Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w domu - Potrzebna pomoc!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
El Martinez
Początkujący użytkownik forum

Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w domu - Potrzebna pomoc!

Post autor: El Martinez »

Hejka :)

Otóż mieszkam w dość sporym domu, o grubawych ścianach i wielu meblach. I sprawa ma się tak, że bidny Netgear DGN2200 robi co może, ale piętro wyżej ledwo wyciąga 3 kreski na 5, a połączenie dość często się zrywa. Mało tego, piętro niżej stoi SMART TV i dekoder N podpięte kablem do D-linka DAP-1160 i tu także z zasięgiem nie jest najlepiej. Planuję więc:

- dokupić coś w stylu repeatera, podłączyć go bezprzewodowo do Netgeara i komputery i smartfony bezprzewodowo podłączać do tego repeatera
- zamienić D-Linka (pracuje w trybie AP Client) na coś lepszego, obsługującego standard N.

A to może dam przepiękny rysuneczek przedstawiający moje plany, by było to nieco bardziej klarowne.

Obrazek

Więc prócz TV i dekodera kablem nie będzie podpięte nic. DGN 2200 ma przekazać niezły sygnał do AP-Clienta i Repeatera, a oni dalej, tak jak na rysunku.

Jakie te dwa urządzenia wybrać, by spełniały swoje zadanie? Zależy mi na standardzie N i w miarę jak najniższej cenie.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

EDIT: Dodam jeszcze, że w tej chwili PC jest widoczny w sieci jako multimedialny serwer (dzięki programowi PLEX) i mogę z niego odtwarzać za pośrednictwem DLNA filmy na smartfonach i TV (choć HD się zacina przez słaby zasięg). I chciałbym, by ta opcja pozostała :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w domu - Potrzebna pomoc!

Post autor: wojteks »

Połóż kabel a w ostateczności użyj DLAN (powerline ethernet).
Nie pomagam na PW!
El Martinez

DLAN nie wchodzi w grę, bo mamy w domu dwie fazy elektryczne (więc to CHYBA wyklucza DLAN). Kabel też średnio, bo na rysunku zapomniałem o ścianach, których jest naprawdę sporo i wiercenia byłoby mnóstwo, a do tego wyglądałoby to nieestetycznie...
Dlatego chcę użyć sieci bezprzewodowej. Nie da rady?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

El Martinez pisze:więc to CHYBA wyklucza DLAN
Nie.
El Martinez pisze:Nie da rady?
Tryb repeater, może da rade ale raczej nie będzie działać prawidłowo.

Kabel gdzie się da, może warto przenieść router w lepsze miejsce, bliżej środka domu.
Nie pomagam na PW!
El Martinez

To może najprostszym rozwiązaniem będzie zmiana samego routera i przestawienie go na środek?

W takim razie zrezygnuję z repeatera. Jednak D-Linka muszę wymienić i tak. Jakie urządzenie pracujące w trybie AP-Client wybrać? MUSI mieć co najmniej dwa porty LAN (do TV i dekodera) i prędkość max 150mb/s lub więcej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

El Martinez pisze:Jakie urządzenie pracujące w trybie AP-Client wybrać? MUSI mieć co najmniej dwa porty LAN (do TV i dekodera) i prędkość max 150mb/s lub więcej
Tp-Link MR3420 a do tego openwrt gargoyle. Oczywiście przy założeniu że N routera będzie takie samo jak N AP Clienta.
Nie pomagam na PW!
El Martinez

DGN 2200 obsługuje N 300mb/s, więc chyba będą współpracować :)

Rozumiem, że to openwrt gargoyle to jakiś firmware do tego TP-Linka? Konieczna jest jego zmiana, oryginalne nie wystarcza? Chyba że ułatwi mi konfigurację, bo nie cierpię babrać się w tych sieciach, jeśli muszę robić wszystko ręcznie.

EDIT: A oprócz przeniesienia DGN 2200 na środek domu, są jakieś inne możliwości "tuningu" tego routera, o których nie wiem? Np. jakaś zmiana anten czy coś w ten deseń?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

El Martinez pisze:to jakiś firmware do tego TP-Linka? Konieczna jest jego zmiana
Niestety zmiana jest konieczna.
El Martinez pisze:są jakieś inne możliwości "tuningu" tego routera,
Nie, szkoda czasu.

Ja bym jednak myślał o kablu między DGN a "repeaterem".
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