E3131 nie widzi sieci. Simlock?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qboz
Początkujący użytkownik forum

E3131 nie widzi sieci. Simlock?

Post autor: qboz »

Witam i proszę o pomoc: jak w temacie: Kupiłem modem Huawei E3131 jak nowy i pochodzi od ORANGE. Z Orange łączę się bez problemów ale ORANGE jest jedyną siecią którą modem widzi. Podkreślam: gdy wkładam karty Plusa, aero2, T-mobile i Play'a to modem nie widzi żadnej sieci.
1/ czy powyższe wskazuje na simlock? (myślałem że przy simlocku modem zobaczy sieć, tyle że odmówi połączenia z nią);
2/ jeśli to simlock to czy w chwili obecnej jest możliwość jego ściągnięcia?

Przepraszam za może i lamerskie pyt. ale to dla mnie nowe zagadnienia. Proszę Was o pomoc i pozdrawiam:)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: E3131 nie widzi sieci. Simlock?

Post autor: key »

qboz pisze:czy powyższe wskazuje na simlock?
Nie. Bardziej na menagera polaczen z poblokowanymi sieciami. Wyprobuj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW.
qboz

Key:) bardzo Ci dziękuję za rozbudzenie nadziei. Wczoraj zainstalowałem TopNetinfo ale.. mnogość opcji mnie przybiła. Nie wiedząc co jest przyczyną że modem nie łączy to mając doświadczenia w programowaniu tunerów satelitarnych nie działałem po omacku by nie uwalić modemu. Będę wdzięczny za podpowiedź co zmienić w TopNetInfo za co z góry b dziękuję:)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W linku, pierwszy post jest opis podstawowej konfiguracji. Jesli nie bedziesz wysylal na oslep komend AT (zmiana pasma etc.) to nic nie uwalisz.
Nie pomagam na PW.
qboz

W porządku. Dziękuję. Po pracy wykonam potem powiem czy zadziałało. Jestem tu nowy ale widzę porządne forum.. pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-01-03, 10:39 ]
Podstawowa konfiguracja:
- jeżeli nie ma wcześniej skonfigurowanego połączenia dial-up to należy je skonfigurować
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> Dodaj
- połączenie dial-up należy jednorazowo wybrać:
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> zaznaczyć właściwe -> OK.
- automatyczne wprowadzanie kodu PIN:
Ustawienia -> AT i PIN -> Użyj PIN

Sorki ale czegoś tu nie rozumiem.. powyżej jest właściwie pokazane jedynie jak nadać nazwę nowego połączenia i kwinto!. Na zasadzie że nadaję dial-up (tworzy się nazwa dialup) i potem ją wybieram. A gdzie pozostałe ustawienia jak choćby APN pt. "darmowy" dla AERO2? I czy na pewno zmiana w Ustawienia -> AT i PIN -> Użyj PIN powoduje że modem nagle zacznie magicznie widzieć sieci?????? hmmm coś mi tu sorki nie gra..
tak w ogóle to nie ma stricte Ustawienia -> AT i PIN -> Użyj PIN jest jedynie zakładka pt. Wył, wł. PIN więc chyba o nią chodzi...
Key: na pewno dałeś dobrą radę bo coś mi to serio nie pasuje..?

[ Dodano: 2013-01-03, 12:08 ]
podbijam temat, mogę prosić o wsparcie?:) jestem zdziwiony że nie umiem znaleźć wątku w którym ktoś miał problem taki jak ja. Czy wszyscy mają modemy z PLAYA? nikt tu nie ma modemu z ORANGE? czy tylko u mnie ten problem istnieje?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

qboz pisze:A gdzie pozostałe ustawienia jak choćby APN pt. "darmowy" dla AERO2?
N.p. w wlasciwosciach dial-up. Albo wybierasz odpowiedni profil, IIRC TNI ma przygotowany pod Aero. Nie mam w tej chwili pod reka zadnego modemu, wiec sie nie "przeklikam", w watku i na forum znajdziesz cala mase podpowiedzi jak TNI skonfigurowac i uruchomic.
qboz pisze:Użyj PIN powoduje że modem nagle zacznie magicznie widzieć sieci?
Juz pisalem: to nie modem nie widzi sieci, a menager modemu ich nie wyswietla.

