[NEWS] Rusza budowa NetWorkS! w Bielsku-Białej

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [NEWS] Rusza budowa NetWorkS! w Bielsku-Białej

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:Ale 3 miesiące to chyba przesada
Niby dlaczego, pozwolenie to jedno, instalacja to drugie a możliwość włączenia to trzeci warunek.
Niektóre pozwolenia nigdy nie zostały zrealizowane a inne nawet zbudowane BTSy nigdy nie zostały włączone.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Wojteks, wytłumacz mi coś proszę.

Na stronie BTS nie mam na bieżących pozwoleniach tylko już na tych istniejących, czyli powinno być 3G, tak?
Oraz, tak jak u mnie jest ,że w listopadzie ma to działać, czy może w listopadzie dostaną pozwolenie, na marzec 2013 będą montować a na grudzień 2013 odpalą.
Jeżeli dają jakieś terminy to chyba powinno być podane, że to będzie ( dam swój przykład ) w listopadzie 2012, a nie że w listopadzie zaczną a może w przyszłym roku ,,będziecie mieli'' :D

I ostatnie. Napisałeś, że wiele stacji w ogóle nie odpalili, czy to nie jest strata pieniędzy? Postawić stacje to nie są jakieś marne złotóweczki tylko dziesiątki tysięcy złotych.
Dziwni ludzie to zarządzają, takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adziu82 pisze:tylko już na tych istniejących, czyli powinno być 3G, tak?
Co na to mapa operatora? Jeżeli na niej nie ma zasięgu o stacja nie działa.
adziu82 pisze:czy to nie jest strata pieniędzy?
To jest strata ale czasami istnieją czynniki blokujące włączenie stacji (protesty mieszkańców przykładowo).
adziu82 pisze:Dziwni ludzie to zarządzają
Raczej pracują w dziwnym otoczeniu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Co na to mapa operatora?
Mapa mówi że nie ma u mnie :-) ale po co oni dają aktualizację już na istniejącej mapce, a nie na pozwoleniach.
wojteks pisze:To jest strata ale czasami istnieją czynniki blokujące włączenie stacji (protesty mieszkańców przykładowo).
Ale chyba tak z dnia na dzień sobie nie planują, że postawią nadajnik na przy jakimś domu, muszą mieć zgody,pozwolenia z gminy, powiatu czy co tam jeszcze, to chyba jak już je mają to raczej nie powinno być tak że ktoś zmienia to i już nie pozwala, bo to sa koszta dla operatora.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adziu82 pisze:ale po co oni dają aktualizację już na istniejącej mapce
Daj link do obszaru mapki o który chodzi.
adziu82 pisze:to chyba jak już je mają to raczej nie powinno być tak że ktoś zmienia to i już nie pozwala
Zdziwiłbyś się ale ... to się zdarza.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Zdziwiłbyś się ale ... to się zdarza.
Tak piszesz jak byś pracował wojteks tam :D

Ale jak mówisz to chyba znasz takie przykłady. Z mapką to już wiem co robiłem źle.
Więc mogę też czekać ze 3 miesiące na 3G :szok:
Ja miałem nadzieję że jak jutro już będę w Polsce to będę się delektował szybkim netem w moim fonie :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adziu82 pisze:piszesz jak byś pracował
Znam życie i problemy operatorów/dostawców nie tylko telefonii, te same problemy dotyczą kanalizacji/wodociągu/gazociągu/spalarni śmieci/sortowni śmieci/budowy drogi czy jeszcze wielu innych dziedzin życia.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze: te same problemy dotyczą kanalizacji/wodociągu/gazociągu/
Energetyki.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Pięknie !!!! Chyba lepszego prezentu dla mnie nie mogło być :D i to na samą gwiazdkę!!
Jest 3G w mojej miejscowości i o dziwo sygnał mocny, w domu raczej nie ma szans żeby złapać ale przy oknie jest max, tak samo na zewnątrz. Robiłem speed testa na nokii n900 i tak kręci na max 450 kbs. Zaraz ja rodzicom prezent zrobię, bo już od dawna chcą żeby z siostrą za darmo do Holandii dzwonić, ruter 3G jest, modem do podpięcia też, tylko jakiegoś tablecika brakuje. Będę musiał użyczyc swój na jakiś czas.

