AirLive N.Plug router WiFi USB

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lesluk

AirLive N.Plug router WiFi USB

Post autor: lesluk »

Witam Wszystkich! Jestem nowy na tym forum. Chciałem zasięgnąć rady w sprawie rutera jak w temacie.O co mi dokładnie chodzi? Mam modem ZTE MF821 z PLUS GSM, i chciałem go wykorzystać do internetu na wsi, rozdzielić na kilka laptopów routerem. Znalazłem dosyć zgrabny router: http://pl.airlive.com/product/N.Plug, zasilany z gniazdka sieciowego jak zasilacz, w rozsądnej cenie. W odległości 4,5Km od miejsca odbioru jest nadajnik PLUSA, działa na częstotliwości 1800Mhz i 900Mhz. Pytanie:
1.Czy ten router będzie współpracował z ZTE MF821?
2.Czy i jaką antenę dołączyć do modemu?
Co sądzicie o moim pomyśle?Może ktoś już eksploatuje taki router?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: AirLive N.Plug router WiFi USB

Post autor: matek451 »

Co to za BTS? to, że działa na 1800MHz i 900MHz o niczym nie świadczy, może to być GSM1800 i GSM900 a nie LTE 1800 czy UMTS900. Podaj lokalizację, od tego zależą dalsze działania.
lesluk

BTS to GSM1800 i GSM900 PLUSA w Brennie, koło Wijewa , woj. Lubuskie
matek451
Guru bezprzewodowy

No to lipa, podaj swoja lokalizacje. W pobliżu są BTS-y na 2100MHz , Kaszczor , Sława i Włoszakowice. To z nich masz szansę na internet HSPA. Co do routera to na oficjalnej liście AirLive ten modem nie obsługuje ZTE 821.
lesluk

Faktycznie, są w pobliżu BTs-y Kaszczor - 10km i Wschowa 11,2km, ale w Lginiu bez anteny łapię tylko Brenno. Faktycznie ten ruter na razie nie obsługuje ZTE MF82. Chyba będę musiał to wszystko jeszcze posprawdzać, najpierw postawić :) antenę kierunkową. W tej chwili bazuję we Wrocławiu, tu mam LTE. Może w lutym tam będę. Na razie dziękuję za pomoc.
Wrócę do tematu jak zrobię dokładne rozeznanie.Dzięki
matek451
Guru bezprzewodowy

Do wszystkich BTS na UMTS2100 masz ok. 10km. Lepszym rozwiązaniem jest korzystanie z BTS-a AERO2 na 900MHz ze Wschowej ul.Nowopolna 6. Tu też ok. 10 km ale na 900Mhz zasięg jest większy. Sprawdź w lutym. Poczytaj o wymuszaniu , UMTS900 na modemach ZTE za pomocą komend AT.
ODPOWIEDZ