qboz pisze:Key: na pewno dałeś dobrą radę bo coś mi to serio nie pasuje..?
Na pewno.
qboz pisze:Czy wszyscy mają modemy z PLAYA?
To nie ma najmniejszego znaczenia. Modem jest modem, niezaleznie od tego, jaki producent nabil na nim swoje logo.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Modem na 99 procent ma simlocka. Dodatkowo apka od Orange może nie logować do innych sieci. Simlocka można sprawdzić aplikacja dcunlocker. Wygooguj ja sobie. Na allegro możesz znaleźć osoby, które ściągają simlocka za +- 10zl.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

SIMlock nie blokuje wyswietlania lub logowania sie do innych sieci. SIMlock jedynie blokuje przyjecie innych kart SIM.
Nie pomagam na PW.
qboz

znalazłem oczywiście na allegro fachowca. Jest instrukcja odblokowywania:
Instrukcja ściągnięcia blokady sim-lock (nie dotyczy modeli HiLink* oraz Mi-Fi):

1. Włożyć kartę SIM innego operatora niż macierzysty.
2. Podłączyć modem do komputera i odczekać aż prawidłowo zainstaluję się
aplikacja oraz sterowniki. Po uruchomieniu aplikacji łączącej modem z internetem
powinno ukazać się poniższe okienko:

(tu pojawia się okienko z prośbą o wpisanie kodu odblokowywującego)

Nie mylić z okienkiem do wprowadzenia kodu PIN (3 próby).
2. Wprowadzamy otrzymany kod i naciskamy "OK" - Modem został odblokowany.

rzecz w tym że u mnie jest inaczej: zainstalowałem oprogramowanie modemu z kartami innych operatorów (raz aero2 a raz plus) I NIE WYSKOCZYŁO OKIENKO Z PROŚBĄ O KOD ODBLOKOWYWUJĄCY!!!

Więc ja się pytam ponownie mam simlocka w modemie czy nie bo Wasze zdania są bardzo podzielone co do tego:(((

do Key: jeśli jest tak jak piszesz to efekt powinien być taki jak ja mam - nie widzi żadnej siec. Czyli jest blokada na chłopski rozum
key
*Mistrz bezprzewodowy*

qboz pisze:Więc ja się pytam ponownie mam simlocka w modemie
Z tego co piszesz wynika ze nie masz. Blokada jest w sofcie obslugujacym modem, ale to juz napisalem w pierwszym poscie.
Nie pomagam na PW.
qboz

ok Key,dzięki.. no to nie kupuję kodu tylko będę się z tym mordował:( no chyba że ktoś mi znów powie że na 99% mam simlocka...

[ Dodano: 2013-01-03, 13:43 ]
jeszcze dodam że obok skarcenia otrzymałem cenną info od Moda:

Jeżeli ma simlock to nie widzi innych sieci ale powinien przy ręcznym wyszukiwaniu dostępnych sieci wyświetlić wszystkie w których jest zasięgu (oczywiście musi być w nim karta Orange).

rzeczywiście tak jest i z tego znowu wynika że simlock jest!!!. Lamer modemowy czyli ja serio umie zgłupieć. Do Waszych odp. mi się rzeczywiście b śpieszy bo jak stąd wyjdę nie będę miał netu i ich po prostu nie przeczytam... dlatego podbiłem inny temat..

Rzeczywiście jest sporo postów jak skonfigurować modem pod AERO2 ale dotyczą one odblokowywania częstotliwości 900 w modemach z play a mój jest z Orange który jak czytałem tej 900'cetki nie blokuje więc chyba chodzi o coś zupełnie innego jeśli chodzi o konfigurację mojego modemu z Orange chyba że się mylę?
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 13:47 przez qboz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qboz pisze:no to nie kupuję kodu
Ja bym jednak sprawdził simlock komendą AT

Kod: Zaznacz cały

AT^CARDLOCK?
Wydaną na port COM modemu albo DC-Unlockerem
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wloz modem do portu USB z SIM orange, obcym SIM i bez SIM (simy z wylaczonym PIN). Podaj kolory jakimi bedzie migac LED.

