Nie mogę dostac sie do strony konfig. Linksys WAG200G
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Nie mogę dostac sie do strony konfig. Linksys WAG200G
Witam!
Jestem wyczerpany po 4 godzinach walki z routerem...
Ale od poczatku...
Kupiłem na allegro używany router Linksys WAG200G - sprawny. Dzis dotarł, podłączyłem go jak każdy inny router, wiec cóż, próbuję dostać się do strony konfiguracyjnej routera - 192.168.1.1 - nic, "nie mozna nawiazac polaczenia"... Szukam w internecie podobnych problemów - wykonuje pewne kroki, mianowicie włączam automatyczne wyszukiwanie ip i dns, wykonuje wielokrotne resety routera, komputerow, usuwam cały szajs po modemie adsl - NIC... nadal nie mogę połaczyć się z tym ustrojstwem.
Na routerku swiatlem ciaglym swieci dioda wi-fi, linii adsl, i migocze okresowo jedna z diod internet (do ktorej podlaczony jest kabel łaczacy router z komputerem), nie swieci w ogole dioda power (dziwne? czy normalne?). W tym okienku łączenia z internetem w w7, siec widnieje jako niezidentyfikowana i bez polaczenia z internetem. Próbowałem sie polaczyc przez komputer (główny) stacjonarny z windows 7, z netbooka, sciagnalem nawet stary PC z windows xp ze strychu - rowniez nic. nie moge za cholere polaczyc sie z tym routerem.
ok, pinguje na 192.168.1.1 - nie idzie "General failure"
Panowie specjalisci, czy ten router jest zepsuty, czy po prostu ja cos zle robie?
Naprawde rece juz mi opadają, liczę że mi pomożecie.
Jeszcze jedno - klikajac na wlasciwosci karty siecowej widac, ze jakies dane sa wysylane przez karte, ale nic, kompletnie nic przez ta karte odbierane nie jest.
Proszę o pomoc,
zdesperowany pseudo-informatyk ;p
Jestem wyczerpany po 4 godzinach walki z routerem...
Ale od poczatku...
Kupiłem na allegro używany router Linksys WAG200G - sprawny. Dzis dotarł, podłączyłem go jak każdy inny router, wiec cóż, próbuję dostać się do strony konfiguracyjnej routera - 192.168.1.1 - nic, "nie mozna nawiazac polaczenia"... Szukam w internecie podobnych problemów - wykonuje pewne kroki, mianowicie włączam automatyczne wyszukiwanie ip i dns, wykonuje wielokrotne resety routera, komputerow, usuwam cały szajs po modemie adsl - NIC... nadal nie mogę połaczyć się z tym ustrojstwem.
Na routerku swiatlem ciaglym swieci dioda wi-fi, linii adsl, i migocze okresowo jedna z diod internet (do ktorej podlaczony jest kabel łaczacy router z komputerem), nie swieci w ogole dioda power (dziwne? czy normalne?). W tym okienku łączenia z internetem w w7, siec widnieje jako niezidentyfikowana i bez polaczenia z internetem. Próbowałem sie polaczyc przez komputer (główny) stacjonarny z windows 7, z netbooka, sciagnalem nawet stary PC z windows xp ze strychu - rowniez nic. nie moge za cholere polaczyc sie z tym routerem.
ok, pinguje na 192.168.1.1 - nie idzie "General failure"
Panowie specjalisci, czy ten router jest zepsuty, czy po prostu ja cos zle robie?
Naprawde rece juz mi opadają, liczę że mi pomożecie.
Jeszcze jedno - klikajac na wlasciwosci karty siecowej widac, ze jakies dane sa wysylane przez karte, ale nic, kompletnie nic przez ta karte odbierane nie jest.
Proszę o pomoc,
zdesperowany pseudo-informatyk ;p
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Nie mogę dostac sie do strony konfig. Linksys WAG200G
Zrób reset do ustawień fabrycznych przyciskiem na tyle obudowy. Wyłączasz router z gniazdka, wciskasz przycisk i go trzymasz jednocześnie włączając router do zasilania. Trzymasz przez około 20 sekund. Powinien się zresetować.
