Orange Nowy BE vs. Play / Gargoyle

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cityboy
Użytkownik forum

Orange Nowy BE vs. Play / Gargoyle

Post autor: cityboy »

Witam

Mam dwie karty jedną z orange a 2-gą z Play.
Orange jest moim głównym źródełkiem internetu a Play tylko wypadkowo.
Wpięta jest w modem Sierra compass 899 i w router Tp-link 3220 ( gargoyle najnowsze).
Wszystko działało w miarę sprawnie przez około 1,5 roku aż do tego momentu.
Nie mogę się połączyć z orange. Jak się uda to kilka minut i rozłącza... długo nic i jakoś się udaje ponownie połączyć... kilka minut i wywala ( nawet gdy włączone jest pingowanie).
Po podłączeniu Play-a problem znika :zdziwko: działa i nie rozłącza ;)

Gdzie jest problem ??? Modem??? Router??? Karta SIM??? Orange???

Ciągnę sygnał z BTS-a w Pabianicach a ja jestem oddalony o ok 10Km. Antena panelowa 16dBi na dachu. ( wcześniej było OK :/ ).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Nowy BE vs. Play / Gargoyle

Post autor: krystianb »

Może Networks! konfigurują? Ewentualnie może być coś z anteną, może się przekręciła.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wygląda na problem sieci. Konfigurują nowe stacje w ramach NetWorks!. Po otrzymaniu wiadomości od T-Mobile, że zakończyli prace problemy ustały, a miałem podobne do twoich. Notoryczne zamieranie połączenia, mulenie. Na Playu nie było problemu. Na GSM również w T-Mobile dużo rzadziej niż na 3G.
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

Również miałem podobne problemy z Orange. Po zgłoszeniu reklamacji dowiedziałem się, że mój modem bardzo często przełącza się między nadajnikami (co wcześniej nie miało miejsca) mimo iż sygnał jednego z nich jest znacznie mocniejszy. Ostatnio trochę sie poprawiło ale nie jest tak jak było wcześniej. Chyba ten Networks! nie do końca works i ta zmiana nie wyjdzie użytkownikom na dobre.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

cityboy, jeżeli temat jest nadal aktualny, przekaż nam szczegóły sprawy korzystając z tego formularza: http://on.fb.me/SewMJC, sprawdzimy to dla Ciebie. Pozdrawiam, Orange Ekspert
ODPOWIEDZ