Problem z zaporą Windows w Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
- szachu-cad1
- Użytkownik forum
Problem z zaporą Windows w Blueconnect
Przeglądam forum i nie widzę odpowiedzi na pytanie mnie nurtujące. Od miesiąca jestem użytkownikiem Blueconnecta. Wszystko działa wyśmienicie, jednak przy pobieraniu plików przez Operę lub DAPA, transfer sięga rzędu 2kB/s, a po kilku sekundach ustaje.
Po różnych próbach z ustawieniami doszedłem do wniosku, że jest to zapora systemu Windows (XP +SP2). Po wyłączeniu zapory transfery sięgają 22kB/s w EDGE. Ten sposób odnalazłem również na forum, jednak dotyczył on sieci Plusa.
Czy da się jakoś ominąć tą metodę? Chodzi o to, żeby zapora była włączona, a transfery były na normalnych poziomach. Z drugiej strony nie chcę instalować innej zapory, jeżeli mam już systemową (chociaż nie idealną) to niech się do czegoś przyda.
Jakieś wskazówki?
Po różnych próbach z ustawieniami doszedłem do wniosku, że jest to zapora systemu Windows (XP +SP2). Po wyłączeniu zapory transfery sięgają 22kB/s w EDGE. Ten sposób odnalazłem również na forum, jednak dotyczył on sieci Plusa.
Czy da się jakoś ominąć tą metodę? Chodzi o to, żeby zapora była włączona, a transfery były na normalnych poziomach. Z drugiej strony nie chcę instalować innej zapory, jeżeli mam już systemową (chociaż nie idealną) to niech się do czegoś przyda.
Jakieś wskazówki?
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Problem z zaporą Windows w Blueconnect
Nie od dziś wiadomo ile warty jest firewall wbudowany w Windows.
Wyłącz więc to badziewie i jak chcesz prawdziwej ochrony ściągnij sobie jakiś darmowy firewall.

Latka lecą...
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wejdź w ustawienia zapory i stwórz wyjątek dla tej przeglądarki (panel sterowania). Powodzenia
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Proponuję wyłączyć zaporę z Windowsa ale przedtem ściągnąć jakąkolwiek, nawet free z internetu. Np. Kerio ( http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=84&id=611 ). Firewall z Wind'y jest i tak nieefektywny, nie warto po nim płakać. Natomiast Kerio jest łatwo konfigurowalne - wystarczy połączenie modemowe dodać do wykluczeń i tyle... Dobrze mieć Kaspersky Internet Security z możliwością aktualizacji - jest rewelacyjny i pod względem bezpieczeństwa no i posiada doskonałego firewall'a... Jest płatny ale można go wyszperać w necie... 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Miałem BC i włączoną zaporę właśnie systemową i nie blokowała mi programu do pobierania plików DAP Może przekroczyłeś już limit i dlatego nawet program do pobierania nie pomaga.Miałem to samo na BC że po przekroczeniu limitu transfer był na niskim poziomie.
Wejdź Start/Panel Sterowania/Zapora Systemu Windows/Wyjątki i sprawdź czy zapora zezwala ci na używanie tego programu.
Wejdź Start/Panel Sterowania/Zapora Systemu Windows/Wyjątki i sprawdź czy zapora zezwala ci na używanie tego programu.
- szachu-cad1
- Użytkownik forum
Na razie dodałem Operę i DAPA do wyjątków (ustawienia zapory Windows). Transfery znowu są na poziomach 22kB/s. A tymczasem biorę się za szukania czegoś darmowego w sieci.
Wielkie dzięki Panowie za szybką pomoc!!!
Wielkie dzięki Panowie za szybką pomoc!!!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poszukaj u nas na forum.BliSki opisał dokładnie dość dobry.
EDIT:
Znalazlem
http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=17163#17163
EDIT:
Znalazlem