Otóż mieszkam w dość sporym domu, o grubawych ścianach i wielu meblach. I sprawa ma się tak, że bidny Netgear DGN2200 robi co może, ale piętro wyżej ledwo wyciąga 3 kreski na 5, a połączenie dość często się zrywa. Mało tego, piętro niżej stoi SMART TV i dekoder N podpięte kablem do D-linka DAP-1160 i tu także z zasięgiem nie jest najlepiej. Planuję więc:
- dokupić coś w stylu repeatera, podłączyć go bezprzewodowo do Netgeara i komputery i smartfony bezprzewodowo podłączać do tego repeatera
- zamienić D-Linka (pracuje w trybie AP Client) na coś lepszego, obsługującego standard N.
A to może dam przepiękny rysuneczek przedstawiający moje plany, by było to nieco bardziej klarowne.
Więc prócz TV i dekodera kablem nie będzie podpięte nic. DGN 2200 ma przekazać niezły sygnał do AP-Clienta i Repeatera, a oni dalej, tak jak na rysunku.
Jakie te dwa urządzenia wybrać, by spełniały swoje zadanie? Zależy mi na standardzie N i w miarę jak najniższej cenie.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
EDIT: Dodam jeszcze, że w tej chwili PC jest widoczny w sieci jako multimedialny serwer (dzięki programowi PLEX) i mogę z niego odtwarzać za pośrednictwem DLNA filmy na smartfonach i TV (choć HD się zacina przez słaby zasięg). I chciałbym, by ta opcja pozostała