Także gmina Przewóz, powiat żarski, woj lubuskie już połączona ze światem :D
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

A małe miejscowości na granicach Mazowieckiego dalej mają nie odpalone stacje z T-Mobile :/
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

smrodek11 pisze:A małe miejscowości na granicach Mazowieckiego dalej mają nie odpalone stacje z T-Mobile
Smrodem 11 ja też nie mieszkam we Wrocławiu, moja miejscowość 600 mieszkańców. Czytałem około 12-16 grudnia na pewnej stronie internetowej, że w powiecie żarskim w grudniu będzie modernizacja, ale także czytałem juz gdzieś post że 3 miesiące, nadajniki wymienione a 3G jak nie było to nie ma. No jakoś ja mam szczęście, wróciłem z Niemiec, nic nigdzie nie zauważyłem żeby wymieniali a dziś prezent na gwiazdkę i odpalili mi 3G. Ale najbardziej jestem zdziwiony mocą sygnału, na prawdę jest max ale oczywiście na parapecie bez ręki na smarciku :D
RAW
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

smrodek11 pisze:A małe miejscowości na granicach Mazowieckiego dalej mają nie odpalone stacje z T-Mobile
O jakie miejscowości chodzi?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Orientuje się ktoś czy wszystko co jest stawiane w ramach NetWorks! ma HSPA+ DC czy raz HSPA+ a raz HSPA+ DC?
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Po speed testach robionych na nowo otwartej stacji Networks to ja myślę, że to jest tylko HSPA. Download max mi pokazało 400kb/s.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, nie chodzi mi o wyniki speedtestów, a o technologię.
Mam modem HSPA+ i np. teraz wychodzi mi tak: http://www.speedtest.net/result/2399824085.png
Zasięg -102 dBm i godziny szczytu. W nocy chodzi tak: http://speedtest.net/result/2346757974.png
Ta sama stacja, ale na karcie Orange potrafi tak: http://speedtest.net/result/2268703642.png

Nie chodzi mi o prędkości bo te w praktyce definiuje rodzaj łącza na świat w jaki zaopatrzona jest stacja.
aniaross
Użytkownik forum

Post autor: aniaross »

Moje modlitwy zostały wysłuchane. Zawsze był w Bełżcu (roztocze) marny EDGE, a od paru dni 3G :) T-Mobile i Orange (według tego TNI - to UMTS 2100)

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

aniaross, gratulacje. :ok:
Budują dość szybko tą sieć. Też jestem w miejscu gdzie kiedyś nie było T-Mobile (tzn. 3G), a teraz zasuwa sobie HSPA+ ponad 6 Mb/s. :)
Sieć oczywiście jest 2100 MHz bo nie stawiają na razie (i nie wiadomo czy w ogóle to zrobią) sieci 3G na 900 MHz.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

@ja.michał, zdziwiłbyś się, jak chcesz to wpisz na BTS Niwica powiat żarski i zobaczysz że budują też na 900 Mhz, byłem pod nadajnikiem i miałem 2-3 kreski gdzie w domu pod oknem u siebie na 900 Mhz z odległości 6 km mam ,,fula''. Nie wiem, może jeszcze coś dosatwią na 900 Mhz.
I powiedz mi prosze jak Ty masz na nowej sieci 6Mbs jak ja mam max 3-4 Mbs.

[ Dodano: 2012-12-30, 21:27 ]
Moment, bo ja zacząłem świętować nawiązując do jutrzejszego dnia, ale źle zrozumiałem Twój post, piszesz ,że robią stacje na 2100Mhz a u mnie jest właśnie na 900Mhz i jest super sygnał jak z odległości 6 km. A z Niwicą chodziło mi o to że jest tam tylko 2100Mhz i sygnał będąc 10 m od nadajnika to marne 2-3 kreski na nokii n900.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:zdziwiłbyś się, jak chcesz to wpisz na BTS Niwica powiat żarski
Co to znaczy "wpisz na BTS Niwica" ?
Byłeś pod stacją i widziałeś osobne zestawy antenowe/RRU dla UMTS900, skoro twierdzisz że budują też ten system ? W większości, jak nie we wszystkich lokalizacjach NIE będzie osobnych torów radiowych dla U900, wszystko będzie współdzielone z GSM.
Temat wałkowany 15002900 razy, odpalenie UMTS900 N! to sprawa w 95% programowa, a nie sprzętowa, i nie wiadomo, kiedy w ogóle nastąpi.

