Option GI1505 - przestał współpracować z Aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option GI1505 - przestał współpracować z Aero2
Witam,
mam problem z wyżej wymienionym modemem i jego działaniem z Aero2. Używam go od października ubiegłego roku. Na początku trochę nakombinowałem się jak go uruchomić ale w końcu doczytałem się, że istnieje program Top Netinfo, który od razu rozwiązał problem. Z bazowym oprogramowaniem uCan Connect kompletnie nie chciał zadziałać na moim systemie (Vista Home Premium [EN] z SP2). Drugi program producenta GlobeTrotter connect również. Modem miewał czasami problemy z połączeniem, np pół godziny czy godzina ale sporadycznie, pewnie zależało to od samej sieci. Generalnie działał jak należy, reconnect następował błyskawicznie.
Jednak od prawie tygodnia nie jestem w stanie zmusić go do działania z Aero2. Sam modem działa, testowałem z kartą Play i Orange. Karta Aero również sprawna, testowana z innym modemem na innym komputerze. Odmowa działania nastąpiła nagle, po kolejnym uruchomieniu komputera po powrocie do domu. Próbowałem już wszystkiego co udało mi się wyczytać w sieci, bezskutecznie. Bardzo liczę na czyjeś wsparcie i jakieś wskazówki co może być problemem. Przeinstalowywałem już same sterowniki modemu, usuwałem i kopiowałem na nowo topnetinfo, nie mam już pomysłów.
Poniżej screeny z TNI. Na takich ustawieniach wcześniej działał. Być może coś ustawiłem nie tak... Generalnie wcześniej TNI, gdy internet z Aero2 działał, zasięgi sieci oscylowały w przedziale 16%-30%, co wystarczało do dobrych pingów na poziomie 50-60ms. Teraz pokazuje "dziwnie" wysoki zasięg, nie łącząc z Aero. Aktualnie jak widać poniżej niby są jakieś adresy IP, ale nic nie działa, nie jestem w stanie połączyć się, wyskakuje błąd 777 a czasem inne, bodajże 762.. Bezsilność. Proszę o jakieś sugestie, wskazówki.
http://www.fotoszok.pl/upload/6fc87c6b.jpg
W razie potrzeby dodatkowych informacji proszę pytać, uzupełnię informacje.
pozdrawiam
mam problem z wyżej wymienionym modemem i jego działaniem z Aero2. Używam go od października ubiegłego roku. Na początku trochę nakombinowałem się jak go uruchomić ale w końcu doczytałem się, że istnieje program Top Netinfo, który od razu rozwiązał problem. Z bazowym oprogramowaniem uCan Connect kompletnie nie chciał zadziałać na moim systemie (Vista Home Premium [EN] z SP2). Drugi program producenta GlobeTrotter connect również. Modem miewał czasami problemy z połączeniem, np pół godziny czy godzina ale sporadycznie, pewnie zależało to od samej sieci. Generalnie działał jak należy, reconnect następował błyskawicznie.
Jednak od prawie tygodnia nie jestem w stanie zmusić go do działania z Aero2. Sam modem działa, testowałem z kartą Play i Orange. Karta Aero również sprawna, testowana z innym modemem na innym komputerze. Odmowa działania nastąpiła nagle, po kolejnym uruchomieniu komputera po powrocie do domu. Próbowałem już wszystkiego co udało mi się wyczytać w sieci, bezskutecznie. Bardzo liczę na czyjeś wsparcie i jakieś wskazówki co może być problemem. Przeinstalowywałem już same sterowniki modemu, usuwałem i kopiowałem na nowo topnetinfo, nie mam już pomysłów.
Poniżej screeny z TNI. Na takich ustawieniach wcześniej działał. Być może coś ustawiłem nie tak... Generalnie wcześniej TNI, gdy internet z Aero2 działał, zasięgi sieci oscylowały w przedziale 16%-30%, co wystarczało do dobrych pingów na poziomie 50-60ms. Teraz pokazuje "dziwnie" wysoki zasięg, nie łącząc z Aero. Aktualnie jak widać poniżej niby są jakieś adresy IP, ale nic nie działa, nie jestem w stanie połączyć się, wyskakuje błąd 777 a czasem inne, bodajże 762.. Bezsilność. Proszę o jakieś sugestie, wskazówki.
http://www.fotoszok.pl/upload/6fc87c6b.jpg
W razie potrzeby dodatkowych informacji proszę pytać, uzupełnię informacje.
pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Option GI1505 - przestał współpracować z Aero2
Modem nie jest zalogowany do sieci (operator: czekaj) to co pokazuje to jest przypadkowy pomiar jakiejś innej sieci.nadroj pisze:Teraz pokazuje "dziwnie" wysoki zasięg, nie łącząc z Aero.
