MF 669 + iPLUS = znikające HSPA+

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryjasek
Początkujący użytkownik forum

MF 669 + iPLUS = znikające HSPA+

Post autor: ryjasek »

Prosiłem o pomoc na innych stronkach, dopiero dzisiaj do was trafiłem, więc pozwolę sobie niektóre zagadnienia poruszyć, z którymi borykam się od jakiegoś czasu.

Zacznę od samego początku, zakupiłem iplusa, ze względu na statyczne ip. Według map i rozmieszczenia btsów, wywnioskowałem, że internet powinien działać na zadowalającym poziomie. Jakim rozczarowaniem był fakt, gdy po podłączeniu okazało się, iż prędkości są żenująco niskie i zasięg fatalny. Po paru próbach, udało mi się połączyć z hspa+ (około 20%) Jako że nastawiłem się na hspa+2100 mhz, postanowiłem zakupić antenkę poprawiającą zasięg ( antena-17dbi-hspa-umts-do-zte-mf669-mf195-mf60 - panelowa ), po zamontowaniu sprzętu zasięg wzrósł do około 80%, jednak na ten temat później.

Według map (was.plusgsm.pl)
- hspa+ 900mhz pokryty cały region
- hspa+ 2100mhz, na skraju zasięgu (widzę jeden nadajnik oddalony o około 2.5km w linii prostej - umieszczony na dość potężnym kominie, drugi jest oddalony o 3km [według map działa, ale ja nie mogę się z nim połączyć]).
- umts/hsdpa - pokryty cały region

Po przejściu w tryb hsdpa, internet niesamowicie zwalnia:
Obrazek

Jednak, trzeba zaznaczyć jedną ważną rzecz. Pierwsze (około) 60 minut połączenia, to połączenie w technologii HSPA+.. Po tych 60 min. zamienia się ono miejscem z hsdpa... Wynik z pierwszych 10 min połączenia z hspa+:
Obrazek

Poniżej screen z topnetinfo, ukazujący moment połączenia z hspa+
Obrazek

W momencie przejścia na HSDPA, zmienia się CID, dokładnie na 1453, a LAC 36011. Po drugie, nie wiem czy tak słabo szukam, ale nie mogę zlokalizować tego bts-a od hspa+. Dane prawdopodobnie nie widnieją w btsearch.

Ktoś wie co z tym fantem począć ? Jest jakaś możliwość wymuszenia opcji transmisji tylko w hspa+ ? Zabrnąłem w ślepy zaułek i nie wiem zbytnio jak rozwiązać ten problem.. Modem również tak samo zachowuję się w routerze (router MR3420), wziąłem od znajomego inną sztukę (ten sam model i firma) - zachowuje się identycznie, więc usterkę tegoż urządzenia wykluczam. Na tym samym obszarze, używam internetu z Play, zasięg 99%, bez wspomagania anten itd.. Czy może kupić antenę do hspa+ 900mhz i próbować na tej częstotliwości ? Lub kombinować zupełnie inny modem i na nim przeprowadzać kolejne testy ? Jeżeli tak to jaki ? Zastanawiałem się też nad kupnem huba do usb, myśląc że ten modem jest tak prądożerny, ale skoro w usb od laptopa jest podobna sytuacja, to zakup ten prawdopodobnie mija się z celem.. Bardzo proszę o pomoc !
pozdrawiam !

edit:
Ah i trzeba zaznaczyć, że modem bez podłączonej anteny, również łapie hspa+, działa ono około godziny, prędkości rzędu 6mbitów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: MF 669 + iPLUS = znikające HSPA+

Post autor: wojteks »

ryjasek pisze:W momencie przejścia na HSDPA,
Ja tu widze UMTS czyli 384kbps maksymalnie. To że modem spada do UMTS to działanie sieci. Użytkownik nie ma na to większego wpływu poza sztucznym podtrzymaniem transmisji.

