Atheros AR5005G rozwija prędkość tylko do ~8Mbps

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mariush19
Początkujący użytkownik forum

Atheros AR5005G rozwija prędkość tylko do ~8Mbps

Post autor: mariush19 »

Witam tą kartę mam w laptopie Acer. Karta maksymalnie osiąga prędkość do 8mbps sprawdzane na kilku stronkach do tego celu.
Łączę się z Routerem Minitar MWGAR Black AP. Obojętnie czy z odległości jednego metra czy z odległości 10m zawsze prędkości są podobne, tymczasem inny acer z inną kartą spokojnie z tych samych miejsc osiąga ~20mbps.
Mam sterowniki 9.2.0.104 ze strony Atherosa. Są już nowsze ale próba ich instalacji kończy się niebieskim ekranem. Nie wiem czy aktualizacja by coś zmieniła? W parametrach sieci bezprzewodowej mam: Szybkość 54Mbps ; Siła sygnału znakomita; W takim razie czemu puszcza tylko do 8mbps? z góry dzięki za odpowiedź
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Atheros AR5005G rozwija prędkość tylko do ~8Mbps

Post autor: key »

mariush19 pisze: sprawdzane na kilku stronkach do tego celu.
Te stronki nic nie mowia.
mariush19 pisze:W takim razie czemu puszcza tylko do 8mbps?
Sprawdz przy pomocy inSSIDer'a ile sieci masz w okolicy i na jakich kanalach.
Nie pomagam na PW.
mariush19
Początkujący użytkownik forum

Re: Atheros AR5005G rozwija prędkość tylko do ~8Mbps

Post autor: mariush19 »

Inssider nie działa mi, jakiś błąd wyrzuca, Network Stumbler jakoś nieczytelnie przynajmniej dla mnie, pokazuje te sieci... Wyszukiwanie przez Router Black AP pokazuje kilka sieci ze słabym zasięgiem na kanałach 3, 10, 11, 1. Moja pracowała na 11, przestawiłem na 8 i nadal nie ma poprawy, jeśli chodzi o prędkość.

edit
teraz doszedłem z tym Network Stumbler do ładu:

Pokazuje te same sieci co Router na kanałach które wymieniłem. Signal od -92 do -71.
mar - to moja sieć
Obrazek
ODPOWIEDZ