Zacznę od samego początku, zakupiłem iplusa, ze względu na statyczne ip. Według map i rozmieszczenia btsów, wywnioskowałem, że internet powinien działać na zadowalającym poziomie. Jakim rozczarowaniem był fakt, gdy po podłączeniu okazało się, iż prędkości są żenująco niskie i zasięg fatalny. Po paru próbach, udało mi się połączyć z hspa+ (około 20%) Jako że nastawiłem się na hspa+2100 mhz, postanowiłem zakupić antenkę poprawiającą zasięg ( antena-17dbi-hspa-umts-do-zte-mf669-mf195-mf60 - panelowa ), po zamontowaniu sprzętu zasięg wzrósł do około 80%, jednak na ten temat później.
Według map (was.plusgsm.pl)
- hspa+ 900mhz pokryty cały region
- hspa+ 2100mhz, na skraju zasięgu (widzę jeden nadajnik oddalony o około 2.5km w linii prostej - umieszczony na dość potężnym kominie, drugi jest oddalony o 3km [według map działa, ale ja nie mogę się z nim połączyć]).
- umts/hsdpa - pokryty cały region
Po przejściu w tryb hsdpa, internet niesamowicie zwalnia:

Jednak, trzeba zaznaczyć jedną ważną rzecz. Pierwsze (około) 60 minut połączenia, to połączenie w technologii HSPA+.. Po tych 60 min. zamienia się ono miejscem z hsdpa... Wynik z pierwszych 10 min połączenia z hspa+:

Poniżej screen z topnetinfo, ukazujący moment połączenia z hspa+

W momencie przejścia na HSDPA, zmienia się CID, dokładnie na 1453, a LAC 36011. Po drugie, nie wiem czy tak słabo szukam, ale nie mogę zlokalizować tego bts-a od hspa+. Dane prawdopodobnie nie widnieją w btsearch.
Ktoś wie co z tym fantem począć ? Jest jakaś możliwość wymuszenia opcji transmisji tylko w hspa+ ? Zabrnąłem w ślepy zaułek i nie wiem zbytnio jak rozwiązać ten problem.. Modem również tak samo zachowuję się w routerze (router MR3420), wziąłem od znajomego inną sztukę (ten sam model i firma) - zachowuje się identycznie, więc usterkę tegoż urządzenia wykluczam. Na tym samym obszarze, używam internetu z Play, zasięg 99%, bez wspomagania anten itd.. Czy może kupić antenę do hspa+ 900mhz i próbować na tej częstotliwości ? Lub kombinować zupełnie inny modem i na nim przeprowadzać kolejne testy ? Jeżeli tak to jaki ? Zastanawiałem się też nad kupnem huba do usb, myśląc że ten modem jest tak prądożerny, ale skoro w usb od laptopa jest podobna sytuacja, to zakup ten prawdopodobnie mija się z celem.. Bardzo proszę o pomoc !
pozdrawiam !
edit:
Ah i trzeba zaznaczyć, że modem bez podłączonej anteny, również łapie hspa+, działa ono około godziny, prędkości rzędu 6mbitów.