ruter d-link konfiguracja 2 kompy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MARSHAL
Początkujący użytkownik forum

ruter d-link konfiguracja 2 kompy

Post autor: MARSHAL »

Witam , proszę o pomoc.

System to xp.

Kolega zakupił ruter -ROUTER TP-LINK TL-WDR3600 WIFI DUAL.Ma w domu dwa komputery: laptop i komp.

Obecnie miał swicha i dwa IP, net nie był dzielony.

Na jeden komputer wiem jak skonfigurować ruterek a na dwa?

Czy można jeden komputer mieć połączony bezprzewodowo a drugi jako swich(tymczasowo z kablem) , ten ruterek coś takiego posiada przełącznik.

Do drugiego zakupi kartę bezprzewodową,a gdzie może wyłączyć tą starą? I jak zakupi to pewnie będzie musiał mac podać adminowi a później na ruterze sklonować?

Dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość, bo może dla niektówych to jest banalne :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ruter d-link konfiguracja 2 kompy

Post autor: key »

MARSHAL pisze:Na jeden komputer wiem jak skonfigurować ruterek a na dwa?
Potrzebujesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z kompa podlaczonego do netu.
Potem: Kabel od ISP w port "WAN", kabel do komputera w port "LAN", powinno dzialac. Jesli nie zadziala, wklej tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>.
Nie pomagam na PW.
MARSHAL
Początkujący użytkownik forum

Re: ruter d-link konfiguracja 2 kompy

Post autor: MARSHAL »

Adres rutera zmienia się w Network Lan?Lan, mogę wpisać dowolny?BO cały czas tak robię a później się resetuje - nie mogę się połączyć, ikonka koło zegara pokazuje wtedy ograniczone usługi.Jestem połączony bez sieci(kabel komputer)MUszę zmienić bo tą pule używa serwer i komp wtedy w sieci robi spustoszenie :)Dz, za pomoc.
ODPOWIEDZ