[ Dodano: 2012-12-30, 21:37 ]
adziu82 pisze:a u mnie jest właśnie na 900Mhz
Prosimy o dowody - screen z netmonitora z widoczną częstotliwością nośną 3G albo dowód zalogowania się do sieci 260 34 (nie 260 03 ani 260 02 ! UMTS900 najpewniej będzie funkcjonowało na osobnym wyróżniku).
Bo inaczej to jest zwyczajne bajkopisarstwo, gdyż ta sieć nie działa dziś w żadnym miejscu w kraju.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Jak wchodzę w swoją miejscowość na BTS to widzę to

,, Orange » GSM1800 (3242) GSM900 (3242) GSM900 (3242) UMTS2100 (3242) UMTS900 (3242)
Przewóz, Spacerowa 25, dz. nr 364 ''

więc chyba mam 900Mhz,chyba ,że jestem jakiś tępy i nie znam cyfr, albo Wam chodzi o coś innego.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Czytać to: http://mapa.btsearch.pl/info/datasource - powoli i uważnie, ze zrozumieniem...
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

A co ja mam w tym linku wywnioskować,czy ja mam 900 Mhz? Ja tu nic nie widzę.

Ja pisze co widzę, nie jestem ,,hakerem'' jak Ty i nie znam się na wszystkim, chciałem pomóc i napisałem że ja ,,mam'' 900 Mhz bo to widzę na BTS.

Brakowało z Twojej strony tylko, bip,bip,bip, bo może źle coś opisałem itd, a Ty się rzuciłeś się na mnie jak byś tylko czekał na takie coś, żeby pokazać Twoją wiedzę itd.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, mapka jest zrobiona na podstawie pozwoleń radiowych wydanych przez UKE. To, że jest pozwolenie nie znaczy, że dana stacja jest zbudowana i czy w ogóle jakikolwiek sprzęt na niej jest zawieszony. Baa, może być sprzęt na stacji, pozwolenie oczywiście, ale stacja sobie wisi i czeka na odpalenie nawet 6 miesięcy.
Niestety jedyna możliwość potwierdzenia, że stacja bazowa "świeci" w 3G 900 MHz to sprawdzenie parametrów, o których napisał Patryk.

Jeśli chodzi o ponad 6 Mb/s w T-Mobile na modemie HSPA+ to jest tak samo jak z każdą inną siecią. Zależy od lokalizacji. W miejscowości, w której obecnie przebywam łączę się z jedną stacją bazową i mam takie osiągi. Jak zmienię miejsce, w tej samej miejscowości, ale połączę się z inną stacją bazową to osiągi nie są już tak imponujące bo na poziomie 1-2 Mb/s.
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

adziu82 pisze:A co ja mam w tym linku wywnioskować,czy ja mam 900 Mhz? Ja tu nic nie widzę.

Ja pisze co widzę, nie jestem ,,hakerem'' jak Ty i nie znam się na wszystkim, chciałem pomóc i napisałem że ja ,,mam'' 900 Mhz bo to widzę na BTS.

Brakowało z Twojej strony tylko, bip,bip,bip, bo może źle coś opisałem itd, a Ty się rzuciłeś się na mnie jak byś tylko czekał na takie coś, żeby pokazać Twoją wiedzę itd.
Patryk napisal Ci w bardzo prosty i zrozumialy sposob, ze siec 3g Networks na pasmie u900 NIE dziala i nie wiadomo kiedy zacznie dzialac (co jest jak najbardziej prawda), czego Ty nie mozesz zrozumiec. Skoro twierdzisz, ze u Ciebie Networks dziala na u900 (choc nigdzie w kraju NIE dziala) to Patryk poprosil Cie o dowod na to i zasugerowal jak to mozesz zrobic. Reszte dodaj juz sobie sam (I nie myl POZWOLENIA radiowego na u900 z jego komercyjnym dzialaniem).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Panowie, spokojnie. ;)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Tomi, nie staraj się być mądrzejszy niż jesteś ( oczywiście bez obrazy, nie mam zamiaru Cię obrażać ) ja.michał mi to wytłumaczył 100 razy lepiej jak Patryk, ale proszę o jedno wytłumaczenie.

