Jaki router wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router wybrać?
Ostatnio zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś routera, który rozdzielałby mi internet netii 2mb/s pomiędzy komputerem (antyk - 8letni, prawdopodobnie bez karty sieciowej) i tabletem (lark freeme 70.6 - wi-fi 802.11b/g)
Moje wymagania - żeby działał + tablet widział wifi na min. 7m od routera.
Aktualnie korzystam z modemu sagem f@st 800 e4
Nie wiem czy tak się da, ale chciałbym żeby mój modemik dawał neta dla komputera a router dla tableta - z tego względu, że muszę często zmieniać IP
Najlepiej gdyby był do max 100zł.
Moje wymagania - żeby działał + tablet widział wifi na min. 7m od routera.
Aktualnie korzystam z modemu sagem f@st 800 e4
Nie wiem czy tak się da, ale chciałbym żeby mój modemik dawał neta dla komputera a router dla tableta - z tego względu, że muszę często zmieniać IP
Najlepiej gdyby był do max 100zł.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router wybrać?
Annex A czy B?xy0urneyx pisze: internet netii 2mb/s
Bez karty sieciowej ani rusz.xy0urneyx pisze:prawdopodobnie bez karty sieciowej
Nie da się.xy0urneyx pisze:Nie wiem czy tak się da, ale chciałbym żeby mój modemik dawał neta dla komputera a router dla tableta - z tego względu, że muszę często zmieniać IP
-
Myślałem, że netia zawsze ma Annex AJo_gurt pisze: Annex A czy B?

Sprawdziłem teraz i jednak mam tę kartę sieciową.Jo_gurt pisze: Bez karty sieciowej ani rusz.
Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC - nada się?
SzkodaJo_gurt pisze: Nie da się.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zwykle kable TPSA - Annex A, kable Netii - Annex B. Ale możesz np. zadzwonić na infolinię i zapytać.xy0urneyx pisze:Myślałem, że netia zawsze ma Annex A Jak to można sprawdzić?
Jak najbardziej.xy0urneyx pisze:Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC - nada się?
Możesz się rozłączać przez panel konfiguracyjny routera.xy0urneyx pisze:Szkoda Będę musiał sobie poradzić bez rozłączania.
-
To mam kable TPSAJo_gurt pisze: Zwykle kable TPSA - Annex A, kable Netii - Annex B. Ale możesz np. zadzwonić na infolinię i zapytać.
Ale to długo trwa z tego co wiem.Jo_gurt pisze: Możesz się rozłączać przez panel konfiguracyjny routera.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to na 99% będzie A.xy0urneyx pisze:To mam kable TPSA
Około 2 metrów.xy0urneyx pisze:Ale to długo trwa z tego co wiem.

-
W takim razie jaki kupić router z annexem A?Jo_gurt pisze: No to na 99% będzie A.
Mi chodziło o czas w minutachJo_gurt pisze: Około 2 metrów.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Za 100zł to pewnie najtańszy TP-Link serii TD.xy0urneyx pisze:W takim razie jaki kupić router z annexem A?
Ale po co resetować? Wystarczy rozłączyć i połączyć połączenie PPPoA.xy0urneyx pisze:U znajomego zanim się zresetuje router to 5-10min mija nawet
-
Myślę nad kupne tego: http://allegro.pl/router-wifi-tp-link-t ... 32371.html
lub tego: http://allegro.pl/tp-link-td-w8951nd-ad ... 00153.html
Który byś mi polecił? Jeśli nie ma dużych różnic to wziąłbym tego tańszego.

lub tego: http://allegro.pl/tp-link-td-w8951nd-ad ... 00153.html
Który byś mi polecił? Jeśli nie ma dużych różnic to wziąłbym tego tańszego.
Nie wiedziałem, że tak się daAle po co resetować? Wystarczy rozłączyć i połączyć połączenie PPPoA.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ten nie ma modemu ADSL. Sprzedawca zrobił błąd w opisie pisząc "TD". To jest TL-740N.xy0urneyx pisze:Myślę nad kupne tego: http://allegro.pl/router-...2862932371.html
Także z tych dwóch zostaje ten drugi.
-
W takim razie wybieram tego drugiego. Wielkie Dzięki za pomoc w wyborze
Jeszcze jedno pytanie, czy będę potrzebował jakieś antenki do komputera, jeśli kupię ten router? I czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> mój tablet (obsługujący 802.1b/g) będzie widział WiFi (chcę się upewnić, żebym nie wywalił 100zł w błoto
)?