Jeszcze raz: SIMlock nie blokuje wyswietlania innych sieci (jest to bez sensu, nie byl by w tedy mozliwy roaming) a jedynie przyjecie obcej SIM. Za "nie wyswietlanie" sieci odpowiedzialny jest soft na kombie, obchodzisz go uzywajac TNI.
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 13:57 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
qboz

Key to akurat pamiętam: zawsze miga na zielono. Tylko z ORANGE łączy się w H+ Oczywiście karty bez PIN'ów
Tak jak napisałem.. wszystkie opisy konfiguracji dotyczą ściągnięcia 900 z Play. A ja mam ORANGE jak rozumiem z aktywnym 900 więc temat chyba z innej bajki..
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 14:00 przez qboz, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Bez SIM tez miga na zielono? Nie chce mi sie wierzyc...
Nie pomagam na PW.
qboz

oj nie. Nie chcę wprowadzać w błąd upewnie się po południu jak i czy w ogóle miga bez karty w modemie.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

qboz pisze:znalazłem oczywiście na allegro fachowca. Jest instrukcja odblokowywania:
Instrukcja ściągnięcia blokady sim-lock (nie dotyczy modeli HiLink* oraz Mi-Fi):

1. Włożyć kartę SIM innego operatora niż macierzysty.
2. Podłączyć modem do komputera i odczekać aż prawidłowo zainstaluję się
aplikacja oraz sterowniki. Po uruchomieniu aplikacji łączącej modem z internetem
powinno ukazać się poniższe okienko:

(tu pojawia się okienko z prośbą o wpisanie kodu odblokowywującego)

Nie mylić z okienkiem do wprowadzenia kodu PIN (3 próby).
2. Wprowadzamy otrzymany kod i naciskamy "OK" - Modem został odblokowany.

rzecz w tym że u mnie jest inaczej: zainstalowałem oprogramowanie modemu z kartami innych operatorów (raz aero2 a raz plus) I NIE WYSKOCZYŁO OKIENKO Z PROŚBĄ O KOD ODBLOKOWYWUJĄCY!!!

Więc ja się pytam ponownie mam simlocka w modemie czy nie bo Wasze zdania są bardzo podzielone co do tego:(((

do Key: jeśli jest tak jak piszesz to efekt powinien być taki jak ja mam - nie widzi żadnej siec. Czyli jest blokada na chłopski rozum
Ale na aplikacji Orange ci nie wyskoczy to okienko do wpisania kodu. Musisz zainstalować mobile partnera i w nim się powinno pojawić. Oczywiście w modemie w tym czasie musi być karta innego operatora niż Orange.
qboz

Widzę że kol. Pijo stawia jednak na simlocka.. rozumiem że jeśli zainstaluję mobile partnera of course na karcie innego operatora a nie wyskoczy okienko o kod to będzie znaczyło że modem nie ma simlocka i rację mają pozostali koledzy stawiający na blokowanie operatorów w sofcie. Jeśli źle rozumuję proszę o info. Wnioskuję że może to być alternatywny sposób na określenie czy simlock jest czy nie w modemie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

http://www.huaweidevice.com/worldwide/d ... thod=index
Green, blinking twice every 3s: The USB Stick is powered on.
Green, blinking once every 3s: The USB Stick is registering with a 2G network.
Blue, blinking once every 3s: The USB Stick is registering with a 3G/3G+ network.
Jesli z obca karta modem miga co 3 raz sek na zielono, to nie ma SIMlocka - modem zalogowal sie do sieci, blokuje tylko manager polaczen.

