Pingi do AP 350m, 5ghz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ironhalik
Początkujący użytkownik forum

Pingi do AP 350m, 5ghz

Post autor: ironhalik »

Witam

W mojej okolicy pojawiła się, prawdopodobnie solidna konkurencja dla lokalnego monopolisty ISP.
Warunki usługi są bardzo przyzwoite, tylko technologia dostępowa mnie odstrasza.
WiFi, na pasmie 5Ghz. dystans 350m wg Google Maps. AP znajduje się na bloku, 5 kondygnacji. . Po mojej stronie, budynek dwie kondygnacje, jakieś 8 metrów plus maszt dwa metry. W linii prostej, między urządzeniami będą znajdować się czubki drzew i możliwe, że górna końcówka jednego bloku.

Po mojej stronie znajdował by się Mikrotik z antena kierunkową.

Po przejrzeniu forum, wiem, że na takim dystansie takie połączenie powinno działać. Nie znalazłem jednak kilku odpowiedzi.
Jakich mógłbym się spodziewać pingów na takim dystansie? W porównaniu do kabla oczywiście. Obecnie ping do www.wp.pl mam średnio 30ms. (internet po kablu ethernet)
Czy inwestowanie w anteny kierunkowe (siatkowe bądź panelowe) o większym zysku czy karta WiFi w Mikrotiku o większej mocy daje ewentualną możliwość poprawy parametrów łącza?

Często muszę pracować przez VNC i ssh, dlatego zależy mi szczególnie na pingach. Obecny ISP ma dobre pingi, ale z kolei małe transfery i pewną zawodność. Do tego stopnia, że mam modem GSM w zapasie.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pingi do AP 350m, 5ghz

Post autor: wojteks »

ironhalik pisze:między urządzeniami będą znajdować się czubki drzew i możliwe, że górna końcówka jednego bloku.
Zapomnij o połączeniu.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ironhalik pisze:Jakich mógłbym się spodziewać pingów na takim dystansie?
2.34µsec + opoznienie sprzetu.
Do tego drugiego potrzebny jest specjalistyczny sprzet pomiarowy.
ironhalik pisze:W porównaniu do kabla oczywiscie.
Roznica predkosci fal EM w powietrzu i kablu jest pomijalna.
ironhalik pisze:W linii prostej, między urządzeniami będą znajdować się czubki drzew i możliwe, że górna końcówka jednego bloku.
I do tego 5 GHz? Szczescia zycze.
ironhalik pisze:Czy inwestowanie w anteny kierunkowe (siatkowe bądź panelowe) o większym zysku czy karta WiFi w Mikrotiku o większej mocy daje ewentualną możliwość poprawy parametrów łącza?
Ewentualnie tak, zalezy o jakie parametry ci chodzi.
ironhalik pisze:Często muszę pracować przez VNC i ssh, dlatego zależy mi szczególnie na pingach.
:zdziwko:
Nie pomagam na PW.
ironhalik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ironhalik »

Może doprecyzuje pytanie.

Chodzi mi o jakość takiego połączenia. Widziałem u znajomego połączenie WiFi, dystans 60m, 5ghz. Różnice w pingu były na poziomie 10ms. Mówił, że wcześniej, na 2.4 ghz, w tej samej sytuacji miał 170ms.

Rozumiem, że to różnie wychodzi, u każdego inaczej. Zastanawiam się tylko, czy takie połączenie ma sens i warto się w to pchać.
ODPOWIEDZ