Jeszcze jedno pytanie, czy będę potrzebował jakieś antenki do komputera, jeśli kupię ten router? I czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> mój tablet (obsługujący 802.1b/g) będzie widział WiFi (chcę się upewnić, żebym nie wywalił 100zł w błoto

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli podłączysz kablem to nie.xy0urneyx pisze:czy będę potrzebował jakieś antenki do komputera, jeśli kupię ten router?
Takxy0urneyx pisze:mój tablet (obsługujący 802.1b/g) będzie widział WiFi (...)?
-
Witam.
Proszę o pomoc.
Poszukuję dobrego routera do modemu LTE do 150Mb/s Huawei E3276 .
Do tego kupiłam zestaw antenowy AK C2 Uni do LTE. Rezultat bardzo dobry.
Z edge przeszło na hspa+. Pomóżcie. Kable antenowe są za krótkie (10mb) stąd potrzebny router.
Pozdrawiam.
Proszę o pomoc.
Poszukuję dobrego routera do modemu LTE do 150Mb/s Huawei E3276 .
Do tego kupiłam zestaw antenowy AK C2 Uni do LTE. Rezultat bardzo dobry.
Z edge przeszło na hspa+. Pomóżcie. Kable antenowe są za krótkie (10mb) stąd potrzebny router.
Pozdrawiam.
Honey
-
- Guru bezprzewodowy
Co dla Ciebie oznacza "Rezultat bardzo dobry" ?. Masz modem LTE, czy jesteś w jego zasięgu ? Piszesz o HSPA+. a jaki zasięg ,prędkość internetu, stabilność połączenia. Ta AK C2 Uni(dookólna, wielozakresowa) to pieniądze wyrzucone w błoto. Zysk jaki podaje POLSAT to maks. 2-3 dBi , co pokrywa straty sygnału na tych 10m kabla i złączach. Przenosi ona tylko punkt poboru sygnału na zewnątrz. Jeśli nie wierzysz to wykonaj test z anteną i bez na zewnątrz domu.Jeśli podasz dokładną lokalizacje to sprawdzimy w jakim jesteś zasięgu, najbliższe BTS-y i możliwość uzyskania najszybszego internetu. Dobre anteny kierunkowe mają zysk ok. 17dBi i w znaczny sposób polepszają połączenia z BTS, służą tylko na wybrane częstotliwości. Dopiero po uzyskaniu dobrego połączenia warto inwestować w router do modemu.
-
Witam.
O jakim rezultacie mowa? Hmm.. Do tej pory sygnał jaki odbieraliśmy w domu to edge.. i nic poza tym. Nie wiem czy to wina grubych murów (prawie 50cm gr). Nie wiem, nie znam się na tym. W każdym bądź razie internet działał tragicznie. Otwierając google można było zasnąć.. Co dała antena? Obecnie odbieramy sygnał w HSPA+(5 kresek). W porównaniu z tym co było jest przepaść. Może stąd to stwierdzenie dobry rezultat.
Najbliższy betsa mamy w lini prostej ok 4 km. Jest to 900setka. Ponoć działa na LTE (bynajmniej tak nam powiedziano w Plusie).
Nie robiłam testów na zewnątrz ale wewnątrz domu wczoraj na speedtest.net
bez anteny parametry były takie PING 363 ms, prędkość pob. 0,20 Mb/s a wysyłania 0,09 Mb/s a z dzisiaj po zamontowaniu anteny PING 89 ms, prędkość pobierania 3,75 Mb/s wysyłania 0,77 Mb/s Nie jest to wszystko żadną rewelacją ale jest o niebo lepiej.
Co do anteny, myślałam o drugiej, kierunkowej (tuba?) Właśnie o większym zakresie działania. Pomimo to nadal nie wiem jak zrobić to wszystko. Podłączając antenę, znowu trzeba będzie ciągnąć kabel. Im dłuższy, tym bardziej będzie gubił na kablu dBi. Podłączenie anteny do modemu jest tragiczne. Na sprowadzenie modemu czekaliśmy ok 3 tygodni (do 150 Mb/s) Ponoć tylko 4 sztuki dotarły na całą Polskę. Ogólnie nikt zbyt wiele nie wie na ten temat. Szukając router ciężko jest trafić na kompatybilny z tym modemem. jedyny jaki znalazłam to Dovado Tiny. Do sprowadzenia zza granicy za nie małe pieniądze, bądź do kupienia używki też za nie małą kwotę. Ps. Najbliższy bets jest ok 1-2 km od Lutomierska (łódzkie). Doradź coś. Pozdrawiam.
O jakim rezultacie mowa? Hmm.. Do tej pory sygnał jaki odbieraliśmy w domu to edge.. i nic poza tym. Nie wiem czy to wina grubych murów (prawie 50cm gr). Nie wiem, nie znam się na tym. W każdym bądź razie internet działał tragicznie. Otwierając google można było zasnąć.. Co dała antena? Obecnie odbieramy sygnał w HSPA+(5 kresek). W porównaniu z tym co było jest przepaść. Może stąd to stwierdzenie dobry rezultat.
Najbliższy betsa mamy w lini prostej ok 4 km. Jest to 900setka. Ponoć działa na LTE (bynajmniej tak nam powiedziano w Plusie).
Nie robiłam testów na zewnątrz ale wewnątrz domu wczoraj na speedtest.net
bez anteny parametry były takie PING 363 ms, prędkość pob. 0,20 Mb/s a wysyłania 0,09 Mb/s a z dzisiaj po zamontowaniu anteny PING 89 ms, prędkość pobierania 3,75 Mb/s wysyłania 0,77 Mb/s Nie jest to wszystko żadną rewelacją ale jest o niebo lepiej.
Co do anteny, myślałam o drugiej, kierunkowej (tuba?) Właśnie o większym zakresie działania. Pomimo to nadal nie wiem jak zrobić to wszystko. Podłączając antenę, znowu trzeba będzie ciągnąć kabel. Im dłuższy, tym bardziej będzie gubił na kablu dBi. Podłączenie anteny do modemu jest tragiczne. Na sprowadzenie modemu czekaliśmy ok 3 tygodni (do 150 Mb/s) Ponoć tylko 4 sztuki dotarły na całą Polskę. Ogólnie nikt zbyt wiele nie wie na ten temat. Szukając router ciężko jest trafić na kompatybilny z tym modemem. jedyny jaki znalazłam to Dovado Tiny. Do sprowadzenia zza granicy za nie małe pieniądze, bądź do kupienia używki też za nie małą kwotę. Ps. Najbliższy bets jest ok 1-2 km od Lutomierska (łódzkie). Doradź coś. Pozdrawiam.
Honey
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj dokładniejsza lokalizację, ten HSPA+ to najprawdopodobniej Aero2 900MHz. W okolicach Lutomierska jest kilka niezweryfikowanych. Jeśli chodzi o LTE to są dwa pozwolenia w Konstantynowie, ale nie wiadomo czy już działają. Ta antena przenosi pobór sygnału na zewnątrz stąd nawet niezłe wyniki speedtestu, widać BTS nieprzeciążony. Co do zasięgu to wynik w postaci kresek jest mało wiarygodny. Warto sprawdzić za pomocą TNI. Te opowieści gości z salonu to bajki, 4 modemy E3276 na Polskę, powinnaś czuć się wybrańcem
, tak jak LTE 150Mb/s za 14,90 w reklamach Solorza. LTE nie działa na 900MHz od AERO2 tylko na sieci Mobyland 1800MHz, a te najbliżej może w Kansas. Jeśli masz możliwość to sprawdź jego działanie w Konstantynowie. Gdy będziesz miała pewność co do połączenia z 900MHz to możesz pokusić się o zakup anteny ATK-20, ta "tuba" to z reguły YAGI na 2100Mhz. Do tego krótszy kabel i router na strychu , dalej po WiFI lub kablu.Do anteny na 900 idzie tylko jeden i najlepiej nie bawić się w rozłączanie , bo można uwalić złącza.Jeśli satysfakcjonuje Cie to co osiągasz to nie zmieniaj anteny. Dobór routera do tego modemu to trudna sprawa. jest on na tyle nowy, że producenci routerów w firmware nie umieścili jego obsługi. Myślę że ten http://allegro.pl/router-do-modemow-lte ... 69273.html z oficjalna informacją o obsłudze E3276 to dobry wybór. Też myślę o jego zakupie.