-
- Użytkownik forum
Robilem inaczej, przy wlaczonym routerze wcisnalem przycisk reset i trzymalem przez ok 30 sek, nadal trzymajac odlaczylem zasilanie na 30 sek, po czym nadal trzymajac podlaczylem na 30 sek, Puscilem przycisk reset, odczekalem 30 sek, wylaczylem z pradu na 30 sec i wlaczylem... nic... nadal... Taki reset wykonalem przed chwila po raz drugi...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raquntish, a zaglądałeś do instrukcji?
-
- Użytkownik forum
Oczywiscie, tylko ze instrukcja w 95% opisuje to, co co mam zrobic po zalogowaniu sie do strony administracyjnej, a je tego wykonac nie moge...
Samo podlaczenie wszystkich kabli wykonuje - wedlug instrukcji - dobrze.
Samo podlaczenie wszystkich kabli wykonuje - wedlug instrukcji - dobrze.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Łączysz się po kablu czy wifi? Masz ustawienia na automatyczne w kartach sieciowych (IP, bramy, etc)?
-
- Użytkownik forum
Po kablu, dioda wifi swieci swiatlem ciaglym, ale mimo to netbook widzi tylko siec sasiadow, nie widzi linksysa.
Ustawienia wykonywalem tak jak w tym poradniku ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773 ), punkt 2, dla windows vista ;d
Ustawienia wykonywalem tak jak w tym poradniku ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773 ), punkt 2, dla windows vista ;d
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Diody są zielone?
-
- Użytkownik forum
Tak, nie ma żadnej czerwonej diody, przypomne, że dioda power nie swieci....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmm. Jakiś adres jest przydzielany do karty? Nie mówię o dostępie do internetu.
-
- Użytkownik forum
Jeśli moglbys jasniej, krok po kroku...

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz po prawej przy zegarku dane o połączeniu. Rozwijasz listę i masz wszystkie połączeni - też powinny być kablowe. Klikasz prawym na połączenie kablowe i wybierasz Stan. Potem na wyświetlonym oknie Szczegóły i będziesz miał dane (jakie IP, etc).
-
- Użytkownik forum
Załącznik przedstawia stan i jego szczegoly...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma adresu bramy. Nie powinno tak być. Do tego adres maski jakiś nietypowy dla WAG200g.
Spróbuj ustawić stały adres IP z adresem bramy takim jak ma być adres routera. Maska podsieci powinna się sama ustawić.
Spróbuj ustawić stały adres IP z adresem bramy takim jak ma być adres routera. Maska podsieci powinna się sama ustawić.
-
- Użytkownik forum
Zrobiłem tak jak radziłeś, nadal nic 
(nie przeszkadza, że wrzucam załączniki na forum? Czy wysyłać je na zew. hosting?)
Nurtuje mnie tylko jedno - ta dioda power na routerze, na pewno ma byc zgaszona?
(przypomnę że DSL, wifi i jedna z diod internet swieca ciagłym, zielonym światłem)

(nie przeszkadza, że wrzucam załączniki na forum? Czy wysyłać je na zew. hosting?)
Nurtuje mnie tylko jedno - ta dioda power na routerze, na pewno ma byc zgaszona?
(przypomnę że DSL, wifi i jedna z diod internet swieca ciagłym, zielonym światłem)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I tu może być błąd, w 30s wątpię, żeby zdążył do końca wstać po twardym resecie.Raquntish pisze: Puscilem przycisk reset, odczekalem 30 sek, wylaczylem z pradu na 30 sec i wlaczylem... nic... nadal... Taki reset wykonalem przed chwila po raz drugi...
Spróbuj zwykłego przywrócenia do ustawień fabrycznych.
A i pytanie czy na zresetowanie guzikiem w ogóle reaguje?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To z LED "Power" jest conajmniej dziwne. Masz jakis HUB w domu?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie mam niestety żadnego huba...
Wlasnie tez jestem zdziwiony ze power nie swieci....
przy resetowaniu nie ma zadnej reakcji ani w pc, ani na urzadzeniu...
w manualu jest napisane, że powinna po 30 sekundach trzmania resetu zapalic sie dioda power, i po chwili ponownie zgasnac... nie wiem co jest nie tak. moze za słabo naciskam?
