Brak połączenia z Aero2 - Huawei E353

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Brak połączenia z Aero2 - Huawei E353

Post autor: bluecrush »

Witam,

Nie działa mi Aero2 od jakiś 2-3 tygodni, wszystko od lipca ładnie działało, do BTSa z Aero2 mam 200m (widzę go przez okno). Jednak od jakieogś czasu kompletnie nie moge się z nim połączyć (pierwsze problemy były [3 dni bez aero2] jak Plus łączył się z aero2 czy coś tam), teraz kompletnie nie mogę się połączyć, do tego stopnia że już wysłałem zgłoszenie usterki/awarii im, ale pewnie będą mieli to w głębokim poważaniu.

Mam modem E353-u2 (ten z playa), pali się tylko zielona lampka.
http://wrzuc.se/images/50dd7b710ff59.png
http://wrzuc.se/images/50dd7d0c083c2.png

Już próbowałem chyba wszystkich sposobów: na wymuszanie pasma 900 włącznie i nadal nic...

Myślałem że to problem karty SIM, ale brata także nie działa :-/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Brak połączenia z Aero2 - Huawei E353

Post autor: wojteks »

bluecrush pisze: że to problem karty SIM, ale brata także nie działa
A inny modem/telefon z UMTS900?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

@wojteks, sprawdzałem na e353 i e173 :(
Samsung Galaxy S6 | OFnK
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bluecrush pisze:sprawdzałem na e353 i e173
A w innej lokalizacji gdzie ktoś inny ma pewny (działający) internet BDI?
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Może modem ma jakiś problem z WCDMA900? Spróbuj wymusić pasmo: AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,1
jareq
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Uff udało się po chyba 3 tygodniach połączyć z Aero2 :>
Przy okazji dostałem fajny obrazek na email w odpowiedzi od aero2:
Obrazek
(zużycie mojego transferu w paz,listp,grud :D )

Obrazek
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

bluecrush pisze: Obrazek
(zużycie mojego transferu w paz,listp,grud :D )
:szok: Ale ciśniesz to Aero2-chyba Cię prewencyjnie odcięli. :)
jareq
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

To jest 4-5 domowników, więc nie tak dużo znowu :P
Samsung Galaxy S6 | OFnK
cordx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cordx »

Witam. Pozwolę sobie na podpięcie do powyższego tematu gdyż także mam problemy z Aero.
Mianowicie chodzi o bardzo słabą prędkość wysyłania:
Obrazek

Gdy prędkość wysyłania dojdzie do max to prędkość pobierania także się blokuje i wynosi tyle co upload. Gdy wysyłanie jakoś się przepchnie i spadnie to download jest taki jak na speedteście. Dokładnie to widzę na DU Meter chodząc po stronkach kiedy to co rusz prędkość wysyłania dochodzi do tych 0.05 Mb/s i net praktycznie staje, prędkości się równoważą, strony ładują się po kilka minut...

Teraz trochę informacji. Aero mam od pół roku, modem to Huawei E 3131s-2 bez anteny. Korzystam z TNI i oto dane z niego odnośnie jakości sygnału:

Moc sygnału: -63dBm, 80%, CSQ 25
CID: 54592, 2 - SE (pd - ws), LAC 39003

Dodam że przez pierwsze 4 miesiące łączyło mnie z innym BTS'em, nie pamiętam już jakie miał oznaczenie w TNI ale z całą pewnością był inny. Miałem wtedy wg TNI 9% - 19% siłe sygnału a mimo to net chodził tak jak powinien, prędkość ciągle maxymalna bez żadnych zawieszek czy spadków. Ostatnie dwa miesiące łączy mnie z tym co podałem wg TNI, mimo że niby mam 80% to połączenie niestabilne, w godzinach wieczornych częste zawieszki i spadki prędkości a od tygodnia doszedł ten problem z niską prędkością wysyłania. Domyślam się, że ten nowy BTS jest przeciążony i stąd były te spadki prędkości ale teraz to tak jakbym był zablokowany... stało się to z dnia na dzień i codziennie jest tak samo.
Modem sprawny, w Orange Free nie mam żadnego problemu. W TNI mam normalnie H++ tak jak zawsze.
Zastanawiam się nad anteną kierunkową i ustawieniem jej na innego BTS'a ale może macie inne pomysły?

EDIT:

Od wczoraj jest jeszcze gorzej, gdy jakaś stronka się załaduje poprawnie w całości to można mówić o wielkim sukcesie. Rano przyszła mi antena ATK-20, od razu zabrałem się za montaż i kombinowanie jednak nic nie pomogło. Ciągle łączy mnie z tym samym BTS'em. Nawet jeśli ustawie centralnie w inny to jedynie spada mi moc sygnału z obecnego. Po każdym przestawianiu anteny rozłączałem się z netem i odłączałem modem. Zrezygnowany ustawiłem ją na ten najbliższy, teraz mam wg TNI:
Moc sygnału: -55dBm, 93%, CSQ 29.

Speedtesta nawet nie mogę zrobić bo zawiesza się gdy próbuje znaleźć moją lokalizacje.
Niestety lapka czy odpowiedniego telefonu też nie mam żeby zrobić rozeznanie w terenie.
Niby łączy się bezproblemowo a dalej wielka kupa, OF na EDGE już chodzi dużo lepiej...
Wg mnie to nie może być przeciążenie BTS'a bo ten stan się utrzymuje o każdej porze dnia i nocy. Możliwe, że to jakaś awaria? Albo możliwe, że Aero mnie zablokowało? Na OFP też dostawałem bloki ale mimo to po stronkach dało się jakoś chodzić...
Na forum Aero widziałem podobny wątek, że komuś nagle wszystko padło pomimo, że łączyło się normalnie. Gość coś pisał, że kombinował z DNS ale bez rezultatów i też go tam zostawili bez odpowiedzi... widać ciężki przypadek :(
Gdybyście jednak na coś wpadli to piszcie, spróbuję wszystkiego :)
Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum

Post autor: Fred »

Jak chcesz to masz nowy firmware działający z Aero2 (superszybki)

E353firmware 21.157.62.00.203.B757
http://chomikuj.pl/f.r.e.d/Huawei+Firmware/E353
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Jeżeli jesteś normalnym userem (czyli nie uploadujesz plików ) to ta prędkość nie wpływa na przeglądanie internetu...Sprawdź tutaj czy czasem nie gubisz pakietów,albo w konsoli CMD z komendą

Kod: Zaznacz cały

ping www.onet.pl -t 
ODPOWIEDZ