2x Edimax N i wysokie pingi - od czego zacząć?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ded
Początkujący użytkownik forum

2x Edimax N i wysokie pingi - od czego zacząć?

Post autor: ded »

Sieć wygląda następująco:

Neostrada Router -> Switch -> Edimax N nr 1 -> Edimax N nr 2

Edimaxy sa w trybie WDS. Do Edimaxa N nr 1 net idzie kabelkiem sieciowym. Nr 2 odbiera i wysyła po wifi. Do switcha oprocz edimaxa1 podlaczony jest jeden komputer stacjanarny. W całej sieci ok 5 laptopow, wszystko w obrebie jednego duzego domu. Edimaxy maja dlugie antenki dookolne. Nerwostrada 1mb.

Problem jest następujący: Laptop podlaczony do Edimaxa2 zaczyna cos zasysac to od razu na innych komputerach pada net. Strona po wlaczeniu nie laduje się wcale, po odswieżeniu zwykle zaczyna sie ladowac, ale bardzo wolno. Jak sciagam z lapka podpietego do edimaxa2, to net slabo dziala nawet na stacjonarce, ktora jest wpieta w switch.

Z komputera podlaczonego do Edimaxa 2 pingowalem APki i wyglada to tak
Edimax2 ok 2ms
Edimax1 ok 4ms
Router 4-8ms ale podczas obciazenia sciaganiem z lapka wzrasta az do 80ms.

Jak ugryzc temat? Obydwa edimaxy sa w trybie WDS, maja kolejne nr ip, ten sam kanal, ssid, haslo do sieci oraz w stosownych polach dopisane wzajemnie maci. Edimaxy nie sa na skraju zasiegu, spokojnie sie widza. Co jest grane, jak sprawdzac, co testowac? Przyznam sie ze nigdy nie robilem sieci z WDS. Modele edimaxa obydwa takie same, jesli potrzeba to podam dokladny symbol.
Ostatnio zmieniony 2013-01-02, 09:54 przez ded, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: 2x Edimax N i wysokie pingi - od czego zacząć?

Post autor: key »

ded pisze:Edimaxy sa w trybie WDS.
Zmien na kabel.
ded pisze:Co jest grane
Routery zapychaja sie poprzez przekazywanie pakietow miedzy soba.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ded pisze:Edimaxy sa w trybie WDS
WDS to zło. Bez inwestycji w kabel/Powerline ethernet/AP Client sytuacji nie poprawisz.

Najtańsza opcja to kabel ethernet, droga to ethernet po linii elektrycznej, średnia (około 100zł) dodatkowy AP Client.
Nie pomagam na PW!
ded

Dzieki, pewnie zrobię więc normalnie kablem- będzie najprościej i najmniej usterkowo. Nie sądziłem, że będzie taka tragedia przy 2 urządzeniach i relatywnie małym obciążeniu...

Lepiej ustawić takie same nazwy sieci i hasła, czy różne?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Lepiej ustawić takie same nazwy sieci i hasła, czy różne?
Wszystko jedno. Byle kanał się różnił o 3.
ded

Zrobiłem na AP client i niestety dalej kicha. Zacząłem po kolei odłączać urządzenia i wygląda to trochę dziwnie...

Problem generalnie jest tego typu, że gdy jeden komp ciągnie duży plik, to drugi ma wręcz tragiczny Internet. Zwykle po kliknięciu w link/wpisaniu adresu url jest błąd połaczenia, dopiero po odświeżeniu strona włącza się, ale bardzo wolno. Nie da się tego używać.

Do tej pory klient miał Router ADSL ZTE ten mały biały co dawali z Neostradą i wifi po Dlink DI-524. Router robił jako router, był podłączony do switcha delinka (nie jako most przez gniazdo WAN). DHCP robił ZTE. 4 kompy ladnie śmigały i faktycznie. Jak zrobiliśmy test w takiej konfiguracji, to gdy na jednym lapku ciągnąłem duży plik a na drugim włączyłem stronę www (dobrze to było widać na filmikach YT) to transfer pliku na pierwszym lapku wyraźnie spadał na tą chwilę.

Przy nowym ustawieniu z edimaxami transfer nie spadał i drugi lapek nie mógł się dopchać.

Edimaxy to EW-7416APn v2. Jak odłączyłem drugiego i zostawiłem tylko jeden w trybie AP to dalej była kicha. Dopiero po restarcie ZTE zaczęło to trochę lepiej pracować, ale dalej gorzej niż na dlinku (mimo, że analogiczna konfiguracja). Jak podłączyłem 3 komp to już zrobiła się kicha- jeden ciągnął duży plik na maxa, reszta niemal nie miała netu.

Już mi ręce opadają, bo nie mam pomysłu co to może być. Klient ma jutro testować sieć na tym jednym edimaxie. Edimax jest zasilany przez PoE na 7m skrętki. Ma długie anteny Pentagrama 7dbi. Ustawiona praca w standardzie b/g/n i szyfrowanie wpa/wpa2.

Co może być grane bo mi kończą się pomysły. Ja to bym najchętniej kupił dobry router ADSL i puścił go w tryb mostu a do niego podpiął WRT z pomidorem i poustawiał QoS, ale nie bardzo chcę teraz klienta na to "naciągać", szczególnie, że tam nikt nie ciągnie torrentów itp. Aha, neostrada ma zabójczą prędkość 1mb ale wymagania w sumie też nie są duże.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ded pisze:Problem generalnie jest tego typu, że gdy jeden komp ciągnie duży plik, to drugi ma wręcz tragiczny Internet.
Klania sie QOS.
ded pisze:Ma długie anteny Pentagrama 7dbi.
To niekoniecznie jest dobrze. Zazwyczaj nawet jest to zle.

Dalej nie rozumiem, czy masz WDS czy kabel miedzy routerem i AP.
Nie pomagam na PW.
ded

Niestety takich rarytasów jak QoS nie ma w zadnym z tych urzadzen a jak napisalem, zakupu nowego chcialbym uniknac. Czemu długie anteny nie są dobre? Spróbowałem teraz na krótkich i niestety brak poprawy.

Początkowo zmieniłem WDS na AP klient (dodatkowy AP), potem odłączyłem połowę tego ustrojstwa zostawiając ZTE jako router ADSL z DHCP a wifi bylo z Edimaxa, który był w trybie AP. Klient dziś dzwonił, że mu całkiem siadło (konkretnie nie potrafił nic powiedzieć)... Zastanawiam się co teraz podmienić... Na innym APku (Dlink) smiga to jak trzeba (nie ma qos), znowu mało możliwe zeby obydwa edimaxy były tak samo uwalone...
ded

Wymiana ZTE na jakiegoś prostego Planeta pomogła. Nie zagłębiałem się czemu, ale już po pingach było widać, że zmiana jest na plus. Sieć ustawiłem ponownie na WDS (na prośbę klienta, w końcu na eNce będzie szybciej :D ) i jak na razie wszystko śmiaga jak szalone. Jak jestem podłączony do Edimaxa 2 dwoma lapkami, na jednym ściągam duży plik, na drugim film yt a pingi do Planeta ok 3ms :) Dziwna sprawa, bo w parze z d-linkiem działało to ok na ZTE. Klient mówił, że przez ostatnie dwa dni ZTE zrywał połączenia co godzinę i trzeba go było restartować, więc pewnie po prostu "skończył się".
ODPOWIEDZ