Problem z zabezpieczeniem sieci wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiewior
Początkujący użytkownik forum

Problem z zabezpieczeniem sieci wifi

Post autor: wiewior »

Witam
Mam poważny problem ponieważ po zabezpieczeniu sieci poprzez WEP czy też WPA komputery nie mogą się połączyć z tą siecią. Jeśli nie jest zabezpieczone to wszystko działa dobrze, nawet sąsiedzi muszą być zadowoleni :(

Internet mam w netii i jest rozdzielony na 3 komputery, pierwszy "windows 7" cały czas jest na kablu podłączony do routera i z nim nie ma problemów. Natomiast pozostałe 2 już po ustaleniu hasła mają problem. Mimo różnicy systemów, kiedyś miałem win xp na wszystkich i też był ten problem.

Podam przy okazji bo to ważne pewnie jakie one posiadają karty:
1 komputer "windows xp":

Kod: Zaznacz cały

tp-link 150mbps wireless lite n adapter
2 komputer "windows xp":

d-link airplus dwl-520 
1 komputer kiedy wchodzę w okno "pokaż sieci bezprzewodowe" nie widzi nic (gdzie bez hasła znajduje 3-4 sieci różne) . Natomiast jeśli chodzi o 2 komputer to przy próbie wpisania hasła wyskakuje informacja:

Hasło sieciowe musi być 40-bitowe lub 104-bitowe, w zależności konfiguracji sieci. Można wprowadzić je jako 5 lub 13 znaków ASCII albo 10 lub 26 znaków szesnastkowych.
mimo że jest ustawione na WPA2.

Nie wiem jak mam to konfigurować już. Może jest to zaleźne od kart sieciowych, sprawdzałem też na telefonie i ten się łączy z siecią po wpisaniu hasła. Telewizor który jest podłączony do routera też nie ma problemu.

Proszę o pomoc bo muszę się chronić przed sąsiadami :(
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z zabezpieczeniem sieci wifi

Post autor: key »

"mam auto, a jak naciskam ten tam to gasnie - pomocy"

Zacznij kroczek po kroczku:
1.)jaki router, jaki soft w routerze
2.) ktory kanal/zakres
3.) jaki system operacyjny w komputerach (fix'y, service paki)
4.) jakie karty
wiewior pisze:Proszę o pomoc bo muszę się chronić przed sąsiadami
Wyprowadzic sie do Kanady :facepalm: SCNR
Nie pomagam na PW.
wiewior

No wielkie przepraszam ale zapomniałem podać nazwy routera

KM-410WG    soft: 1.3.9
W każdym komputerze z windows XP (napisałem w tekście który jaki ma system) jest sp 3

Na twoje pytania odpowiedzi znajdują się w poście pierwszym. Masz rację chyba się wyprowadzę do kanady bo tam przynajmniej są ludzie którzy potrafią czytać ze zrozumieniem. Są też tacy którzy czytają cały tekst i widzą takie rzeczy na które później muszą zadawać pytania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wiewior pisze:1 komputer kiedy wchodzę w okno "pokaż sieci bezprzewodowe" nie widzi nic (gdzie bez hasła znajduje 3-4 sieci różne)
Czyli jak ustawisz hasło na swoim routerze to komp nagle przestaje wykrywać sieci na około? :zdziwko:
wiewior

Otóż dokładnie tak, nie wiem jak to się dzieje. Tzn w telefonie działa mi. na 2 komputerze widzi ale nie może się połączyć :(

OK z komputerem nr 2 poradziłem sobie, jest ustawione na WEP aktualnie i połączył się już. Teraz pozostaje problem pierwszego komputera gdzie jest tp-link 150mbps wireless lite n adapter. Dalej nic nie widzi, jakieś pomysły ?? sterowniki zaktualizowane.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Używasz do połączenia softu TP-Linka czy wbudowanego klienta Windowsa?
wiewior

Do połączenia używam softu TP-linka
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja bym spróbował jednak sam sterownik + Windowsowe narzędzie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wiewior pisze: Teraz pozostaje problem pierwszego komputera gdzie jest tp-link 150mbps wireless lite n adapter. Dalej nic nie widzi, jakieś pomysły ?? sterowniki zaktualizowane.
wiewior pisze:Do połączenia używam softu TP-linka
Usuń ustawienia starej sieci w sofcie tp linka, bądź zmień ssid na routerze i zabezpieczenie na wpa2 bądź zwykłe. Z wepem odrobinę roztargnieni sąsiedzi poradzą sobie w kilka minut.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
wiewior

Niestety nic tutaj nie pomogło, chyba muszę być skazany na sąsiadów.

Próbowałem też włączyć konfigurację zerowej sieci bezprzewodowej ale wyskoczył mi błąd 1068.
Jednak nie mogę znaleźć w menedzerze urządzeń protokołu NDIS i nie mogę przejść dalej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wiewior pisze:Próbowałem też włączyć konfigurację zerowej sieci bezprzewodowej ale wyskoczył mi błąd 1068.
Bez tego nie zadziała. Odinstalowałeś soft TP-Linka?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wiewior pisze:Na twoje pytania odpowiedzi znajdują się w poście pierwszym.
Gdyby byly, to bym nie pytal.

Na pytanie 2 dalej nie odpowiedziales, odpowiedz na pytanie 4 byla by pelna gdybys dal VID&PID. Czesto pod ta sama nazwa kryje sie pare roznych urzadzen. Nie bez powodu pytam tez o to czy masz wszystkie fixy, czy tylko SP.
wiewior pisze: Są też tacy którzy czytają cały tekst i widzą takie rzeczy na które później muszą zadawać pytania.
Chcesz pomocy czy sie posprzeczac. Na to drugie nie mam ochoty, do pierwszego potrzebuje pare informacji, zeby wykluczyc "stadartowe bledy", wiec badz prosze tak laskaw i ulatw mi pomoc, zamiast pisac ze ci sie wydaje za mam szklana kule.

Wracajac do tematu:
Ustaw router na kanal 7, kraj USA. Szyfrowanie WAP(AES), preshared key, 64 znaki hex. Access Control wylacz.

Podaj wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all tekstowo, z kompa ktory sie nie laczy.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