Jeżeli zmienia się CID to znaczy że modem loguje się do innej stacji bazowej, bez sprawdzenia w terenie która to stacja wiele się nie wymyśli, może musisz antenę przestawić tak aby nie łapała tej gorszej stacji.
Nie pomagam na PW!
ryjasek

TopNetInfo pokazuje UMTS, natomiast aplikacja plusa pokazuje HSPA+ lub HSDPA (prawdopodobnie coś nie tak z aplikacją TopNetInfo, dlatego non stop widnieje UMTS), po drugie speed test z wartościami był robiony przy parametrze połączenia UMTS, więc znikąd te 9 Mb/s sie nie wzięło. Dla mnie to jest dziwne, dlaczego zawsze w okolicach godziny przeskakuje na hsdpa ? Skoro zasięg niekiedy do hspa+ jest rzędu 90%. Z anteną kombinowałem na setki sposobów, w przyszłym tygodniu stawiam maszt, chociaż nadal mam wrażenie że to modem nie daje rady, tym bardziej że nadajniki praktycznie są dla mnie widoczne i w linii prostej nie widnieją żadne zabudowania, drzewa itd

Zresztą, jeżeli modem "obniża" loty, to czy nie powinien w trakcie wznowienia transferu przeskoczyć na wyższe parametry ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Lokalizacja Kalisz to za mało, w tym rejonie jest wiele BTS Plusa. Podaj dokładniejszy adres. Ten drugi CID to UMTS2100 Plusa przy Al.Wojska Polskiego 35( komin PEC ). W tej lokalizacji jest też AERO2 i to jest ten pierwszy BTS o CID 5610 i na nim masz lepszy zasięg,prędkość. Problem stanowi ten MF669, na którym nie można wymusić 900MHz tylko WCDMA. Rozwiązanie to zakup anteny na 900MHz, lub ponieważ zasięg jest OK zmiana modemu na Huawei np. E-3131, na którym łatwo wymusić tę częstotliwość. Można pokombinować też z nośną.
ryjasek

Hmmm, czyli co ? HSPA+ Plusa jednym słowem jest dupne i robią klientów w bambuko, natomiast mam się opierać na hspa+ od aero2 ? Śmieszy mnie to, że operator stawia maszty od 2100mhz, chwali się zasięgem, a prędkości nie przekraczają 0,4mbita. Nadajniki wiszą w tym samym miejscu, jednak nadal mnie cholernie ciekawi, jak to sie dzieje ze modem sam się przełącza na hspa+ plusa.. Muszę zaznaczyć że w momencie przełączenia na to rzekome hspa+, informacje jakie widnieją w plusowskiej aplikacji to HSDPA. Nvm, w takim razie, co ? Zakup nowego modemu i wymuszenie poprzez topnetinfo częstotliwości 900mhz ? Teraz pytanka, w sumie dwa:
- czy ustawienia w modemie zostaną zapisane i będzie on na częstotliwości 900mhz funkcjonował z moim routerem ?
oraz
- czy antena którą zakupłem do 2100mhz, nada się do tego 900 mhz ? I tak już cholernie dużo mnie kosztował ten internet...

dzięki matek za wyjaśnienie ! leci browar ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryjasek pisze:czy antena którą zakupłem do 2100mhz, nada się do tego 900 mhz
Nie.
ryjasek pisze:operator stawia maszty od 2100mhz, chwali się zasięgem,
Czysty marketing żeby łapać klientów.
Nie pomagam na PW!
ryjasek

Gdzieś na tym forum wyczytałem, że może to funkcjonować, ale modem na tym ucierpi po dłuższym czasie, proszę o odpowiedzi na pozostałe moje pytania, zadane w poście wyżej oraz zaproponowanie jakiejś antenki do 900mhz (taniej a dobrej :P)..

Co do modemu, brać HiLinka, czy playowskiego ? Nie chce później niespodzianki, przy próbie wymuszenia jednej częstotliwości....

edit:
I najważniejsze pytanie, czy jak zakupie np. modem E3131s-2 z Playa, to bez problemu wymuszę na nim 900mhz ? Ciekawi mnie ten dopisek s-2, muszę kupić tą sztukę, bo tylko ona jest kompatybilna z moim routerem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Myślę , że zmiana modemu na E3131 i wymuszenie w TNI 900MHz wystarczy, masz przy połączeniu z AERO2 dobry zasięg i moc sygnału. Ja w podobnej sytuacji używam go do połączenia na 900 w CP. Bierz tylko E3131 z PLAY , HiLink nie działa z TNI, są z nimi problemy ( kupiłem i szybko oddałem ). W PLAY masz pewną gwarancję, no i 1GB na testy tej sieci. Wymuszenie 900MHz jest proste, działa z moim MR3220. O antenie pomyślisz gdyby coś nie zatrybiło, na razie się wstrzymaj. Tego MF 669 sprzedaj lub zostaw na rezerwę.
iplusantena

