Jaka antena do blokowych sieci bezprzewodowych ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oktik
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do blokowych sieci bezprzewodowych ?

Post autor: oktik »

MAm taka kwestie, przejrzalem duzo postow i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
W sprzedazy genera<lnie jest bardzo duzo anten, kazda wyglada inaczej, ceny sa bardzo rozbiezne. Sam nie wiem co wybrac.
Jestem obecnie w hiszpani sysuacja wyglada w ten sposob ze na moim osiedlu jest bardzo duzo nadajnikow. Czesc jest za kluczem, czesc bez zadnych zabezpieczen. Oczywiscie do tych bez zabezpieczen mozna sie laczyc bez problemu i legalnie poniewaz sa powszechnie znane wszystkim (chyba nawet refundowane przez miasto).

Problem mam taki ze z jednej strony mojego bloku zasieg takich sieci jest a z drugiej strony sa tylko jego szmery. Niestety ja balkon i okna mam po tej gorszej stronie gdzie sygnalu praktycznie brak lub czasami cos sie pojawi na kilka sekund.

Pytanie brzmi: jaka antene powienem zastosowac dp wzmocnienia sygnalu przy PC ? Nie znam kierunku hotspotow, nie wiem gdzie sa, chce tylko wzmocnic sygnal anteny seryjnej przy karcie.

Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaka antena do blokowych sieci bezprzewodowych ?

Post autor: Jaco »

Możesz sobie zrobić biquad i podłączyć do owej karty. Albo jeśli nie chcesz sie w to bawić to najmniejszy panel załatwi sprawę.Antena musi być na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Najlepiej było by dowiedzieć się gdzie znajduje się darmowy hotspot, kupić jakąś kierunkową yagi, wywalić na dach i dobrze wycelować :)
Dawno mnie tutaj nie było :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Maciek.K pisze:kupić jakąś kierunkową yagi, wywalić na dach i dobrze wycelować :)
Wszystko tylko zależy na którym piętrze mieszka pytający. Bo jak na parterze, to strata w kablu od dachu do parteru może być na tyle duża, że nie opłaci się takie rozwiązanie. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Kolega Oktik napisał że balkon ma :D Z czego można wnioskować że na parterze nie mieszka na 100% No chyba że się mylę :lol:
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Myślisz że na parterze nie ma balkonu :lol:
oktik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: oktik »

Mieszkam na 3 pietrze takze nie ma problemu chyba z wysokoscia.
Rozwazam jeszcze kwestie oferowanych kart dwuzakresowych 2.4 GHz i 5 GHz. Warto ?
ODPOWIEDZ