GT COMBO EDGE - problem
Moderator: Moderatorzy
- sus
- Specjalista bezprzewodowy-junior
GT COMBO EDGE - problem
w modemia dziala WLAN natomiasta nie czyta zadnej karty sim,przy probie wgrania firmware nie pokazuje obecnej wersji softu tylko napis:Card Incapable of reporting its firmware:,nastepnie dlugo otwiera karte do wgrania oprogramowania i tu juz Error:could not uprade the firmware on the card.Please make sure that the card is inserted,installed,ready,and not used by other applications.
Wie ktos jak to zrobic,za pomoc bede wdzieczny
Wie ktos jak to zrobic,za pomoc bede wdzieczny
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: GT COMBO EDGE - problem
...No to pech... Wygląda na błąd flashowania modemu. Ciężko taki modem przywrócić do życia... Czasami się udaje przy którejś próbie wgrania - przy czym trzeba zacząć najlepiej od najstarszego oprogramowania. Miałem taki przypadek z 860-tką gdzie w międzyczasie instalowałem coś innego i zrestartował się system... Dopiero najstarsze oprgramowanie udało się wgrać kompletnie. Wyłączenie zasilania modemu, ponowne włączenie i wgranie najnowszego przywróciło go do życia... Powodzenia!
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Trzeba pogrzebać w Google - na pewno są stronki gdzie "leżakują" podobne programiki... Do mojego modemiksa producent Sierra gromadzi wersje sterowników...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poczytaj ten wątek.Tu @asiek 120 miał podobny problem.
http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=41769#41769
Jeśli modem jest na gwarancji dobrze by było aby trafił do serwisu.
http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=41769#41769
Jeśli modem jest na gwarancji dobrze by było aby trafił do serwisu.
- asiek120
u mnie przy każdej probie flashowania pokazywalo wersje firmware.Zapewne nie możesz przeprowadzić diagnostyki modemu w programie GlobeTrotter Mobility Manager więc ściąnij sobie -> http://option:[email protected]/sup/optio ... .0.215.zip
zainstaluj i przeprowadź test modemu i pokaż co ci wyszło.
zobacz też i napisz jak miga ci dioda w modemie.
zainstaluj i przeprowadź test modemu i pokaż co ci wyszło.
zobacz też i napisz jak miga ci dioda w modemie.
- sus
hmm
watek czytalem ale nic mi nie pomogl,dioda w modemie swieci caly czas na czerwono,jak tylko wloze modem czy z karta czy bez swieci jednakowo i nie przerwanie,podany link nie dziala,czy mozna to gdzies sciagnac ?
- Jaco
Re: hmm
Link działa.Przed chwilą go klikałem.Musisz tylko potwierdzić OK.sus pisze:watek czytalem ale nic mi nie pomogl,dioda w modemie swieci caly czas na czerwono,jak tylko wloze modem czy z karta czy bez swieci jednakowo i nie przerwanie,podany link nie dziala,czy mozna to gdzies sciagnac ?
- sus
patrzylem na 2 komputerach i mi nie dziala,wiec moze mi ktos to podeslac lub wskazac skad to sciagnac bo na google tego nie maJaco pisze:Link działa.Przed chwilą go klikałem.Musisz tylko potwierdzić OK.sus pisze:watek czytalem ale nic mi nie pomogl,dioda w modemie swieci caly czas na czerwono,jak tylko wloze modem czy z karta czy bez swieci jednakowo i nie przerwanie,podany link nie dziala,czy mozna to gdzies sciagnac ?
- Jaco
- asiek120
no to masz tylko 2 wyjścia.
1. jezeli masz gwarancje to oddać do serwisu
2. tak jak @mar_kow napisał. Przeszukaj sieć i znajdź jak najstarszy firmware i spróbuj go wrzucić na kartę.
1. jezeli masz gwarancje to oddać do serwisu
2. tak jak @mar_kow napisał. Przeszukaj sieć i znajdź jak najstarszy firmware i spróbuj go wrzucić na kartę.