Jeśli możesz to podjedź bliżej stacji,być może padłeś ofiarą rekonfiguracji sieci.
Jeśli nie masz laptopa to możesz spróbować wymusić 3g 900 w modemie, było już parę razy opisane jak to zrobić w tym optionie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Szczerze mówiąc mimo chęci, szukania zarówno w google jak i forumowej wyszukiwarce nie mogę się dokopać do takiego tematu. Inne modemy mają listę zakresów w zakładce UMTS/GPRS w TNI, przy wyborze Optiona takich możliwości nie ma, jak widać na załączonym przeze mnie zrzucie. Tak więc niestety mam bladego pojęcia jak to zrobić.
W zasięgu sieci na pewno jestem bo na drugim komputerze działa Aero2 z Huaweiem, ktory działa też u mnie. Na drugim również już nie działa Option, wcześniej działał i łączył od razu bez zbędnych konfiguracji, z tym, że na nim jest system XP.
W zasięgu sieci na pewno jestem bo na drugim komputerze działa Aero2 z Huaweiem, ktory działa też u mnie. Na drugim również już nie działa Option, wcześniej działał i łączył od razu bez zbędnych konfiguracji, z tym, że na nim jest system XP.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A choćby tu jest http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=428305#428305nadroj pisze:Szczerze mówiąc mimo chęci, szukania zarówno w google jak i forumowej wyszukiwarce nie mogę się dokopać do takiego tematu.
Komenda at_opbm z odpowiednim parametrem (czarny obrazek z konsoli)
-
Ściągnąłem Putty, chciałem spróbować przestawienia na częstotliwość 900 ale poddaje się, ten program to dla mnie czarna magia, nie potrafię dostać się do konsoli.
Poddaje się, przy najbliższej okazji wrzucę ten modem pod jakiś walec, kilka dni szargania nerwów z tym modemem to za dużo.
Mimo wszystko dzięki za chęci pomocy.
Poddaje się, przy najbliższej okazji wrzucę ten modem pod jakiś walec, kilka dni szargania nerwów z tym modemem to za dużo.
Mimo wszystko dzięki za chęci pomocy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak masz tni to wystarczy kliknąć ustawienia/ komunikacja at/komendy at.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W Plusie u mnie jest loteria na Umts 900 MHz. Niedawno była rewelacja - prędkości pobierania ponad 6 Mbit/sek, pingi poniżej 50 ms, później zaczęło się coś chrzanić, teraz jest poprawa ale już takich osiągów nie mam. Co do iCONa 505 to opisałem jak wymuszać te pasma i w tym modemie po wydaniu tych komend AT trzeba nieraz czekać kilka minut aby się zalogować. W iCONie 411 trwa to sekundę. Te komendy AT można wydawać w Putty lub TNI lub linuksowym picocomie.nadroj pisze: Jednak od prawie tygodnia nie jestem w stanie zmusić go do działania z Aero2.
-
Trochę poczytałem i popróbowałem, efekt jest taki jak na screenie poniżej, nie wiem czy dobry czy nie. Wartość 1 jest przy U900 czyli inne pasma są off jak rozumiem. Aczkolwiek nie dało to żadnego rezultatu.
http://www.fotoszok.pl/upload/d6db8f05.jpg
Jestem absolutnym laikiem w stosowaniu tych komend, więc jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, najchętniej łopatologicznie przedstawione, to chętnie je zastosuje.
http://www.fotoszok.pl/upload/d6db8f05.jpg
Jestem absolutnym laikiem w stosowaniu tych komend, więc jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, najchętniej łopatologicznie przedstawione, to chętnie je zastosuje.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Modem przełączony w tryb tylko 3g? (nie wiem czy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> wyśle odpowiednią komendę dla tego modemu)
-
Hm przełączony w tryb tylko 3G? Hm, czyli coś mam pomieszane?
