Program od ZTE MF669 i duże użycie procesora

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beziko
Początkujący użytkownik forum

Program od ZTE MF669 i duże użycie procesora

Post autor: beziko »

Dzisiaj byłem wymienić modem, ponieważ poprzedni coś chrzanił z odbiorem. Niby wszystko ładnie, działa dobrze, ale program przez który się łączę z internetem strasznie żre procka! Nie mogę grać w gry przez internet, bo dosłownie mi robi ścinę co 1-2 sekundy. Przy poprzednim modemie nie miałem żadnych problemów, procka i ramy używał bardzo mało. Nie wiem do czego ten program tak używa procesor, nic na nim nie robię, jedynie łączę się z internetem.
Próbowałem ustawiać priorytet na niższy w menadżerze zadań, ale po 2 minutach wywala mi program. Ktoś ma jakieś propozycje, co z tym zrobić? Może jest jakaś alternatywa dla tego?

Procek, jeżeli się przyda:
Celeron 2.6GHz

EDIT: Znalazłem główną przyczynę tego zużycia. Statystyki w programie które pokazują prędkość ściągania itd. aktualizują się co sekundę i co sekundę procesor skacze do użycia 30-40%. W grach dosłownie robią się przez to ściny. Jakby się dało te informacje zatrzymać albo chociaż zrobić aktualizacje z dłuższym odstępem czasu to byłbym zadowolony.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Program od ZTE MF669 i duże użycie procesora

Post autor: berni »

beziko pisze:ale program przez który się łączę z internetem strasznie żre procka!
Zamiast tego programu wypróbuj Dial-up lub TNI. Ten oryginalny musi być wyłączony. (nie wyinstalowany).
beziko

berni pisze:Zamiast tego programu wypróbuj Dial-up lub TNI. Ten oryginalny musi być wyłączony. (nie wyinstalowany).
Sprawdzałem właśnie ten programik TNI, ale nie potrafię go skonfigurować :(
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Jest przecież dokładny opis w pomocy jak go skonfigurować, najważniejsze to wskazać odpowiednie porty dla modemu i portu diagnostycznego.
beziko

berni pisze:Jest przecież dokładny opis w pomocy jak go skonfigurować, najważniejsze to wskazać odpowiednie porty dla modemu i portu diagnostycznego.
Wybacz, nie zauważyłem. A program skonfigurowany i działa bez problemu, wielkie dzięki :hurra:
ODPOWIEDZ