Przed kilkoma dniami zakupiłem dysk sieciowy WD Live 3TB. Podpiąłem go mojego routera TP-LINK TL-WR940N i zacząłem zgrywanie filmów, zdjęć i wszystkiego co mam pochowane w zakamarkach dysków i na płytach. Transfer mam na poziomie 10-11 MB/s. Szału nie ma, ale myślę że tak ma być. Później zacząłem bawić się w przesyłanie po WiFi. O ile filmy dvix "idą" bez problemu, tak mkv mają już kłopot. Sprawdziłem sygnał i okazuje się, że maksymalnie mam 65Mb/s. Hm...
W weekend poszperałem w sieci, poczytałem co nie co i już wiem, że niski transfer po kablu to wina routera. Mimo, że w komputerze i dysku sieciowym mam złącza Gigabitowe, to router ich nie posiada i tu jest wąskie gardło. Co do WiFi sprawa jest bardziej tajemnicza, bo standard n to przecież do 300Mb/s, a u mnie jest lekko ponad 50 i to blisko routera, w dalszych miejscach mieszkania spada nawet do 19. Wyczytałem, że najlepiej sprawdzają się w tym przypadku routery Dualband.
Kończąc już przydługi opis, wyszukałem routery Gigabit/Dualband i ograniczyłem kwotę do koło 300 pln. Wyszło mi, że pasują do mnie D-Link DIR-825 lub TP-LINK WR4300.
Tu powstaje pytanie: Który?
Może ktoś miał okazję testować te sprzęty, że ktoś używa i nie narzeka, bądź narzeka. Może zaproponujecie coś innego? Jednak chciałbym się trzymać kwoty około 300 pln. Oczywiście tańsze są jak najbardziej mile widziane.
Z góry dzięki za zainteresowanie się tematem i kłaniam się na przywitanie raz jeszcze.