DUAL LTE 17 dBi 1800 MHz - co o tym myślicie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
DUAL LTE 17 dBi 1800 MHz - co o tym myślicie?
Witam, chciałbym się dowiedzieć co myślicie o tej antenie:
http://anteny.pl/zestaw-dual-1800-modem ... -1045.html
tutaj jakiś test tej anteny:
http://digileaks.pl/1299-test-modemu-lte-z-routerami/2/
http://anteny.pl/zestaw-dual-1800-modem ... -1045.html
tutaj jakiś test tej anteny:
http://digileaks.pl/1299-test-modemu-lte-z-routerami/2/
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: DUAL LTE 17 dBi 1800 MHz - co o tym myślicie?
Trzymaj się od tej firmy daleko, to kolejne wcieleniepatryk7588 pisze:co myślicie o tej antenie:
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja wnioskuję po teście przegrzewanie się modemu, wynik pięknie spada z każdym testem. Co prawda upload trzyma się dzielnie, ale stawiam na niedopasowanie impedancji i grzejącą się końcówkę mocy, co to spowoduje przy dłuższym użytkowaniu to tłumaczyć nie trzeba.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
To co polecacie ?
Anteny na Bestpartner są wysyłane tylko za pobraniem, co nie bardzo mi pasuje....
A Cybertech mają tylko jedno wyjście, to nie wiem, powinienem kupić dwie takie anteny?
Anteny na Bestpartner są wysyłane tylko za pobraniem, co nie bardzo mi pasuje....
A Cybertech mają tylko jedno wyjście, to nie wiem, powinienem kupić dwie takie anteny?
-
- Guru bezprzewodowy
Musisz kupić dwie anteny od Cybertecha i ustawić pod kątem prostym. Rozumiem , że chcesz korzystać z LTE ze Śremu. Trochę daleko, ale próbować możesz.
-
Od marca rusza LTE w Kościanie, stamtąd mam HSPA+ to liczę że i LTE złapię. 8-9 km w lini prostej wiec mam nadzieję ze przy dobrej antenie coś uda mi się wyłapać.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Do złapania LTE to zbyt duża odległośćpatryk7588 pisze:8-9 km
-
Nawet na prostym, równym terenie? Przez pola i łąki ?
Z okna w domu przez lornetkę widzę więżę w Kościanie
Myślałem że z dobrą anteną dam radę.
Kiedyś robiłem test, sam modem, bez anten.
LTE z miejscowości Śrem (Góra)
mapa: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.08775 ... 17188/z/12
Jadąc ze Śremu drogą w kierunku Czempinia sprawdzałem zasięg za pomocą aplikacji Plusa, i zasięg ten urwał się dopiero tuż przed Czempiniem, z dwóch kresek do braku zasięgu (wiem, wiem, kreski nic nie mówią) ale co jakiś czas zatrzymywałem auto i robiłem speed test. Pod nadajnikiem miałem 45Mb/s a tuż przed Czempiniem, ostatni pomiar jaki udało mi się zrobić miał ok 25Mb/s. To chyba całkiem nieźle mając na uwadze to, że wg mapy wychodzi tam 14km a ja nie miałem żadnych anten.
Z okna w domu przez lornetkę widzę więżę w Kościanie

Myślałem że z dobrą anteną dam radę.
Kiedyś robiłem test, sam modem, bez anten.
LTE z miejscowości Śrem (Góra)
mapa: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.08775 ... 17188/z/12
Jadąc ze Śremu drogą w kierunku Czempinia sprawdzałem zasięg za pomocą aplikacji Plusa, i zasięg ten urwał się dopiero tuż przed Czempiniem, z dwóch kresek do braku zasięgu (wiem, wiem, kreski nic nie mówią) ale co jakiś czas zatrzymywałem auto i robiłem speed test. Pod nadajnikiem miałem 45Mb/s a tuż przed Czempiniem, ostatni pomiar jaki udało mi się zrobić miał ok 25Mb/s. To chyba całkiem nieźle mając na uwadze to, że wg mapy wychodzi tam 14km a ja nie miałem żadnych anten.
-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli jest tak jak mówisz, to ja bym spróbował...
Według Ciebie zasięg tracisz przy 13-14km?
Generalnie musisz tylko uważać na sprzęt, bo gdy się nie uda to możesz w ciągu 10 dni go zwrócić. Warunek: ma wyglądać na nieużywany.
Według Ciebie zasięg tracisz przy 13-14km?
Generalnie musisz tylko uważać na sprzęt, bo gdy się nie uda to możesz w ciągu 10 dni go zwrócić. Warunek: ma wyglądać na nieużywany.
-
- Mistrz bezprzewodowy
rok temu robiłem testy z LTE z nadajnika w m Rachocin k/Sierpca w mazowieckiem.
z anteną od Cybertecha do 13 km działało, dalej nie chciało nawet z anteny, teren równy, nadajnik widoczny nawet bez lornetki w ładny dzień. (to wieża radiowo-telewizyjna)
a 6 do 7 km bez anteny na samym modemie bez problemu.
z anteną od Cybertecha do 13 km działało, dalej nie chciało nawet z anteny, teren równy, nadajnik widoczny nawet bez lornetki w ładny dzień. (to wieża radiowo-telewizyjna)
a 6 do 7 km bez anteny na samym modemie bez problemu.
-
- Stały użytkownik forum
I to na antenie +15dBi?
Masz jedną czy dwie anteny ?