To co teraz? Nie wiem czy nieumiejętnie namieszałem teraz komendami czy już wcześniej coś się pomieszało, że właśnie nagle przestał działać.
To co teraz? Nie wiem czy nieumiejętnie namieszałem teraz komendami czy już wcześniej coś się pomieszało, że właśnie nagle przestał działać.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To było pytanie. Można spróbować w tni ale gwarancji sukcesu nie daję. Najlepiej było by przestawić menadzerem optiona (nie wiem co tam do tego modemu dawali, chyba ucan)nadroj pisze:czyli coś mam pomieszane?
-
Nie wiem czy mam tylko 3G.. w zakładce TNI GPRS/UMTS zaznaczone mam po prostu 'nie zmieniaj' jak na screenie w pierwszym poście.
Jeśli chodzi o menadżera modemu, jeżeli mowa jest o uCan Connect wygląda to tak jak poniżej. I o dziwo pierwszy raz uCan connect wykazał jakaś aktywność, niby połączony ale nie połączony z niczym.. coraz mniej z tego rozumiem.

Jeśli chodzi o menadżera modemu, jeżeli mowa jest o uCan Connect wygląda to tak jak poniżej. I o dziwo pierwszy raz uCan connect wykazał jakaś aktywność, niby połączony ale nie połączony z niczym.. coraz mniej z tego rozumiem.

-
W uCANConnect aby ustawić tryb tylko 3G (HSPA/UMTS) połączenie z netem ma być rozłączone.
-
Przełączyłem na HSPA/UMTS w samym uCanConnect wg Twojej wskazówki Berni.
Nie wiem czy samo połączenie widoczne tu pod nazwą Local Area Connection 6 (nie widać całości, podpisane jest jako "GlobeTrotter GI1505 - Network Interface #2") nie gryzie mi się tu w jakiś sposób. Generalnie było i wcześniej, ale internet normalnie działał przez te 2 miesiące jako połączenie dial-up.
http://www.fotoszok.pl/upload/be889878.jpg
Teraz gdy próbowałem kolejny raz uruchomić internet przez TNI, po zmianie na 3g w uCanConnect, zaczęła się palić zielona lampka na modemie i w tym samym czasie połączenie o nazwie Local Area Connection 6 wisiało z podpisem "identifying..". Ale z jakiej racji to by się gryzło?
Nie wiem, może jakaś komendą AT da się sprawdzić dokładniejsze, aktualen ustawienia modemu i bylibyście w stanie określić po przeklejeniu ich czy coś nie jest konkretnie namieszane? No nie mam pomysłów, nie znam się. Cały czas kombinuję ale moja wiedza w temacie modemów jest zbyt wąska rozwiązać problem.
[ Dodano: 2013-01-09, 18:39 ]
No to teraz nagle zrobiło się jeszcze ciekawiej! Siedziałem na drugim alternatywnym połączeniu internetowym gdy nagle modem zaczął migać na niebiesko. Do tego zasięg pokazujący się w TNI jest taki jaki właśnie był gdy internet działał, tak jak widać poniżej. Widać złapany zasięg Plusa, bo i tak się aero wyświetla, niby wszystko gra ale połączyć się nie chce wyskakuje błąd 692... co dokładniej może być jego przyczyną?
[ Dodano: 2013-01-09, 18:54 ]
Przedwczesny entuzjazm.. po paru minutach przestał migać na niebiesko. Nie łapie już PLUS'a.
Nie wiem czy samo połączenie widoczne tu pod nazwą Local Area Connection 6 (nie widać całości, podpisane jest jako "GlobeTrotter GI1505 - Network Interface #2") nie gryzie mi się tu w jakiś sposób. Generalnie było i wcześniej, ale internet normalnie działał przez te 2 miesiące jako połączenie dial-up.
http://www.fotoszok.pl/upload/be889878.jpg
Teraz gdy próbowałem kolejny raz uruchomić internet przez TNI, po zmianie na 3g w uCanConnect, zaczęła się palić zielona lampka na modemie i w tym samym czasie połączenie o nazwie Local Area Connection 6 wisiało z podpisem "identifying..". Ale z jakiej racji to by się gryzło?
