo »

Zgrywus raczej nie dostaniesz konektora z takimi złączami. Produkuje się złącza typu FME<--->gniazdo modemu. A jaka to antena ze złączem do Huawei'a? Ta mała dołączona do zestawu?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Zgrywus
Stały użytkownik forum

To taki zwykły badyl z podstawą z magnesem, dokupiłem go w salonie Ery do Huaweia 1823 (to że ten model ma nieaktywne złącze antenowe to już inna sprawa, o czym dopiero później się dowiedziałem). Nie mam jak tego ZTE powiesić tak jak tego Huaweia dla polepszenia sygnału i dlatego chciałem użyć tej anteny. Wiem że ona nic nie daje, więc chciałem przenieść za jej pomocą odbiór sygnału na parapet gdzie jest w miarę dobry odbiór. Czyli nie pozostaje mi nic innego jak dokupienie badyla z gniazdem przeznaczonym do ZTE...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:To taki zwykły badyl z podstawą z magnesem
To jednak może takie coś sobie daruj. O wiele lepiej będzie jak kupisz porządną antenę.
Zgrywus pisze:Czyli nie pozostaje mi nic innego jak dokupienie badyla z gniazdem przeznaczonym do ZTE...
To jeśli chcesz naprawdę antenę o zerowym zysku, to poszukaj złącza FME obetnij te złącze co masz przy antenie, zamontuj nowe. Do tego już kupisz konektor FME<--->ZTE.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Zgrywus
Stały użytkownik forum

To jaką antenę radzisz? :)

Dobra antena jest pewnie bardzo droga :( Do tego nie wiem gdzie jest stacja bazowa z którą łączy się moj modem(topnetinfo pokazuje mi w liście stacji bazowych całkowicie inne miasto). Mieszkam na samym parterze(co pewnie wiąże się z ciągnieciem długiego kabla), otoczony domami, brak możliwości montażu do ścian zewnętrznych(styropiany) tylko do parapetu zewnetrznego lub na oknie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:To jaką antenę radzisz? :)
Z jakiej technologii i pasma korzystasz (EDGE/GPRS/UMTS/HSDPA 900 czy 2100MHz)?
Zgrywus pisze: Do tego nie wiem gdzie jest stacja bazowa z którą łączy się moj modem
To można na mapie btsearch próbować szukać który to jest nodeB i ustawiać się kolejno na najbliższe.
Zgrywus pisze:brak możliwości montażu do ścian zewnętrznych(styropiany) tylko do parapetu zewnetrznego lub na oknie.
To rzeczywiście może warto sprawić sobie antenę dookólną. A jakie masz osiągi za oknem, na parapecie?
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Z technologii to z tego co pisze w TopNetInfo w parametrach połączenia to HSPA++, a jak się nic nie ściąga to modem przełącza się na UMTS.

Według btsearch jedna stacja bazowa znajduje się 400 metrów ode mnie a druga całkiem po drugiej stronie 730 metrów.

W środku mam poziom sygnału 41-45%, jak modem wywaliłem za okno(lato) to poziom wzrasta do 58-64%. Osiągi w środku to koło 8 megabitów, na zewnątrz wzrasta do 14-15 megabitów i ping jest duuużo niższy niż wewnątrz(koło 35 a wewnatrz wzrasta do ponad 90). Po wyjściu na dach obie stacje bazowe na 98 % widział bym bezpośrednio, ale to nie jest zabawa na taką pogodę i wiązało by się to z długim kablem jeśli bym chciał jakąś antenę do komina przyczepić.

Jest jakaś sensowna dookólna która daje coś więcej niż ten badyl magnesowy do drapania się po plecach? :)

Jest jeszcze taka opcja że mógłbym jakąś antenę na strychu postawić na oknie, miała by widoczność z jedną ze stacji bazowych ale musiała by być wewnątrz i przeszkadzała by jej szyba+długi kabel...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Długi kabel antenowy jest zawsze złym pomysłem i się go zwyczajnie nie stosuje. Podłączasz modem do anteny króciutkim kablem, modem wkładasz do urządzenia sieciowego typu router, a na dalekie odległości tylko skrętka.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Wiem, do tego taka opcja nie wchodzi w grę bo muszę mieć fizyczny dostęp do modemu(zawiesi się albo go trzeba będzie zresetować to nie będę latać co chwilę jak głupi Wojtek) poza tym to generuje koszty(router, podciągnięcie zasilania do niego, aktywny hub USB, skrętka, nowy modem). ZTE to jest mobilny router a ten Huawei 1823 ma nieaktywne złącze antenowe.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:Z technologii to z tego co pisze w TopNetInfo w parametrach połączenia to HSPA++, a jak się nic nie ściąga to modem przełącza się na UMTS.
To jest prawidłowe zachowanie.
Zgrywus pisze: Jest jakaś sensowna dookólna która daje coś więcej niż ten badyl magnesowy do drapania się po plecach? :)
W zasadzie jeśli masz takie fajne osiągi za oknem to można by próbować kupić jakąś antenkę dookólną. Bo ona w zasadzie będzie służyć tylko do przeniesienia punktu odbioru sygnału sieci.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

