Rozdzielenie internetu radiowego na złącze SMA, wi-fi w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozdzielenie internetu radiowego na złącze SMA, wi-fi w domu
Witam, mam problem. Mam radiówkę, kupiłem sobie router w celu zrobienia sobie sieci wi-fi w domciu, jednak pojawił się haczyk. Mam złącze SMA do karty sieciowej w kompie pod pci. Kupiłem router TechnicLan war-54GS. Był u mnie dostawca, powiedział ze internetu póki co mi nie przerobi, zaproponował abym kupił sobie jakiegoś AP i mi to zrobi. Nie wiem, czy sprzedać tego technic lana, i kupić router z 2 antenkami, bo mowił, że jak podłącze to SMA w miejsce jednej antenki to drugą będzie wysyłał wi fi. Router kupiłem od koleżanki i nie chce jej go wracać... Mogę wydać jeszcze ze 30-40 zł. Doradzcie co będzie najlepsze, są jakieś AP, ale ja nie wiem czy będą pracować dobrze z moim technic lanem.
Ostatnio zmieniony 2013-01-11, 06:28 przez staszekf123, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Rozdzielenie internetu radiowego na złącze SMA, wi-fi w domu
Jeśli nie miał na myśli airlive g.duo to najlepiej było by zmienić sieć...staszekf123 pisze:i kupić router z 2 antenkami, bo mowił, że jak podłącze to SMA w miejsce jednej antenki to drugą będzie wysyłał wi fi.
Prawdopodobnie potrzebujesz dowolnego gołego AP choćby tl-wa500g chyba, że dostawca używa 5GHz bądź N, ale w to wątpię wnioskując po jego wiedzy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
krystianb pisze:Prawdopodobnie potrzebujesz dowolnego gołego AP choćby tl-wa500g chyba, że dostawca używa 5GHz bądź N, ale w to wątpię wnioskując po jego wiedzy.
Nie, zwykła radiówka na SMA, 2,5 GHZ. A jakis taniutki AP wystarczyłby??
klik To by było??
Chociaż czytam na stronie producenta cos takiego: "Standardową funkcją AP/Routera jest również tryb UNIVERSAL REPEATER MODE, który pozwala na używanie urządzenia jako AP/Clienta (WISP) oraz repeater'a jednocześnie (AP/Router w trybie klient może jednocześnie odbierać sygnał - dzielić na porty LAN oraz przesyłać dalej drogą radiową do innego odbiornika WiFi)" . Myślałem ze kabel od antenki na dachu podłącze w miejsce antenki przy routerze, i bedzie rozdzielało do kompa przez LAN, a do telefonu bedzie wysyłało do telefonu, bo o to mi chodzi jedynie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zabytek straszliwy, nie ma wpa2 może też i PPPoE. Jakieś zabezpieczenia ten Twój admin stosuje?staszekf123 pisze:A jakis taniutki AP wystarczyłby??
Taa po pierwsze antenę będziesz miał na dachu. Po drugie za taki numer to admin powinien wieszać za... i dawać 10 batów na gołą...staszekf123 pisze:Chociaż czytam na stronie producenta cos takiego: "Standardową funkcją AP/Routera jest również tryb UNIVERSAL REPEATER MODE, [...]. Myślałem ze kabel od antenki na dachu podłącze w miejsce antenki przy routerze, i bedzie rozdzielało do kompa przez LAN, a do telefonu bedzie wysyłało do telefonu,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Stosuje filtracje po MAC. Hmm czyli widzę ze bez AP się tutaj nie obejdzie. Neta mam 1 mb więc na zbytniej szybkosci mi nie zalezy, bo tak czy tak wiecej niz 128kb/s nie uciągne.
@Edit: Może ktoś podać link do jakiegoś acces pointa do 50 zl z przesyłką który będzie na 100% wspołpracował z moim techniclanem war-54gs??
@Edit: Może ktoś podać link do jakiegoś acces pointa do 50 zl z przesyłką który będzie na 100% wspołpracował z moim techniclanem war-54gs??
-
Witam.
Podepnę się pod topic bo też mam problem z takimi urządzeniami jednak kłopot trochę inny.
Odbieram internet antena kierunkową (transmisja szyfrowana WPA2 z kluczem). Chcę podpiąć AP(klient) do niej a jego do routera, on dalej na laptopa po wifi. I tu chciałem zapytać w którym miejscu, w którym urządzeniu podaje się klucz do tej sieci aby można było się do niej podłączyć?
AP: Dlink DWL-2000AP+.
Router: TP-LINK TL-WR340G.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Podepnę się pod topic bo też mam problem z takimi urządzeniami jednak kłopot trochę inny.
Odbieram internet antena kierunkową (transmisja szyfrowana WPA2 z kluczem). Chcę podpiąć AP(klient) do niej a jego do routera, on dalej na laptopa po wifi. I tu chciałem zapytać w którym miejscu, w którym urządzeniu podaje się klucz do tej sieci aby można było się do niej podłączyć?
AP: Dlink DWL-2000AP+.
Router: TP-LINK TL-WR340G.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zabytek, pytane czy in obsługuje WPA2-PSK?corthell pisze:AP: Dlink DWL-2000AP+
Nie pomagam na PW!
-
ehh powiem szczerze, że średnio się na tym znam niestety ;/ może jakaś wskazówka gdzie za tym popatrzeć bo naprawdę stwierdzam ze ta zabawa z AP trochę mnie przerosła 