Nie wiem, może jakaś komendą AT da się sprawdzić dokładniejsze, aktualen ustawienia modemu i bylibyście w stanie określić po przeklejeniu ich czy coś nie jest konkretnie namieszane? No nie mam pomysłów, nie znam się. Cały czas kombinuję ale moja wiedza w temacie modemów jest zbyt wąska rozwiązać problem.
[ Dodano: 2013-01-09, 18:39 ]
No to teraz nagle zrobiło się jeszcze ciekawiej! Siedziałem na drugim alternatywnym połączeniu internetowym gdy nagle modem zaczął migać na niebiesko. Do tego zasięg pokazujący się w TNI jest taki jaki właśnie był gdy internet działał, tak jak widać poniżej. Widać złapany zasięg Plusa, bo i tak się aero wyświetla, niby wszystko gra ale połączyć się nie chce wyskakuje błąd 692... co dokładniej może być jego przyczyną?

[ Dodano: 2013-01-09, 18:54 ]
Przedwczesny entuzjazm.. po paru minutach przestał migać na niebiesko. Nie łapie już PLUS'a.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wyjdź na zewnątrz to złapie. Wybredny modem, większe obciążenie = zwiększony tilt anten i po zawodach, widać huawei lepiej sobie radzi przy marnych warunkach, albo option ma antenę nie z tej strony co powinien.nadroj pisze:Przedwczesny entuzjazm.. po paru minutach przestał migać na niebiesko. Nie łapie już PLUS'a.
[ Dodano: 2013-01-09, 23:11 ]
Namieszałeś coś próbowałeś się połączyć ras'em kiedy było nawiązywane połączenie ndis. 2 połączeń na raz nie da rady zrobić.nadroj pisze:No to teraz nagle zrobiło się jeszcze ciekawiej! Siedziałem na drugim alternatywnym połączeniu internetowym gdy nagle modem zaczął migać na niebiesko. Do tego zasięg pokazujący się w TNI jest taki jaki właśnie był gdy internet działał, tak jak widać poniżej. Widać złapany zasięg Plusa, bo i tak się aero wyświetla, niby wszystko gra ale połączyć się nie chce wyskakuje błąd 692... co dokładniej może być jego przyczyną?
-
Na zewnątrz też nie hula. Ale zasięg mam dobry w domu, Huawei łapie bez problemu 5 kresek. Patrzyłem na mapę nadajników, mam dwa w odległości mniej więcej 3km. To chyba nie jest daleko..
Coś się chyba skisiło albo z modemem, jego configiem albo jest jakiś zgrzyt między tym drugim połączeniem. Bo nawet jak włącze TNI, to połączenie "Local Area Connection 6 GlobeTrotter GI1505 - Network Interface #2" zaczyna od razu mielić z 'identifying'. Czy to tak powinno być? Nie wiem czy to norma, wcześniej w ogóle nie zwracałem na to uwagi gdy działało jeszcze normalnie.
I tego właśnie problemu nie jestem w stanie rozwiązać.
Wedle komendy pokazującej jak rozumiem aktywne pasma, mam włączone tylko pasmo U900 i G850 tak? Nie powinna być większa ilość? Może w tym jest problem? Jesli tak to jak uruchomić pozostałe. Byłoby miło gdyby ktos był w stanie mi to objaśnić zgrubsza. Jeśli potrzeba wrzucę inne ustawienia, jeśli jakaś komendą można je sprawdzić a byłyby przydatne.
Na ras absolutnie nie przełączałem, ma być ndis z tego co wiem i tego się trzymam.Namieszałeś coś próbowałeś się połączyć ras'em kiedy było nawiązywane połączenie ndis. 2 połączeń na raz nie da rady zrobić.
Coś się chyba skisiło albo z modemem, jego configiem albo jest jakiś zgrzyt między tym drugim połączeniem. Bo nawet jak włącze TNI, to połączenie "Local Area Connection 6 GlobeTrotter GI1505 - Network Interface #2" zaczyna od razu mielić z 'identifying'. Czy to tak powinno być? Nie wiem czy to norma, wcześniej w ogóle nie zwracałem na to uwagi gdy działało jeszcze normalnie.
