Witam.
Mam router Tp-Link MR-3220 V2 i modem Huawei E3131 z anteną ATK-10. Router wydala prądowo z obsługą modemu, tylko że mieszkam na wsi i często zdarza się, że napięcie w sieci spada poniżej 210V. Przy takim zasilaniu czasem dochodziło do restartów routera, więc zamontowałem aktywnego HUBa. Jeden problem rozwiązany, ale powstał następny. Polega on na tym, że modem czasem się zawiesza. Nie zdarza się często, ale tak z jeden raz na dwa tygodnie. Pomaga wówczas jedynie wyciągnięcie modemu. Przed montażem HUBa się to nie zdarzało. Podejrzewam, że router potrafi sam zrestartować modem kiedy ten się zawiesi poprzez odłączenie zasilania od portu USB, ale ponieważ teraz modem jest zasilany z zewnątrz, nie restartuje się. Muszę biegać na poddasze żeby go restartować ręcznie, co jest dość denerwujące. Potrzebuję jakiegoś rozwiązania, które automatycznie odłączało by zasilanie od HUBa w momencie kiedy router odłącza port USB w celu zrestartowania modemu.
Jakieś rady?
Jak wymusić reset modemu podpiętego przez aktywny HUB?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak wymusić reset modemu podpiętego przez aktywny HUB?
Przekaźnik 5V sterowany z 5V routera. Router wystawia 5V Hub ma zasilanie, router resetuje modem przekaźnik odłącza zasilanie od HUBa.pawelj5 pisze:Potrzebuję jakiegoś rozwiązania
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Są gotowe urządzenia, czy czekają mnie "robótki ręczne"?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przekaźniki i diody widziałem ale resztę trzeba samemu zdrutować.pawelj5 pisze:Są gotowe urządzenia
Nie pomagam na PW!