- wojteks
- *** Administrator ***
Manual http://kti.eti.pg.gda.pl/ktilab/wifi200 ... 190304.pdfcorthell pisze:może jakaś wskazówka gdzie za tym popatrzeć
Nie pomagam na PW!
-
przegladałem to już dawno ale jakoś i tak nie mogę tego ogarnąć... w zasadzie to nawet nie chodzi o to WPA2... powiedzmy, że niech będzie nawet WEP ale z hasłem do podania. I co wtedy?
-
- Użytkownik forum
Witam, mam internet po złączu SMA do karty pci ralink rt61, mam też router TL-WR543G i pytanie;
router posiada wisp ( konfiguracja APClient Router) czy dzięki temu mogę odbierać internet z wbudowanej
antenki i jednocześnie rozsyłać go dalej do laptopa przez to samą antenę wifi ?
Czy tylko mogę rozdzielić na porty lan ?
Walczę z tym już kilka dni
router posiada wisp ( konfiguracja APClient Router) czy dzięki temu mogę odbierać internet z wbudowanej
Walczę z tym już kilka dni

- wojteks
- *** Administrator ***
Ustawiasz tryb Client, wpisujesz odpowiednio hasło i tyle. Jeżeli na stacji dostawcy jest zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> to go tym sprzętem nie obejdziesz.
Nie pomagam na PW!
-
o ile to było do mnie...
no właśnie problem polega na tym, że w ustawieniach klienta podaje się tylko i wyłącznie MAC ap dostawcy (wiać to na str 17 manuala). Ehh czy to możliwe, że ten sprzęt jest aż tak dziadowski? 

-
- Użytkownik forum
Jest taka opcja, zakładka Network-MAC Clone, a co z wisp?
( konfiguracja APClient Router) czy dzięki temu mogę odbierać internet z wbudowanej
Tak dostawca filtruje mac.
Można coś zrobić z tym? mam też na wypożyczeniu D-linka dir300, ale ze standardowym softem.
( konfiguracja APClient Router) czy dzięki temu mogę odbierać internet z wbudowanej
Tak dostawca filtruje mac.
Można coś zrobić z tym? mam też na wypożyczeniu D-linka dir300, ale ze standardowym softem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko tak to będzie działać.romti pisze:Czy tylko mogę rozdzielić na porty lan
Tak, to stary D-Link.corthell pisze:czy to możliwe, że ten sprzęt jest aż tak dziadowski?
Nie pomagam na PW!
-
nawet z WEP? przecież to też stary standard... z 5 lat temu wifi nie było zabezpieczane hasłem? 