I tego właśnie problemu nie jestem w stanie rozwiązać.
Wedle komendy pokazującej jak rozumiem aktywne pasma, mam włączone tylko pasmo U900 i G850 tak? Nie powinna być większa ilość? Może w tym jest problem? Jesli tak to jak uruchomić pozostałe. Byłoby miło gdyby ktos był w stanie mi to objaśnić zgrubsza. Jeśli potrzeba wrzucę inne ustawienia, jeśli jakaś komendą można je sprawdzić a byłyby przydatne.
Polecenie:
at_opbm?
Odpowiedź:
at_opbm?
"ANY": 0
"EGSM": 1
"DCS": 1
"PCS": 1
"G850": 1
"U2100": 0
"U1900": 0
"U1700": 0
"U850": 0
"U800": 0
"U900": 1
OK
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jaką masz odpowiedź na
AT_OPSYS?
AT_OPSYS?
-
Polecenie:
AT_OPSYS?
Odpowiedź:
AT_OPSYS?
_OPSYS: 1,2
OK
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Testowo można zaryzykować
AT_OPSYS=1,1
AT_OPSYS=1,1
-
To jest iCON 505? W tym modemie diodka pali się tylko na zielono, 3G to sekwencja trzech mrugnięć a 2G dwóch, zalogowany do sieci - pali się ciągle, migotanie to szuka sieci.nadroj pisze:gdy nagle modem zaczął migać na niebiesko
Co do komendy at_opbm to zmieniam tylko parametry dla U900 i U2100, reszty nie ruszam. Ten modem u mnie z Plusem nie sprawia żadnych problemów.
-
Trochę mnie nie było.
Modem miałem bez pudełka, wzięty luzem od znajomego... to może ja mam icon 505m? Też się nad tym zastanawiałem bo ma slot na kartę SD. Ale skoro jest widziany jako 505...
Ale według informacji na naklejce pod klapką to jest GI1505, nie ma żadnego "m". Tak samo też pokazuje go system jak widać. A sterowniki ze strony są chyba dla nich zamienne, identyczna nazwa pliku. Zresztą i tak nie w nich byłby chyba problem skoro wcześniej działało cacy.
Berni co do diod, zielona zapalała się przy ostatnich próbach na dłuższe chwile przy próbach połączenia. Jednakże teraz żeby było jeszcze inaczej od tego co piszesz, modem zapala się na zielono tylko jednokrotnie, na 1-2 sekundy, i to tyle. Wcześniej przez te bite dwa miesiące gdy działał bez zarzutu, podczas aktywnego połączenia kolor diody był stale niebieski, po cogodzinnym rozłączeniu na chwilę czerwony i po restarcie wracał do niebieskiego.
W każdym razie w samym problemie bez progresu. Próbowałem również w innej lokalizacji, na innej dzielnicy u dziewczyny, gdzie nadajnik niby również znajduje się dość blisko. Również nie chce widzieć aero, widzi dziwne zasięgi jak na screenach z mojego komputera.
Nie mam bladego pojęcia o co tu chodzi, czy Aero odrzuciło niektóre modemy na początku roku? Nie jestem w stanie pojąć czemu nagle odmówił posłuszeństwa, bez żadnych ingerencji w system, sterowniki czy cokolwiek co mogło wprowadzić zgrzyt w działaniu.
Modem miałem bez pudełka, wzięty luzem od znajomego... to może ja mam icon 505m? Też się nad tym zastanawiałem bo ma slot na kartę SD. Ale skoro jest widziany jako 505...
Ale według informacji na naklejce pod klapką to jest GI1505, nie ma żadnego "m". Tak samo też pokazuje go system jak widać. A sterowniki ze strony są chyba dla nich zamienne, identyczna nazwa pliku. Zresztą i tak nie w nich byłby chyba problem skoro wcześniej działało cacy.