Wlasnie tez jestem zdziwiony ze power nie swieci....
przy resetowaniu nie ma zadnej reakcji ani w pc, ani na urzadzeniu...
w manualu jest napisane, że powinna po 30 sekundach trzmania resetu zapalic sie dioda power, i po chwili ponownie zgasnac... nie wiem co jest nie tak. moze za słabo naciskam?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to kiepsko.Nie mam niestety żadnego huba
Wylacz media auto sense w twoim PC (instrukcje pasujaca do twojego OS poszukaj sobie w necie), podlacz kablem PC z routerem, ustaw IP w PC na 192.168.0.10, maska 255.255.255.0, pusc okienko z "ping -t 192.168.0.1" i zalacz router do pradu. Jak nie bedzie odpowiedzi wyprobuj to samo z 192.168.1.x.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Po dodaniu klucza do rejestru dioda power swieci swiatłem ciaglym - jest progress :-)
Ping nie idzie - Upłynął limit czasu zadania na wszystkich mozliwych wariantach, ale gdy adres IP ustawilem na 192.168.1.1 windows 7 wywalił blad, że jakis komputer w sieci ma juz taki adres - jesli dobrze rozumuję koliduje to z routerem bo tylko on jest podlaczony?
Mimo wszystko problem nadal wystepuje - nie mam dostepu do strony konfiguracyjnej
[ Dodano: 2013-01-08, 19:55 ]
I teraz przy resetowaniu urzadzenia pyłgaja wszystkie diody - jest reakcja modemu...
Ping nie idzie - Upłynął limit czasu zadania na wszystkich mozliwych wariantach, ale gdy adres IP ustawilem na 192.168.1.1 windows 7 wywalił blad, że jakis komputer w sieci ma juz taki adres - jesli dobrze rozumuję koliduje to z routerem bo tylko on jest podlaczony?
Mimo wszystko problem nadal wystepuje - nie mam dostepu do strony konfiguracyjnej

[ Dodano: 2013-01-08, 19:55 ]
I teraz przy resetowaniu urzadzenia pyłgaja wszystkie diody - jest reakcja modemu...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przechodzi ping? Masz ten komunikat przy wylaczonym routerze? Masz tylko polaczenie PC <->router, bez dodatkowych hostow w sieci?Raquntish pisze: ale gdy adres IP ustawilem na 192.168.1.1 windows 7 wywalił blad,
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
0 dodatkowych hostów, ping nie przechodzi, nadal upłynął limit...
Router jest wlaczony.
Router jest wlaczony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Miales ustawic na 192.168.1.10Raquntish pisze:ale gdy adres IP ustawilem na 192.168.1.1
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Mowilem ze wszystkie mozliwe opcje wykonalem i brak odezwu na kazdej z nich...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To co piszesz nie ma najmniejszego sensu. Jesli w sieci jest 192.168.1.1 to musi sie go dac pingowac, nawet jesli soft jest walniety, to bootloader musi odpowiedziec.
Powtorz czynnosci z mojego postu o 17:48: IP kompa 192.168.1.10, wylaczony media autosense, ping z opcja "-t" i dopiero potem zalaczenie routera do pradu. Jesli wszystko dobrze zrobisz, musisz miec (przynajmniej na chwile) odpowiedzi.
Edyta: poprawka IP
Powtorz czynnosci z mojego postu o 17:48: IP kompa 192.168.1.10, wylaczony media autosense, ping z opcja "-t" i dopiero potem zalaczenie routera do pradu. Jesli wszystko dobrze zrobisz, musisz miec (przynajmniej na chwile) odpowiedzi.
Edyta: poprawka IP
Ostatnio zmieniony 2013-01-08, 20:40 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
IP karty sieciowej 192.168.1.10 ping puszczony na 192.168.1.1.key pisze:IP kompa 192.168.1.1,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Huh mistrzowie!
Nie wiem dlaczego, ale widocznie po wyłączeniu media auto sense wszystko zaczęło działać. Nie zmieniałem już dalej adresów IP, włączyłem tylko automatyczne przydzielanie dns i ip, podlaczylem router do pradu, i boom, mogę się zalogować. Na chwile obecna wszystko jest ok :-)
Bardzo serdecznie DZIEKUJĘ Wam wszystkim za pomoc!
Nie wiem dlaczego, ale widocznie po wyłączeniu media auto sense wszystko zaczęło działać. Nie zmieniałem już dalej adresów IP, włączyłem tylko automatyczne przydzielanie dns i ip, podlaczylem router do pradu, i boom, mogę się zalogować. Na chwile obecna wszystko jest ok :-)
Bardzo serdecznie DZIEKUJĘ Wam wszystkim za pomoc!