Ostatnio zmieniony 2013-01-15, 19:09 przez corthell, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Czyli potrzeba dodatkowego ap z możliwością zmiany mac, lub jednego routera g-duo ?
A czy mogę połączyć tego wr543g kablem z karty lan pc do wan routera?
Wiem że komputer by musiał być włączony aby net działał, na razie mi to nie przeszkadzało by.
A czy mogę połączyć tego wr543g kablem z karty lan pc do wan routera?
Wiem że komputer by musiał być włączony aby net działał, na razie mi to nie przeszkadzało by.
- wojteks
- *** Administrator ***
WPA to coś innego niż WPA2. Wiele starych sprzętów nie obsługuje WPA2 a czasami nawet WPA. To zabytek po prostu.corthell pisze:nawet z WPA?
AP Clienta, nie wiem czy G.Duo ma zmianę MAC radia.romti pisze:Czyli potrzeba dodatkowego ap z możliwością zmiany mac
Możesz, poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>romti pisze:A czy mogę połączyć tego wr543g kablem z karty lan pc do wan routera?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dzięki wielkie, poczytałem o ics i działa. Nie sprawdzałem jeszcze na konsoli ps3.
Może kolega doradzić jakiś ap client tani i dobry do tego routera i sieci z filtrowaniem mac ?
Opłaca się kupić za 50zl techniclan war-54g?? Posiada tryb pracy Bridging/ WDS/AP/WDS+AP
Przykładowy opis:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... AN-WAR-54G
Może kolega doradzić jakiś ap client tani i dobry do tego routera i sieci z filtrowaniem mac ?
Opłaca się kupić za 50zl techniclan war-54g?? Posiada tryb pracy Bridging/ WDS/AP/WDS+AP
Przykładowy opis:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... AN-WAR-54G
- wojteks
- *** Administrator ***
Taki ze zmianą MAC do WiFi to może być problem, tu się nie wypowiem.romti pisze: jakiś ap client tani i dobry do tego routera i sieci z filtrowaniem mac
Nie wiem czy zmiana MAC WAN jeżeli WAN to WiFi wpływa na MAC WiFi.romti pisze:ar-54g?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie rozumiem, tzn?wojteks pisze:Nie wiem czy zmiana MAC WAN jeżeli WAN to WiFi wpływa na MAC WiFi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak zwane klonowanie MAC nie zawsze zmienia MAC WiFi czyli MAC pod jakim widzi baza Twoje urządzenie, jeżeli jest zabezpieczenie po MAC to Cię baza nie wpuści.romti pisze: tzn?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zawsze mozna pogrzebac w NVRAM 

Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Chodzi o przeprogramowanie pamięci flash routera?key pisze:Zawsze mozna pogrzebac w NVRAM
Czy trzeba to robić zewnętrznym programatorem ?
-
- Guru bezprzewodowy
romti ,Rozumiem, że tego TP Linka chcesz wykorzystać jako AP w trybie WISP podłączając go do sieci kablem ze złączem SMA , a dalej po LAN do AP, który będzie siał po WiFi ? Poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1768484.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie pamieci FLASH, tylko pamiecii konfiguracyjnej, robisz to z poziomu konsoli, n.p. SSH.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie, czy router z dwiema antenkami TL-WR843ND nada się do rozdzielenia internetu z kabla wkręcanego zamiast jednej antenki i dalej przez drugą antenke by rozesłał po mieszkaniu, wystarczy że adminowi podam nowy mac i mi udostępni net, ale pytanie czy ten router się nada??
Może się znajdzie tańszy z taką możliwością?
Może się znajdzie tańszy z taką możliwością?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.
Potrzebujesz dwa radia, nie dwie antenki...
Potrzebujesz dwa radia, nie dwie antenki...
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Czyli pozostaje AirLive G.DUO AP Router Client WISP POE :: 2 radia ??
Nie ma czegoś tańszego ?
Nie ma czegoś tańszego ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
2x TL-WA701ND. Albo dowolny router + AP
Nie pomagam na PW.