Problem z uzyskaniem połączenia z routerem przez kabel
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z uzyskaniem połączenia z routerem przez kabel
Witam, dzisiaj byłem u znajomego żeby pomóc mu przy rozdzieleniu Internetu. Jego ISP udostępnia mu łącze przez WIMAX. Wygląda to w ten sposób, że z anteny schodzą dwa kable do jakiegoś urządzenia. Nie wiem co to jest, bo nie ma żadnej obudowy tylko płytka drukowana jakby wyjęta z obudowy i włożona do plastikowej puszki. Stamtąd skrętka do routera (jakiś TP-LINK) o adresie 192.168.1.1 (do portu WAN). Do LANowych portów podłączony jest kabel, który idzie do komputera w pokoju i budynku obok. Komputer w budynku obok po podłączeniu kabla uzyskuje adres 192.168.1.101 (zgodnie z ustawieniami DHCP na routerze). Kiedy podłączę inny komputer lub drugi router, nie ma połączenia z siecią. (ping 192.168.1.1 nie daje odpowiedzi). Próbowałem krótszym kablem wpiąć się do innego portu i nadal bez efektu. Natomiast podłączenie przez WIFI działa w 100%. Co może być przyczyną?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z uzyskaniem połączenia z routerem przez kabel
Uszkodzony kabel, wyłączona/uszkodzona/ręcznie skonfigurowana karta sieciowa w komputerze.Co może być przyczyną?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ale na jednym komputerze działa cały czas. Po podłączeniu bezpośrednio do routera (krótszym kablem) też nie działa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z komputera na którym nie działa.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
W tej chwili nie mogę, ale na tym, na którym działa i na którym nie działa wszystkie ustawienia przypisuje dhcp, nic nie jest konfigurowane ręcznie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może na tym tplinku dla hostów LAN ustawione są jakieś restrykcje ze strony ISP np. autoryzacja po MAC...
-
- Użytkownik forum
Tylko dziwne, że bezprzewodowo działa normalnie. Probklem jest przy podłączeniu kablowym.