Stacja Aero 2 umts 900

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jurek0987
Początkujący użytkownik forum

Stacja Aero 2 umts 900

Post autor: jurek0987 »

Witam serdecznie, rok temu pomogliście mi przesiąść się z mobilnego EDGE na szybszy CDMA, więc myślę, że i teraz mogę liczyć na Waszą pomoc. Otóż chodzi o to, że w związku ze stałą poprawą infrastruktury elektronicznej w naszym pięknym kraju wzrasta zapotrzebowanie na większe prędkości łącza, tak jest i ze mną. W tej chwili posiadam iplus cdma prędkości następujące:

Obrazek
Obrazek

75-80dBm

Jak widać prędkości niezbyt...
Z mapki bts dowiedziałem się że w mojej okolicy zmodernizowano nadajniki. Po kliknięciu na nadajnik pisze "Aero2 umts900". Mam dwa nadajniki w pobliżu siebie oddalone kolejno z jednej strony o 2,8 km, z drugiej natomiast o 4 km (Stąd łapie CDMA też).
Pytanie moje brzmi, jaki internet będę łapał z tych nadajników? Obiło mi się gdzieś o uszy że to są plusa i cyfrowego polsatu z technologią hspa+. Ale to aż niemożliwe, bo w okolicy są wiochy i do najbliższego miasta jest około 20 km.
Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Stacja Aero 2 umts 900

Post autor: krystianb »

jurek0987 pisze:Obiło mi się gdzieś o uszy że to są plusa i cyfrowego polsatu z technologią hspa+. Ale to aż niemożliwe, bo w okolicy są wiochy i do najbliższego miasta jest około 20 km.
Jeśli któraś ze stacji aero2 zostanie uruchomiona to będziesz miał hspa+ do 21Mb/s (przy odpowiednim modemie i abonamencie)
Żeby sprawdzić czy już działa potrzebujesz urządzenia z umts900.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten BTS AERO2 UMTS900 w Skułach , odległy o 4km(korzystasz z tego masztu na CDMA) jest już zweryfikowany CID 6192, LAC 50001 i powinieneś mieć zasięg na zewnątrz. Co do tego w Osuchowie, ten bliższy to pozwolenie i trzeba by sprawdzić w pobliżu czy działa.
jurek0987

Post autor: jurek0987 »

Dzięki wielkie, prawdopodobnie działa. Mam tel. komórkowy htc wildfire s (posiada umts900/2100). Włożyłem kartę plusa i zdziwienie literka h lub 3G. Co wcześniej zdarzało się tylko w większych miastach :szok: . Test w speedtest.net D:2-5mb (skakało) U: ok. 2mb ping 125ms. Więcej razy nie sprawdzałem bo za dużo z konta zjadło. Łapie umts na poziomie 80dBm. Telefon posiada max. hspa, nie posiada natomiast hspa+, bo sądze, że te prędkości powinny być jeszcze większe. Jak myślicie? Nie posiadam aktualnie jakiegoś nowszego modemu z hspa+, bo bym to przetestował lepiej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Te prędkości na telefonie całkiem niezłe, zasięg też przyzwoity. Nowe BTS-y więc jeszcze nieobciążone. Na HSPA+ powinno być jeszcze lepiej. Dowiedz się w Plusie jakie są warunki przejścia z CDMA na Internet Mobilny. Z tego co wiem w CDMA nie ma limitów w nocy a w Mobilnym nocny pakiet 50GB miedzy 1-7. Także musisz rozważyć co dla Ciebie lepsze.
Akbar

Post autor: Akbar »

jeśli warunki byłyby godne, juz nawet trudno z tym limitem 50gb w nocy, to odrazu zamieniam na hpsa+. CDMA juz jest tak zapchane ze 1,5mb/s za dnia a w nocy 2.5 jednak rzadko w nocy siedzę :) a plików tez nie pobieram.
ODPOWIEDZ