router EPC3925 - jak to JEDNAK samemu skonfigurować?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
covo
Stały użytkownik forum

router EPC3925 - jak to JEDNAK samemu skonfigurować?

Post autor: covo »

internet w kablu z vectry rozsiewany routerem cisco EPC3925.

Mialbym jednak ochote na samodzielne ustanowienie "przyjaznej" nazwy dla sieci domowej (a nie jakas techniczna nazwa narzucona przez vectre) - jak to wykonać?
Jest tak, że:
cos w rodzaju "strony" routera poprzez 192.168.100.1 daje www gdzie potrzebny jest user name + password - nie mam, monter gada, ze nie rozdaja tych danych.

Z kolei nie za bardzo czuję, jak wykorzystac poniższą, niewatpliwie konkretną wiedze o identycznym problemie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1885707.html

Jakby ktos mnie oswiecil i to tak, żebym nie porozwalal jednak dzialajacej juz sieci - bede zobowiazany :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: router EPC3925 - jak to JEDNAK samemu skonfigurować?

Post autor: krystianb »

covo pisze:192.168.100.1
Taki masz adres bramy? Domyślnie router ma adres 192.168.0.1 jeśli vectra tak namieszała to może być ciężko. A próba resetu urządzenia do ustawień fabrycznych może się skończyć odcięciem od sieci.

Tutaj instrukcja choć dość kiepsko przetłumaczona http://www.cisco.com/en/US/docs/video/a ... 1327_A.pdf
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Taki masz adres bramy? Domyślnie router ma adres 192.168.0.1 (....)
A próba resetu urządzenia do ustawień fabrycznych może się skończyć odcięciem od sieci.

Tutaj instrukcja choć dość kiepsko przetłumaczona http://www.cisco.com/en/US/docs/video/a ... 1327_A.pdf
To są dwa rownorzedne adresy, wlasnie tak vectra kombinuje.

A o tym, ze np resetowanie routera moze dac klopoty z siecia - ano wlasnie, o tym poczytalem na wspomnianej przezse mnie elektroda.pl, stad moje pytanie tutaj, w gruncie rzeczy pytanie o to:
czy w ogole w sytuacji internetu w kablu z vectry rozsiewanego routerem cisco EPC3925 jest metoda jakas na bezpieczne otwarcie sobie mozliwosci konfiguracji internetu/routera --> póki co i haslo dostepowe mam narzucone przez vectre, i nazwe "wlasnej" sieci, i pewnie jeszcze jakies "drobiazgi", ktore objawia sie potem.

A pdf wspomniany przez Ciebie: oczywiscie mam po linku z elektroda.pl, w wersji ang :) Tylko, że po co, skoro , jak piszesz, lepiej nie dlubac przy tym routerze.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patrząc po instrukcji to możliwości routera są ogromne. Ja bym się pokusił w dzień powszedni kiedy to serwis pracuje. W razie co ja nic nie wiem, samo przestało działać. Chyba że jest plomba na guziku resetu.
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Patrząc po instrukcji to możliwości routera są ogromne. Ja bym się pokusił w dzień powszedni kiedy to serwis pracuje. W razie co ja nic nie wiem, samo przestało działać. Chyba że jest plomba na guziku resetu.
ano wlasnie, ten router ma mozliwosci i w drobych sprawach (haslo do sieci, nazwa wlasna sieci) wolalbym sam decydowac; haslo pol vectry zna...

wiesz, czytam tu i tam, ze ludzie resetowali router, cos tam po swojemu konfigurowali, dzialalo przez tzw 30 sekund (nawet dwa/trzy razy o tych 30 sek chyba czytalem...) i gubilo siec, i tak w kołko. Czyli klopoty same. Ja bym wolał nie miec klopotow i mieszkania na forach w sprawie ich rozwiazania,a potem i tak skonczy sie technikiem vectry...
covo
Stały użytkownik forum

router z Vectry - zero konfiguracji to ich polityka?

router z Vectry cisco EPC3925.
Pytanie... "filozoficzne" :): czy vectra juz tak ma, ze uzytkownik/klient nie ma dostepu do panelu konfiguracyjnego routera? bo nie ma, www.192.168... pokazuje panel, ale wymaga loginu i password, a tego monter nie rozdaje.
Czyli: to jest w vectrze ogolnopolskie i znane powszechnie, i niemozliwe do przewalczenia narzucanie klientom chocby hasla dostepowego, tudzież nazwy wlasnej sieci?
Co to za haslo, ktorego sam nie moge ustanowic... Nazwa sieci tez przyda sie kompletnie inna, wlasna.
Pytam, bo nie wiem, czy warto z nimi potykać sie na udeptanej ziemi o dostep do konfig. routera, czy to walka z wiatrakami , bo vectra juz tak ma i koniec.
Co o tym wiecie?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Wystarczy tych wątków, scaliłem.

A co do konfiguracji, cóż jest jedna słuszna droga. Podziękować za durne wifi, zostawić samego neta żądając publicznego IP na kablu ethernet, który następnie można wsadzić do własnego routera zwykle dużo przyzwoitszego niż daje operator. (miałeś dużo szczęścia, konkurencyjna kablówka daje routery thomsona, co prawda można je konfigurować, ale i tak nie działają jak powinny)
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Wystarczy tych wątków, scaliłem.

A co do konfiguracji, cóż jest jedna słuszna droga [...].
dlatego,że vectra "juz tak ma", to jest powszechnie znana sprawa? czyli jest tak, jak pisalem wyżej? dają sobie znane haslo dostepowe? przeciez to jest granda. I nazwe sieci bez prawa jej zmiany?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Możesz próbować, ale wątpię żeby się udało, w upc manuale do ich sprzętu wiszą na stronie.
covo
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Możesz próbować, ale wątpię żeby się udało, w upc manuale do ich sprzętu wiszą na stronie.
w ten zawoalowany spos. chciales powiedziec, że jedni kombinuja jak kuń pod gore, a drudzy maja jasne oblicza i nic do ukrycia? nie odpowiedziales najprosciej: czy z vectrą juz jest taka choroba routerowa i czy srednio warto walczyc.

[ Dodano: 2013-01-21, 01:40 ]
krystianb pisze:Możesz próbować, ale wątpię żeby się udało, w upc manuale do ich sprzętu wiszą na stronie.
co do dostepu do panelu modemu-routera cisco EPC3925: udalo mi sie dostac loginem i haslem do panelu. proponuje pociagnac temat tam, gdzie dalem o tym znac w ogole przy okazji rozmowy o szybkosci internetu z tmym modemem-routerem, czyli tutaj (w koncu piszemy tam wspolnie :):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
ODPOWIEDZ