Orange FREE czy FREEDOM PRO
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange FREE czy FREEDOM PRO
Witam
Od dłuższego czasu mam OFP, limit 3GB. Umowa kończy się za pół roku (dopiero).
Obecnie widzę, że Orange Free może pracować na tych samych nadajnikach co OFP. W takim wypadku Orange Free jest lepszą opcją niż OFP?
Drugie pytanie, czy siła sygnału -38dBm to dobry czy słaby wynik? Im większy minus tym lepiej?
EDIT:
Czy działanie FREE będzie gorsze? Modem jest w lapopie czy można użyć routera z OFP żeby mieć takie same wyniki?
Obecnie widzę, że Orange Free może pracować na tych samych nadajnikach co OFP. W takim wypadku Orange Free jest lepszą opcją niż OFP?
Drugie pytanie, czy siła sygnału -38dBm to dobry czy słaby wynik? Im większy minus tym lepiej?
EDIT:
Czy działanie FREE będzie gorsze? Modem jest w lapopie czy można użyć routera z OFP żeby mieć takie same wyniki?
-
- Użytkownik forum
Re: Orange FREE czy FREEDOM PRO
Ja uważam ze lepiej użyć rutera będzie na pewno lepszy zasięg .
A z orange Free to nie wiem ja wziolem Orange Free a mam Orange Freedom PRO wiece nie wiem co oni daja ale ja sie skaplem pod koniec umowy wiec nie oplacalo mi sie zmieniać.
A z orange Free to nie wiem ja wziolem Orange Free a mam Orange Freedom PRO wiece nie wiem co oni daja ale ja sie skaplem pod koniec umowy wiec nie oplacalo mi sie zmieniać.
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy lepsze, gdy w miejscu gdzie mieszkasz korzystasz tylko z CDMA to praktycznie nie ma różnicy, ale gdyby był tam również zasięg 3G to wtedy lepsza ofertą wydaje się byś OF. W OFP zaletą jest większy wybór sprzętu.Patyczak pisze:Witam
EDIT:
Nie będzie gorsze, to są te same nadajniki.
-
A czy siła sygnału -38dBm to dobry wynik?
Tak się fajnie składa, że nadajnik CDMA mam dosłownie około 200-300m obok siebie i nie wiem czy jeszcze coś zmieniać z ustawienem routera czy te -38dBm to dobry zasięg.
3G tutaj nie ma więc chyba zostanę przy OFP. Bardzo dziękuję Panom za odpowiedzi.
Tak się fajnie składa, że nadajnik CDMA mam dosłownie około 200-300m obok siebie i nie wiem czy jeszcze coś zmieniać z ustawienem routera czy te -38dBm to dobry zasięg.
3G tutaj nie ma więc chyba zostanę przy OFP. Bardzo dziękuję Panom za odpowiedzi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Niestety przedmówcy pomieszali wiele pojęć w swoich postach, ale nie chce mi się ich prostować. Moja rada. Brać Orange Free za 14+1 GB za 59 zł w tym darmowe szczęślowe godziny i modem AnyData ADU 890-w
Zalety:
1.Najniższa cena 1GB
2.Modem dualny HSPA oraz CDMA Ev-Do Rev. B (dobry szczególnie gdy ktoś zmienia miejsce pobytu, a Rev. B to znaczny przyrost prędkości)
3.Darmowe szczęśliwe godziny
Wady:
1. Internet tylko dla pojedynczego komputera. Aby rozprowadzić, konieczny zakup rutera. W dodatku jak na razie nie do końca jest rozpracowana współpraca tego modemu z ruterami (przynajmniej ja na nic w 100% pewnego nie znalazłem), ale myślę, że rozwiązanie tego, to tylko kwestia czasu.
2. Szczęęśliwe godziny od 24.00 (we Freedom Pro od 23)
Mam taką konfigurację i jestem zadowolony. Obecnie łączę sie jako CDMA, a gdy na święta wyjadę do większego miasta HSPA będzie jak znalazł.
Zalety:
1.Najniższa cena 1GB
2.Modem dualny HSPA oraz CDMA Ev-Do Rev. B (dobry szczególnie gdy ktoś zmienia miejsce pobytu, a Rev. B to znaczny przyrost prędkości)
3.Darmowe szczęśliwe godziny
Wady:
1. Internet tylko dla pojedynczego komputera. Aby rozprowadzić, konieczny zakup rutera. W dodatku jak na razie nie do końca jest rozpracowana współpraca tego modemu z ruterami (przynajmniej ja na nic w 100% pewnego nie znalazłem), ale myślę, że rozwiązanie tego, to tylko kwestia czasu.
2. Szczęęśliwe godziny od 24.00 (we Freedom Pro od 23)
Mam taką konfigurację i jestem zadowolony. Obecnie łączę sie jako CDMA, a gdy na święta wyjadę do większego miasta HSPA będzie jak znalazł.
- piori
W Orange Free od 24 do 8 (czyli 8 godzin), Orange Freedom Pro od 23 do 6 (czyli 7 godzin), więc w sumie ta "wada" może być zaletą, bo tych godzin jest de facto więcej.HariMata pisze:2. Szczęęśliwe godziny od 24.00 (we Freedom Pro od 23)
- trybun
Bardzo dobry.. Lepszego już raczej nie należy oczekiwaćPatyczak pisze:A czy siła sygnału -38dBm to dobry wynik?
-
Dzięki za odp trybun.