-
A jest możliwość podłączenia 2 anten? Przykładowo ta którą mam już zawieszoną na dachu i tą co napisałeś? Jest taka możliwość? Ta AK ma w sumie 2 kable, jeden do anteny pionowej i drugi do poziomej. Oba są wpięte do modemu
Dokładna nasza lokalizacja to Kwiatkowice. 7 km od Lutomierska.
Z tego co pamiętam to najbliższy bets jest na 900 MHz w jakiej sieci nie wiem.
Patrzę właśnie na opakowanie od modemu. Z tyłu na pudełku są wymienione najważniejsze funkcje modemu,w tym
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
HSPA+/HSUPA/UMTS 900/2100 MHz
LTE z prędkością pob. do 150 Mb/s wysyłania 50 Mb/s
HSPA+ do 21 Mb/s
HSUPA do 11 Mb/s
Patrząc na specyfikację to LTE powinno u nas działać
tym bardziej, że bts nie jest przeciążony jak sam powiedziałeś hmm
Wszystkie modemy jakie ogladaliśmy w salonach plusa były tylko do 100 Mb/s.
Na tego wyczekaliśmy się 3 tygodnie.
Nie wiem czy to był dobry wybór jesli chodzi o modem, przez to że jest to nowy produkt i ciężko o router. A tego co żeś wstawił oglądałam wczoraj na necie i nad nim się zastanawialiśmy własnie. Tylko nie boisz się, że to używka? Bo on nie jest nowy.