- Jaco
Napisz jeszcze do Option i poproś o najstarszy soft do tej karty.Niech spakują i ci na mail wyślą.
Zwykle odpisują tego samego dnia.W necie raczej nie znajdziesz.
Zwykle odpisują tego samego dnia.W necie raczej nie znajdziesz.
- Jaco
Ja nie jestem też dobry w angielskim i napisałem korzystając ze słownika którego znalazłem w necie http://www.translate.pl/ .Dziwnie to wyszło ale wiedzieli o co mi chodzi.
Pisałem czy wyjście antenowe w modemie GT EDGE z WLAN jest kompatybilne razem z GSM. Dostałem odpowiedź że nie jest.
Spróbuj i ty.
Pisałem czy wyjście antenowe w modemie GT EDGE z WLAN jest kompatybilne razem z GSM. Dostałem odpowiedź że nie jest.
Spróbuj i ty.
- asiek120
ja jak pisałem do optiona to korzystałem z english translator
jak dostałem odpowiedź to też tym programem sobie przetłumaczyłem. Fakt czasem wychodzi bełkot po przetłumaczeniu ale dobrze mnie zrozumieli bo odpowiedź była sensowna 

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
jak rozumiem po włozeniu modemu do kompa cały czas pali się czerwona lampka ? - jaki masz komp fujitsu siemens ? - sprawdź modem na innym kompie jeśli dalej lampka nie świeci lub świeci ciągle - uszkodzony modem jeśli lapka na modemie mruga modem ok. - daj znac miałem podobne przeboje, ale teraz wszystko śmiga.
jak rozumiem po włozeniu modemu do kompa cały czas pali się czerwona lampka ? - jaki masz komp fujitsu siemens ? - sprawdź modem na innym kompie jeśli dalej lampka nie świeci lub świeci ciągle - uszkodzony modem jeśli lapka na modemie mruga modem ok. - daj znac miałem podobne przeboje, ale teraz wszystko śmiga.
-
jeśli inne karty działaja to laptop jest ok. sprawdź karte na innym kompie jeśli dioda sie nie pali lub pali sie cały czas to poszedł modem i wątpie byś coś z nim zrobił - nie bedzie widział ci karty i nie nic nie wgrasz. najlepiej sprwadz na dwóch różnych kompach - te modemy czesto maja problemy. moim zdaniem komp <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie widzi modemu gsm a więc nie nic pokazuje a co za tym idzie nic nie wgrasz.
- asiek120
Powinienes dostac mejla zwrotnego z linkiem do stronki gdzie bedzie twoje pytanie i po pewnym czasie odpowiedz do niego.sus pisze:jakos napisalem i wyslalem,tylko nie wiem czy pod dobry adres ...
co masz na myśli mówiąc o problemach ??sloma pisze:te modemy czesto maja problemy
-
modemy globtroter edge często nie chcą współpracowac z kompami - trzeba się wtedy troszke pomeczyc - napisz jeszcze jakiego prducenta masz pcmcia.
- sus
hmm
pisalem ze mam laptopa Dell C640,skoro inne karty dzialaja to ta tez powinna gdyby bylo oksloma pisze:modemy globtroter edge często nie chcą współpracowac z kompami - trzeba się wtedy troszke pomeczyc - napisz jeszcze jakiego prducenta masz pcmcia.
-
nie znam specyfiki dela C640 - podaj producenta pcmcia - texas instruments czy inny (panel sterowania;system;sprzęt;menadzer urzadzeń i wybierz pcmcia. Karty na pcmcia nie są doskonałe - to że chodzi jedna nie oznacza że inna też będzie - to tak jak z kompami teoretycznie np. karta grafiki powinna działac z każda płytą główna (oczywiście na odpowiedim gnieździe) ale czasem sie zdarzy że akurat z tą konkretą płytą nie działa - żeby miec pewnośc co do modemu sprawdź go na innym kompie - wtedy bedziesz wiedział czy to modem czy tez nie.