To jaką dookólną polecasz? :) Lub taką na okno na strychu? Pamietam że jak miałem radiówkę to taki mały kwadracik miałem założony na oknie wewnatrz, jest coś w tym stylu do mobilnego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:To jaką dookólną polecasz? :)
W zasadzie wszystkie są takie same. Wbrew temu co piszą na aukcjach i sklepach. Te zyski po 12dBi można między bajki włożyć. Dlatego bierz która tańsza i pod ręką ;) Bo tu trochę jest loterii.
Zgrywus pisze:Lub taką na okno na strychu?
Wystarczy każdy bacik na podstawie magnetycznej. Musi ona stać np na blaszanym parapecie. Inaczej nie będzie działać jak powinna.
Zgrywus pisze: Pamietam że jak miałem radiówkę to taki mały kwadracik miałem założony na oknie wewnatrz, jest coś w tym stylu do mobilnego?
Z opisu podejrzewam, że chodzi Ci o antenę panelową. Są takie anteny http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 ale to na 2100MHz. No i raczej to już trzeba porządny uchwyt mocowany na zewnątrz do ściany.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

To wiem że na aukcjach bajki piszą :D Może inaczej się wyrażę :D Chodzi mi o taką w miarę dobrą która nie pogorszy mi sygnalu bo że one polepszą to marne szanse :)

A co do takiej anteny panelowej to hmm nie musi być dokładnie taka, może być inna tylko po prostu musiała by stać za szybą... Okno mam skierowane bezpośrednio na tą bliższą stację bazowa (według btsearch).

Zależy mi na sygnale o sile co najmniej 60%, bo wtedy ping jest mały i dużo wygodniej pracuję się z internetem :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:Chodzi mi o taką w miarę dobrą która nie pogorszy mi sygnalu bo że one polepszą to marne szanse
W sumie to jest trochę loteria ;) Bo wszystkie są podobne. Jednak pytanie jak jest wykonana dana antena. Na forum było kilka opinii na temat anten. Tylko teraz nie pamiętam tematów. Jak masz chęć to możesz poszukać.
Zgrywus pisze:A co do takiej anteny panelowej to hmm nie musi być dokładnie taka, może być inna tylko po prostu musiała by stać za szybą... Okno mam skierowane bezpośrednio na tą bliższą stację bazowa (według btsearch).
W zasadzie innej niż ta co podałem to nie ma co polecać. Ewentualnie podobną od Cybertecha.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Czy ten wynalazek byłby dobry? KLIK
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:Czy ten wynalazek byłby dobry? KLIK
Tak, to jest bardzo dobra antena i nie raz sprawdzona na forum :ok:
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Te wszystkie częstotliwości(jestem laikiem) do hspa++ ona obsługuje? Czy pojedyncza szyba na strychu nie będzie dla niej zbyt dużą przeszkodą w działaniu? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Te wszystkie częstotliwości(jestem laikiem) do hspa++ ona obsługuje?
Obsługuje tylko 2100MHz, na 900MHz, to już trzeba niestety inną.
Zgrywus pisze:Czy pojedyncza szyba na strychu nie będzie dla niej zbyt dużą przeszkodą w działaniu? :)
Przeszkodą oczywiście jest. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby antenę postawić wewnątrz. Po prostu nie ominie ona tłumienia ścian oraz okien domu i realny zysk będzie mniejszy niż gdyby stała ona na zewnątrz. Jednak dalej będzie działać poprawnie.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

To na jakiej częstotliwości pracuje internet w t-mobile w koncu? Nie mogę się tego doszukać w informacjach o połączeniu w topnetinfo. :facepalm:

Antena stała by na oknie na strychu, jedynym ograniczeniem byłoby tylko pokrycie dachu. Ale jeżeli ona jest kierunkowa to skoro stała by tylko na oknie, jedynym ograniczeniem była by dla niej pojedyncza szyba.... Czy jednak coś źle rozumuję? :cwaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgrywus pisze:To na jakiej częstotliwości pracuje internet w t-mobile w koncu? Nie mogę się tego doszukać w informacjach o połączeniu w topnetinfo. :facepalm:
Najprościej będzie jak porównasz LAC oraz CID które podaje TNI z mapką http://mapa.btsearch.pl/ albo samą szukajką http://btsearch.pl/
Zgrywus pisze:Czy jednak coś źle rozumuję? :cwaniak:
Dobrze rozumujesz :ok:
ODPOWIEDZ