Berni co do diod, zielona zapalała się przy ostatnich próbach na dłuższe chwile przy próbach połączenia. Jednakże teraz żeby było jeszcze inaczej od tego co piszesz, modem zapala się na zielono tylko jednokrotnie, na 1-2 sekundy, i to tyle. Wcześniej przez te bite dwa miesiące gdy działał bez zarzutu, podczas aktywnego połączenia kolor diody był stale niebieski, po cogodzinnym rozłączeniu na chwilę czerwony i po restarcie wracał do niebieskiego.
W każdym razie w samym problemie bez progresu. Próbowałem również w innej lokalizacji, na innej dzielnicy u dziewczyny, gdzie nadajnik niby również znajduje się dość blisko. Również nie chce widzieć aero, widzi dziwne zasięgi jak na screenach z mojego komputera.
Nie mam bladego pojęcia o co tu chodzi, czy Aero odrzuciło niektóre modemy na początku roku? Nie jestem w stanie pojąć czemu nagle odmówił posłuszeństwa, bez żadnych ingerencji w system, sterowniki czy cokolwiek co mogło wprowadzić zgrzyt w działaniu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy modem łączy się z innymi (jakimikolwiek) sieciami 3G?nadroj pisze:czy cokolwiek co mogło wprowadzić zgrzyt w działaniu
Nie pomagam na PW!
-
Włożyłem teraz kartę Orange i łączy się przez GPRS. Faktycznie uprzednio występuje dwukrotne miganie diody i zostaje przy stałym zielonym.
Natomiast przy zaznaczeniu UMTS/HSPA głucho. uCanConnect nie łączy, TNI również. Sam uCanConnect przy zaznaczeniu UMTS/HSPA widział wtedy tylko plusa:

Gdzieś zagubił tą niebieskość 3g.

Natomiast przy zaznaczeniu UMTS/HSPA głucho. uCanConnect nie łączy, TNI również. Sam uCanConnect przy zaznaczeniu UMTS/HSPA widział wtedy tylko plusa:

Gdzieś zagubił tą niebieskość 3g.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zresetuj modem do ustawień fabrycznych, jak to nie pomoże na połączenia z 3G to raczej padła część modemu odpowiedzialna za 3G.nadroj pisze:Gdzieś zagubił tą niebieskość 3g.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja nie znam takiej komendy, która by doprowadziła modem optiona do standardowych ustawień, po grzebaniu komendami AT.wojteks pisze:Zresetuj modem do ustawień fabrycznych
Widać modem jest dobrze przełączony na umst900 skoro w 3g widzi tylko plusa. Po włączeniu u2100 zobaczy wszystkie sieci.
Przychodzi mi na myśl jedno ustawienie: blokada logowania w roamingu. Tylko jak to było u opiona???
-
Tak ja knapisał kolega krystianb, ja mam chyba wyłączone inne pasma. Tak jak już przeklejałem te wartości powyżej:
Co do cytatu powyżej, jak w tych ustawieniach zmienić by ten umts2100 się uaktywnił? Może tu jest pies pogrzebany. Nie mogłem się dokopać do odpowiednich komend by to zmieniły.
Co do restartu do ustawień fabrycznych, TNI ma taki button ale to nic nie zmienia, a jak to zrobić inaczej nie wiem.at_opbm?
Odpowiedź:
at_opbm?
"ANY": 0
"EGSM": 1
"DCS": 1
"PCS": 1
"G850": 1
"U2100": 0
"U1900": 0
"U1700": 0
"U850": 0
"U800": 0
"U900": 1
OK
Co do cytatu powyżej, jak w tych ustawieniach zmienić by ten umts2100 się uaktywnił? Może tu jest pies pogrzebany. Nie mogłem się dokopać do odpowiednich komend by to zmieniły.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo nie zobaczy, aero2 od 1.10.12 przedstawia się jak plus.nadroj pisze:Również nie chce widzieć aero,
-
No tak, skrótowo nazywając, jako łączenie z operatorem ogólnie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli miałeś na myśli logowanie do sieci.
Jeśli chodzi o blokadę logowania w roamingu to ja się nie dokopałem do takiej komendy.
Jeśli chodzi o blokadę logowania w roamingu to ja się nie dokopałem do takiej komendy.
-
Ale wracając jeszcze do tych cytowanych wartości, umts2100 nie powinno mieć wartości 1? I jak to zmienić, nie znalazłem odpowiedniej komendy...