Witam. Na wstępie zaznaczam, że nie chcę pisać u jakiego to operatora aby nie łatał "dziury" ale zaobserwowałem niesamowite zjawisko. Posiadam dostęp abonamentowy do internetu mobilnego. Korzystam również z usługi VPN u jednego z zagranicznych dostawców 5,95 dolara miesięcznie. VPN dla Hulu, Netflixa itd. Zjawisko o jakim chcę napisać zaobserwowałem już dawno temu ale nie uświadomiłem sobie związku z połączeniami via VPN.
W trakcie aktywnego połączenia z APN owego operatora łącze się via VPN z amerykańskim serwerem. Sesja trwa nieprzerwanie kilka godzin zużywam 1,8 giga danych. Rozłączam się (to akurat ostatni dzień okresu rozliczeniowego miałem tylko 400mb dostępnego limitu). Wkładam modem bezpośrednio do usb bo korzystam na co dzień z routera. Rozłączam i łączę się kilkukrotnie. Wchodzę w zakładkę połączenia na stronie operatora i co widzę? Duża sesja nie została naliczona... Widać pięknie małe sesje, które nastąpiły przed owym połączeniem widać sesje po owym połączeniu.... Tej nie ma - nie została też odjęta od limitu a małe zostały.... Temat jest do weryfikacji wymaga badań jeszcze kilka dni ale ale wnioski:
Jakimś cudem operator nie widzi szyfrowanego połączenia wewnątrz połączenia. Czy ktoś wie na czym może polegać techniczny błąd po stronie operatora? Czy to kwestia jakiegoś znakowania danych ? Może te szyfrowane są jakoś traktowane inaczej? Juro powtórzę testy być może okaże się, że to jednorazowa sytuacja, być może sesja pojawi się w billingu na stronie ale jeżeli nie:) Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Bardzo ciekawe zjawisko - brak naliczania limitu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Bardzo ciekawe zjawisko - brak naliczania limitu
Właśnie wszyscy operatorzy szukają dziury w swoich systemach, która zostanie jak szybko się da.fluent pisze:Na wstępie zaznaczam, że nie chcę pisać u jakiego to operatora aby nie łatał "dziury" ale zaobserwowałem niesamowite zjawisko.

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Bardzo ciekawe zjawisko - brak naliczania limitu
2 lata temu miałem taryfę Blueconnect 500mb za 49zł umowa na czas nieokreślony,też nie dostałem nigdy limitu (korzystałem ok roku)na fakturze przychodziło że pobrałem ok 5-7GB ,szkoda że miałem tylko EDGE...