Jakiś czas temu miałem coś około -80. Dlatego zdziwiłem się, że tak się zmieniło. Sprawdziłem mapkę a tu bach, antena na boisku zaraz koło chałupki
Jakiś czas temu miałem coś około -80. Dlatego zdziwiłem się, że tak się zmieniło. Sprawdziłem mapkę a tu bach, antena na boisku zaraz koło chałupki
- piori
Patyczak, masz router CDMA rev.A czy rev.B ? I jaką teraz prędkość na nim wyciągasz? Bo przy tym sygnale to chyba powinno być max z tego co daje operator (o ile stacja nie jest jakoś strasznie obciążona).
Jeśli korzystasz z rev.A i masz te 3Mb/s to chyba warto rozważyć ofertę z nowym sprzętem rev.B i potroić tę prędkość
Jeśli korzystasz z rev.A i masz te 3Mb/s to chyba warto rozważyć ofertę z nowym sprzętem rev.B i potroić tę prędkość
-
Mam rev. A.
Jeśli chodzi o prędkość to speedtest pokazywał około tych 3Mb/s, ale w praktyce nigdy nie ściągałem jeszcze szybciej niż 270 kilobajtów na sekundę. Z tym, że bardzo szybko mam po limicie i rzadko mogę to sprawdzić
Jeśli chodzi o prędkość to speedtest pokazywał około tych 3Mb/s, ale w praktyce nigdy nie ściągałem jeszcze szybciej niż 270 kilobajtów na sekundę. Z tym, że bardzo szybko mam po limicie i rzadko mogę to sprawdzić
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W tym momencie Orange Free oferuje również technologię CDMA. Do tego najlepiej kupić urządzenia dualne, które polecali tutaj wcześniej już inni użytkownicy. Z aktualną ofertę Orange Free zapoznasz się tutaj http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html a z ofertą internetu radiowego tutaj http://www.orange.pl/kid,4002009501,id, ... ticle.html Będziesz mógł porównać.
Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mały OT.
Orange Ekspert, czy jak mam Orange Day by Day to kwalifikuje się do tych całych pakietów Combo (niższa cena sumaryczna za usługi z racji, że jest ich kilka)?
Orange Ekspert, czy jak mam Orange Day by Day to kwalifikuje się do tych całych pakietów Combo (niższa cena sumaryczna za usługi z racji, że jest ich kilka)?
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Oferta ta nie kwalifikuje się do promocji Orange Combo. Usługa nie posiada stałej minimalnej kwoty zobowiązania.ja.michal pisze:Mały OT.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dzięki Orange Ekspert.
-
Postanowiłem zwiększyć sobie limit i wykupić usługę szczęśliwe godziny.
Zanim to zrobiłem internet działał dobrze, nigdy nie narzekałem. Oczywiście limit śmiesznie mały, ale wiedziały gały co brały.
A teraz? Po rozpoczęciu nowego okresu rozliczeniowego przez kilka godzin internet działał dobrze, odpowiednie prędkości po 200kB/s, jednak szczęśliwe godziny nie działały. Jednak od około 14 coś się stało, że internet działa ze stałą prędkością 8kB/s. Szczęśliwe godziny dalej nie działają, ale większym problemem jest właśnie, to że mimo niewyczerpanego limitu internet działa tak jakby limit był.
Po telefonie do BOKu zobowiązano się do rozwiązania problemu szczęśliwych godzin natomiast jeśli chodzi o prędkość to polecono mi wyjąć i włożyć kartę z modemu. Tak zrobiłem jednak efektu brak.
To ja daję Orange więcej pieniędzy w nadziei na dobrą usługę a tu takie coś? Gdybym tylko miał alternatywę...
Zanim to zrobiłem internet działał dobrze, nigdy nie narzekałem. Oczywiście limit śmiesznie mały, ale wiedziały gały co brały.
A teraz? Po rozpoczęciu nowego okresu rozliczeniowego przez kilka godzin internet działał dobrze, odpowiednie prędkości po 200kB/s, jednak szczęśliwe godziny nie działały. Jednak od około 14 coś się stało, że internet działa ze stałą prędkością 8kB/s. Szczęśliwe godziny dalej nie działają, ale większym problemem jest właśnie, to że mimo niewyczerpanego limitu internet działa tak jakby limit był.
Po telefonie do BOKu zobowiązano się do rozwiązania problemu szczęśliwych godzin natomiast jeśli chodzi o prędkość to polecono mi wyjąć i włożyć kartę z modemu. Tak zrobiłem jednak efektu brak.
To ja daję Orange więcej pieniędzy w nadziei na dobrą usługę a tu takie coś? Gdybym tylko miał alternatywę...
- trybun
"Szczęśliwe godziny" najlepiej sam zaktywuj na na swoim koncie. Wiem z doświadczenia że na aktywację przez BOK można się nie doczekać..Patyczak pisze: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>.
Ostatnio zmieniony 2012-12-31, 21:53 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tak właśnie zrobiłem.
Dziś mam już normalną prędkość. Dziwnie to działa wszystko. Zobaczymy jak ze szczęśliwymi godzinami i reklamacją.
Dziś mam już normalną prędkość. Dziwnie to działa wszystko. Zobaczymy jak ze szczęśliwymi godzinami i reklamacją.
-
Pytano mnie jakie mam transfery przy tak dobrym zasięgu. A więc w tym momencie ściągam z prędkością 320kB/s.