W niektorych modemach bez polaczenia i w trakcie wyszukiwania miga czerwona LED.
Nie pomagam na PW.
qboz

@Key: jestem niemal 100% pewien że na kartach innych operatorów "blinking twice every 3s" a na bank pamiętam że "blinking twice" no ale pytanie czy na AERO2 również powinien blinkać once jeśli nie ma simlocka?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Ja nadal obstawiania simlocka :)

Zainstaluj tego niebrandowanego MP i włóż kartę innej sieci. Jak pojawia się kreski zasięgu to będzie wiadomo co i jak.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

qboz pisze:jestem niemal 100% pewien że na kartach innych operatorów "blinking twice every 3s"
To nic nie znaczy. Tylko w druga strone masz pewna wiadomosc.
Ja nadal obstawiania simlocka
A ja na podstawie "boli mnie kolano" nie wydam opinii "masz raka". Simlock jest mozliwy, ale nie pokazywanie innych sieci nie jest jego wskaznikiem. Ale to juz pisalem.
Nie pomagam na PW.
qboz

Panowie! skrupulatnie sobie zgrałem wszystkie rady na gwizdek i w domu będę po kolei wszystko sprawdzał. B. dobrze że jest różnica zdań bo w tym przypadku jest ona b. konstruktywna wprowadzając więcej możliwości i wariantów rozwiązań. Jutro powiem co wskórałem i mam nadzieję że te doświadczenia przydadzą się innym. Rozumiecie też z pewnością że nie będę kupował kodu odblokowywującego bez pewności że go potrzebuję.. Udanego popołudnia i jeszcze raz dzięki:)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

key pisze:A ja na podstawie "boli mnie kolano" nie wydam opinii "masz raka". Simlock jest mozliwy, ale nie pokazywanie innych sieci nie jest jego wskaznikiem. Ale to juz pisalem.
Ale gdzie ja napisałem to jest Wskazanie?

Pisze to na podstawie swoich doświadczeń,że na 99 procent to Simlock.

Wcześniej w tym wątku napisałem, że APLIKCJA ORANGE może nie logować do innych sieci, rozwinr te myśl bo ja strasznie pokrewne interpretujesz. Chodziło mi o to ze po włożeniu obcej karty sim apka Orange może w ogóle nie wykrywać tej karty lub płuc że włożono błędna kartę sim. Nie używam tej aplikacji wiec nie wiem jakoe ma opcje. Czy ma w w ogóle opcje wyszukiwania sieci ręcznie.
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 17:58 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
qboz

1/ aplikacja Orange nie wykrywa po mojemu obcej karty i chyba dlatego nie widzi sieci; rzecz w tym czy i simlock i softowe blokowanie obcych sieci występują JEDNOCZESNIE co przecież może być i tylko powoduje więcej niejasności: rozumiecie że jak pacjent jest chory na 2 rzeczy jednocześnie to diagnoza jest utrudniona bo przecież choroby mogą oddziaływując na siebie dawać mylne objawy i RÓŻNE ZDANIA LEKARZY NA TEN TEMAT
2/ aplikacja Orange nie posiada wyszukiwania ręcznego
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ile razy mam jeszcze napisac?
Karta SIM nie ma najmniejszego powiazania z sieciami jakie "widzi" modem!
Pijo pisze:Wcześniej w tym wątku napisałem, że APLIKCJA ORANGE może nie logować do innych sieci
To juz tez napisalem - w pierwszym moim poscie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Użycie TNI do sprawdzenia czy jest simlock powinno zająć jakieś 10 sekund o czym już pisałem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Od siebie dodam, że skoro Orange macza swoje paluchy przy blokowaniu telefonów to zapewne to samo tyczy modemów.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
qboz

Witam Panowie oto wynik działań:
1/ modem E3131s-2EW ma założony simlock (Locked CardLock) co sprawdziłem DC-Unlockerem (screen)
2/ za pomocą kilku źródeł wygenerowałem we własnym zakresie kod na odblokowanie simlocka. Wszystkie źródła wygenerowały ten sam kod. Próbowałem go wprowadzić za pomocą TNI ale najpierw napisał że opcja jest eksperymentalna, poszedłem dalej i niestety nie przyjął, pozostało mi jeszcze 9 prób.

Temat się nieco skomplikował i zanim poproszę o radę w ewentualnym obejściu softowej blokady operatorów przez ORANGE (o ile sam sobie nie poradzę..) to teraz proszę Was o info czy zrobiłem prawidłowo próbując ściągnąć sima za pomocą TNI czy też miałem to zrobić z poziomu innego programu. A może pozostaje mi kupić kod bo te generatory w necie to lipa? proszę o odp i pozdrawiam z rana:)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja bym nie kombinowal - kupil kredyty.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