Po pierwsze, wierzę, że jak pisze Patryk że nie jest odpalone 900 Mhz w Polsce to co ja widzę na BTS jak wpiszę swoją miejscowość. No jest 900Mhz. Chyba że ja coś pomyliłem, nie jestem jak napisałem ,,hakerem'' i nie znam się, jestem tu po to aby pytać, a moje ,,mistrz bezprzewodowy-junior'' nie wiem czemu widnieje.

Będąc pod nadajnikiem w innej miejscowości widzę na BTS że ma 2100Mhz a mam 2-3 kreski, ale będąc w domu przy oknie na oddalonym nadajniku około 6 km mam max kreski na fonie. To czy ma tu wpływ częstotliwość, czy nie? Bo ja już nie wiem, dlaczego mam dużo lepszy sygnał będąc 6 km od nadajnika niż stojąc przy nim.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, to co masz na mapie to pozwolenia, a nie działające stacje.

Na telefonie możesz mieć lepszy zasięg mimo, że jesteś dalej. Czasem działa tutaj zasada najciemniej pod latarnią. Druga sprawa to taka, że telefony ogólnie są dużo bardziej czułe i mają większy zasięg w porównaniu do modemu w tym samym miejscu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:To, że jest pozwolenie nie znaczy, że dana stacja jest zbudowana i czy w ogóle jakikolwiek sprzęt na niej jest zawieszony. Baa, może być sprzęt na stacji, pozwolenie oczywiście, ale stacja sobie wisi i czeka na odpalenie nawet 6 miesięcy.
@ja.michał ,wiem na pewno, że u mnie nigdy nie było 3 g. Więc, wiem to, że zostało to odpalone bardzo szybko, bo tydzień przed wigilią zaczęli zmieniać, a w samą wigilię odpalili.

Więc nie wiem co ja widzę na BTS, dlatego napisałem, że mam 900Mhz.

I to wszystko.

[ Dodano: 2012-12-30, 22:45 ]
ja.michal pisze:Druga sprawa to taka, że telefony ogólnie są dużo bardziej czułe i mają większy zasięg w porównaniu do modemu w tym samym miejscu.
No to zauważyłem już dawno.

A mam pytanie poza konkursem, nie wiem czy to tak ma być, ale ten temat mi się bardzo długo otwiera, czy odświeża niż inne. Tak ma być, bo już mam pijackie myśli, że ktoś mnie spowalnia :szok:
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

adziu82 pisze:Tomi, nie staraj się być mądrzejszy niż jesteś ( oczywiście bez obrazy, nie mam zamiaru Cię obrażać ) ja.michał mi to wytłumaczył 100 razy lepiej jak Patryk, ale proszę o jedno wytłumaczenie.
Po takiej odpowiedzi mija wszelka chec pomocy, wybacz ale mam zbyt mala wiedze zeby moc Ci odpowiedziec. Mam tylko dobra rade (na koniec dyskusji z mojej strony) - spraw sobie netmonitor czy chocby modem i odpowiedni program (np. TNI) zebys mogl stwierdzic na jakim pasmie masz sygnal, na jakiej czestotliwosci itd., a nie operowal "kreskami" w okreslaniu zasiegu (jak niegdys mial to w zwyczaju BOA Ery).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, nie no ok. Nie upieram się z niczym. Staram się tylko naprowadzić i przedstawić sytuację jak prawdopodobnie wygląda.
Z NetWorks! lecą bardzo szybko i są to stacje 2100 MHz. Możliwe, że jeszcze gdzieś w okolicy coś odpalili. Lista pozwoleń na stronie UKE jest aktualizowana koło 10 każdego miesiąca. Może operator coś dostał w międzyczasie i już postawił stację i dopiero pojawi się w nowym wykazie.

Temat mi się normalnie otwiera. Siedzę na T-Mobile. Może wyczyść przeglądarkę (pamięć podręczną i cookie).
ODPOWIEDZ