Post autor: iplusantena »

Witam. Mam ten sam modem (zte mf669) , pobralam program top netinfo i mialabym prosbe. Mianowicie czy moglby mi ktos podac konfiguracje tego programu dla tego modemu w sieci plus?
matek451
Guru bezprzewodowy

Kliknij:" Połączenia"- " Wybór APN" , wybierz PLUS. W "Komunikacja AT i PIN" odchacz "Komunikacja AT(widoczny....) W" GPRS/UMTS - Wybierz modem" odznacz "ZTE" i " Połącz".
ryjasek

Dziękuje matek451 za konkretne odpowiedzi, modem już zamówiony. Antena idzie pod młotek (w odpowiednim dziale). Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, zobaczymy jak to będzie działać, jak już przyjdzie modem, podzielę się opinią.
iplusantena

Dzięki, jeszcze jedno pytanie. Jaki port mam wpisać? Bo bez tego nie da rady się połączyć. A na liście nie ma żadnego portu, z którym można się połączyć.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wyłącz wszystkie inne menedżery połączeń. Na pewno otwiera się ten z PLUSA.
iplusantena

Dzięki, nareszcie udało mi się połączyć. Moc sygnału -89 dBm, 38%... Tylko teraz kolejny problem. Nie da rady wymusić HSPA+. Za każdym razem wyskakuje błąd
matek451
Guru bezprzewodowy

Co widnieje w parametrach połączenia, najlepięj podaj screena.( operator , rodzaj połączenia, CID, LAC ).
iplusantena

Moc sygnału trochę się poprawiła, ale nadal nie mogę wymusić HSPA+.
matek451
Guru bezprzewodowy

W zakładce "GPRS/UMTS"-Wybierz modem zaznacz "ZTE" i wymuś "Tylko UMTS/HSDPA(WCDMA)"
iplusantena

Właśnie o to chodzi, że nie da się tego ustawić w ten sposób, bo cały czas wyskakuje błąd. Próbowałam już wiele razy to ustawić, ale nie działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na EDGE łączysz sie z BTS-em PLUS GSM900 w Poddębicach, ul.Łódzka45. Tego CID 6040 nie ma w bazie zweryfikowanych. W pobliżu Plus nie ma UMTS2100 więc to chyba AERO2 900MHz. Podaj dokładniejszą lokalizację.
iplusantena

Karnice. Aero2 900 MHz tak samo jak plus GSM900 znajduje się najbliżej w Poddębicach i Wartkowicach.
matek451
Guru bezprzewodowy

Faktycznie w tych lokalizacjach są AERO2 razem z GSM900 Plusa. To połączenie HSPA po sektorze ( 2 S SE) wskazuje na Wartkowice, do których masz dalej. Stąd spadek sygnału o 16 dBm. Czyżby AERO2 w Poddębicach nie działał? Trzeba udać się w jego pobliże i sprawdzić. Szkoda, że nie masz Huaweia, wtedy sprawa byłaby prostsza.

[ Dodano: 2013-01-05, 05:36 ]
Spróbuj wystawić modem na zewnątrz od strony Wartkowic(możliwa przedłużka na USB).
iplusantena

Mam HUAWEI e169, tyle, że już dawno go nie podłączałam dlatego, że na nim zasięg jest jeszcze gorszy. Ale spróbuję z tym wystawieniem modemu jeszcze :)

Dzięki wielkie, przeniosłam komputer do innego pokoju, podłączyłam antenę i teraz działa wszystko super. Okazało się jednak, że łapię zasięg z Wartkowic. Oczywiście się nie pomyślało, żeby tak od razu spróbować :roll:
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co, czasami proste pomysły rozwiązują problem.
ODPOWIEDZ