Huawei e1752 - a windows 8

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
.mario.
Początkujący użytkownik forum

Huawei e1752 - a windows 8

Post autor: .mario. »

Witam wszystkich.
Mam następujący problem posiadam modem Huawei e1752 w Orange z oprogramowaniem Business Everywhere V8.0.7, działając na systemie XP nie miałem z nim najmniejszego problemu. Obecnie zakupiłem laptopa z Windows 8 64 bit. Ściągnąłem nowego menagera Nineup win8 ze strony Orange i nie mogę zainstalować go, gdyż nie wykrywa mojego modemu, sytuacja wygląda tak, że w pierwszym kroku instalacji wybiera się czy posiadam modem wbudowany czy zewnętrzny, wybieram zewnętrzny. W drugim kroku należy mieć odłączony modem i kliknąć dalej, a w trzecim podłączyć modem i czekać aż go wyszuka. No i niestety nie wyszukuje. W artykule http://blog.orange.pl/technologiczny/en ... d-do-chin/ napisane jest iż, oprogramowanie Nineup zawiera już sterowniki, próbowałem znaleźć dla upewnienia się sterowniki dla modemu pod win8, ale nigdzie w sieci nie ma. Dla informacji, gdy podłączam modem pod usb ze starą wersją Business Everywhere V8.0.7 wykrywa mi go system i pozwala na instalację, ale gdy po instalacji próbuje włączyć menagera wyrzuca mi błąd systemu. Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Huawei e1752 - a windows 8

Post autor: lesiolo »

.mario. pisze:próbowałem znaleźć dla upewnienia się sterowniki dla modemu pod win8
Znajdziesz na chomiku link
.mario.

lesiolo pisze:
.mario. pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Znajdziesz na chomiku link
Mam pytanie tą są te same sterowniki, które są dołączone do programu?
http://www.huaweidevice.com/worldwide/d ... d=NDcwMjg=

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2013-01-09, 17:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-09, 17:02 przez .mario., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

UTPS 23.009.09.00.983 posiada sterowniki 4.25.11.00
ale nawet sterowniki 4.25.00.00 bez problemu działają w win8
.mario.

ściągnąłem te sterowniki z chomika, mam trochę głupie pytanie w jaki sposób je zainstalować, uruchamiając driversetup, bo jeśli tak to zrobiłem w ten sposób ale dalej mi nie wykrywa tego modemu.

[ Dodano: 2013-01-10, 13:35 ]
Jak podłączam modem to win8 pokazuje mi 2 dodatkowe napędy. Jeden to zawartość karty pamięci modemu, a drugi to zawartość oprogramowaniu modemu czyli Business Everywhere V8.0.7. Po zainstalowaniu sterowników z chomikuj.pl które polecił mi lesiolo pokazuje już tylko zawartość karty pamięci modemu. Natomiast podczas instalacji Nineup win8 dalej w 3 kroku nie wykrywa mi soft modemu.
lesiolo podpowiesz coś?

[ Dodano: 2013-01-10, 15:56 ]
Uruchomiłem menager urządzeń, zauważyłem, że mam nieaktualny sterownik usb if xhci usb host controller. możliwe że przez brak tego sterownika może nie wykrywać modemu? Gdy wykonuję aktualizację tego sterownika korzystając z narzędzi win8 otrzymuję info. że sterowniki aktualne. Mimo, że w dalszym ciągu widnieje żółty trójkącik przy tym sterowniku. Pozostałe urządzenia podłączone przez usb działają.
ODPOWIEDZ