Jakie transfery udało Ci się uzyskać ?
Czy ktoś ma wiedzę czy są bts'y o różnych mocach jak to jest w UMTS ?
Generalnie takie informacje są dopiero we wnioskach środowiskowych...
Jeśli użytkownikowi w marcu włączą kolejny bts z którego ciągnie obecnie UMTS (8-9km), to zgodnie z Twoją informacją jednak ma bardzo duże szanse na złapanie LTE... Problem w tym, czy kupować jedną, czy dwie anteny ? Ktoś ma jakieś doświadczenia ?
Masz jedną czy dwie anteny ?
Jakie transfery udało Ci się uzyskać ?
Czy ktoś ma wiedzę czy są bts'y o różnych mocach jak to jest w UMTS ?
Generalnie takie informacje są dopiero we wnioskach środowiskowych...
Jeśli użytkownikowi w marcu włączą kolejny bts z którego ciągnie obecnie UMTS (8-9km), to zgodnie z Twoją informacją jednak ma bardzo duże szanse na złapanie LTE... Problem w tym, czy kupować jedną, czy dwie anteny ? Ktoś ma jakieś doświadczenia ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
tak, na antenie 15dBi
transfery to miałem maks około 30 Mb/s, ale pod samym nadajnikiem, też tyle miałem, coś słaby był ten nadajnik,
niestety do nadajnika mam 15 km, zatem nie korzystam z LTE, łączność kończy mi się na 13 km, korzystam z UMTS 2100, 10 km od nadajnika na jednej antenie Cybertecha 15 dBi
transfery dochodzą do 6 Mb/s, a w godzinach szczytu spadaja do około 2 Mb/s
transfery to miałem maks około 30 Mb/s, ale pod samym nadajnikiem, też tyle miałem, coś słaby był ten nadajnik,
niestety do nadajnika mam 15 km, zatem nie korzystam z LTE, łączność kończy mi się na 13 km, korzystam z UMTS 2100, 10 km od nadajnika na jednej antenie Cybertecha 15 dBi
transfery dochodzą do 6 Mb/s, a w godzinach szczytu spadaja do około 2 Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
Moment... Masz antenę 15dBi na UMTS czy do LTE ? bo z tego co piszesz, wynika jakbyś na antenie do LTE łapał UMTS...
i jaki miałeś upload przy 30Mbps download'u ?
i jaki miałeś upload przy 30Mbps download'u ?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie ma anten do UMTS i do LTE Anteny są do wszystkiego tylko różnią się częstotliwością na jaką zostały zbudowaneencholex pisze:UMTS czy do LTE
Antena zbudowana np. na 900MHz poprawnie pracuje na GSM 900 i na UMTS 900 a jakby było LTE 900 to też by się nadawała

-
- Mistrz bezprzewodowy
w czasie prób miałem do dyspozycji 3 anteny:encholex pisze:Masz antenę 15dBi na UMTS czy do LTE ?
Cybertecha 15dBi na 1800 MHz do LTE1800
Cybertecha 15 dBi na 2100 MHz do UMTS2100
i ATK20 na 900 MHz do testowania UMTS900 z Aero
Cybertech ma siedzibę w Płocku, ja też jestem z Płocka, właściciel udostępnił mi na próby używane egzemplarze,
coś około 6Mb/s, dokładnie już nie pamiętam, i tak nie mam zasięgu to na razie odpuściłem sobie to LTE, czekam teraz aż uruchomią nadajniki w Sierpcu, wg wydanych pozwoleń maja być 3 nadajniki, dopiero wówczas powrócę do testowania LTE, wówczas będę miał tylko 10 km i widoczny nadajnikencholex pisze:jaki miałeś upload przy 30Mbps download'u
-
- Stały użytkownik forum
czepiasz się... wiadomo o co chodzi...Andrzejz78 pisze:Nie ma anten do UMTS i do LTE Anteny są do wszystkiego tylko różnią się częstotliwością na jaką zostały zbudowane
Antena zbudowana np. na 900MHz poprawnie pracuje na GSM 900 i na UMTS 900 a jakby było LTE 900 to też by się nadawała
[ Dodano: 2013-02-01, 22:05 ]
A masz może informacje czy Cybertech sprzedaje takie używane egzemplarze i czy ma w planie robić anteny dualne ?kmy pisze: w czasie prób miałem do dyspozycji 3 anteny:
Cybertecha 15dBi na 1800 MHz do LTE1800
Cybertecha 15 dBi na 2100 MHz do UMTS2100
i ATK20 na 900 MHz do testowania UMTS900 z Aero
Cybertech ma siedzibę w Płocku, ja też jestem z Płocka, właściciel udostępnił mi na próby używane egzemplarze,
coś około 6Mb/s, dokładnie już nie pamiętam, i tak nie mam zasięgu to na razie odpuściłem sobie to LTE, czekam teraz aż uruchomią nadajniki w Sierpcu, wg wydanych pozwoleń maja być 3 nadajniki, dopiero wówczas powrócę do testowania LTE, wówczas będę miał tylko 10 km i widoczny nadajnik
Dużo tutaj pochwał tego producenta mimo iż nie daje żadnych wykresów dopasowania etc. za których brak gani się tutaj przede wszystkim innych producentów. Cybertecha nie... Na pewno producent wiele by zyskał gdyby takie wykresy dawał.
Wielkie dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Ciężko tutaj o takie informacje poparte testami.