Z tego co pamiętam to najbliższy bets jest na 900 MHz w jakiej sieci nie wiem.
Patrzę właśnie na opakowanie od modemu. Z tyłu na pudełku są wymienione najważniejsze funkcje modemu,w tym
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
HSPA+/HSUPA/UMTS 900/2100 MHz
LTE z prędkością pob. do 150 Mb/s wysyłania 50 Mb/s
HSPA+ do 21 Mb/s
HSUPA do 11 Mb/s
Patrząc na specyfikację to LTE powinno u nas działać

tym bardziej, że bts nie jest przeciążony jak sam powiedziałeś hmm
Wszystkie modemy jakie ogladaliśmy w salonach plusa były tylko do 100 Mb/s.
Na tego wyczekaliśmy się 3 tygodnie.
Nie wiem czy to był dobry wybór jesli chodzi o modem, przez to że jest to nowy produkt i ciężko o router. A tego co żeś wstawił oglądałam wczoraj na necie i nad nim się zastanawialiśmy własnie. Tylko nie boisz się, że to używka? Bo on nie jest nowy.
Honey
-
- Guru bezprzewodowy
Ten HSPA+ masz z BTS-a AERO2 w Kwiatkowicach ul.Łódzka 56 i to z nim się łączysz. Antena ATK-20(10) niewiele poprawi jeżeli masz blisko do nadajnika. Potrzebny byłby test za pomocą wspomnianego TNI u Ciebie i w pobliżu nadajnika.. Co do LTE to możesz go mieć tylko z BTS Mobylandu LTE 1800, a te są być może najbliżej w Konstantynowie lub Szadku, a to odległości ok.12 km. Na mapie zasięgu Plusa i Cp nie ma zasięgu LTE w tych miastach więc z LTE nici. Jest to kolejny dowód na to, że konsultanci w Plusie opowiadają bajki, a te reklamy w tv to wielka ściema. Zostaje Ci więc to HSPA+. Kasę przeznacz na zakup routera. Ten sprzedawca wygląda na rzetelnego, warto spytać o gwarancje na te używki.
[ Dodano: 2013-01-05, 22:49 ]
Z LTE skorzystasz w przyszłości albo nigdy, ja jestem w podobnej sytuacji.
[ Dodano: 2013-01-05, 22:49 ]
Z LTE skorzystasz w przyszłości albo nigdy, ja jestem w podobnej sytuacji.
-
No właśnie teraz też znalazłam mapę bts-ów i faktycznie jest na Łódzkiej. Cały czas byliśmy przekonani, że nadajnik jest w lutomiersku.
Widzę, że jesteś obcykany w tych tematach. To powiedz mi jeszcze..
Ten program TNI.. Znalazłam coś o nazwie TNI Prospector w systemie iPhone, ale nie ma żadnego opisu i nic poza jego nazwą. Nie za bardzo się znam na tego typu programach.. 
Patrzyłam też na komentarze u tego sprzedawcy. Są dość dobre. Sprzedaje używki, ale w przeciągu 10 dni można w razie czego zwrócić towar.
Jedyną nadzieją na pochulanie w LTE jest wizyta w Łodzi
HSPA+ nie jest złe. Mp3 ściągnęło w kilka sekund a nie prawie 10 minut jak wcześniej
Pomimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Serdecznie
Widzę, że jesteś obcykany w tych tematach. To powiedz mi jeszcze..

Patrzyłam też na komentarze u tego sprzedawcy. Są dość dobre. Sprzedaje używki, ale w przeciągu 10 dni można w razie czego zwrócić towar.
Jedyną nadzieją na pochulanie w LTE jest wizyta w Łodzi

HSPA+ nie jest złe. Mp3 ściągnęło w kilka sekund a nie prawie 10 minut jak wcześniej

Pomimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Serdecznie

Honey
-
- Guru bezprzewodowy
TNI to program do łączenia z netem z tego forum. Pobierzesz go i poczytasz http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
-