Mam pewien problem i postaram się Wam przybliżyć go bliżej w miarę moich jakże słabych umiejętności opisywania, zważywszy, że niestety na tym się prawie nie znam, słowo prawie jest ujęte, ponieważ kombinowałem jak mogłem, zmieniałem różne wartości, różne typy połączeń, w różne miejsca

Wiem, że to fachowe forum, więc pomimo, że jestem taki, że sam zawsze muszę znaleźć przyczynę, to jednak po dłuuuugim czasie niestety muszę się poddać

Pod wifi podłączam : 2 laptopy, 2 smartfony, ps3, drukarkę wifi.
Problem z internetem tak jak udało Wam się doczytać wcześniej mam już od dłuższego czasu.Niedawno zmieniłem router TP – Link TL-WR543G na ROUTER WN513 300Mb/s firmy Winstars
Zmieniłem również jeden laptop w którym miałem bardzo często problem z zasięgiem i gubieniem internetu, w nowym laptopie jest karta sieciowa n, więc myślałem, że już tylko zmiana routera i internet będzie wreszcie doskonały ( no tutaj trochę poleciałem heh ), lecz niestety kolejna porażka

Internet jaki posiadam to Multimedia 6Mb/s, na laptopie, przez który obecnie łączę się z nowym routerem tj. ROUTER WN513 300Mb/s firmy Winstars i pomimo wszystko występuje bardzo często zryw internetu, praktycznie co parę minut znika tzn. żółty trójkąt i po 30-150 sec wraca internet, czasami też jest sytuacja, gdzie niby internet jest, wszystkie krechy są, a tak naprawdę jest lipa. Bardzo dokuczliwy przypadek ehh.
Na drugim laptopie, pomimo, że nie ma internetu na 1 laptopie to łapie wifi i chodzi, chociaż są również momenty, gdzie na obu laptopach nie ma w ogóle internetu. Jeśli chodzi o ps3, to albo mnie ostro laguje, albo chodzi płynnie, nowy router wprowadziłem do życia wczoraj, więc głównie problem jest dosyć mocno zauważalny na laptopach

Mieszkanie, w którym mam internet ma nie więcej niż 60 metrów, więc raczej nie powinno być problemów z wifi, a jednak

1. Modem z Multimedii :
MMP T263R4-A1
2. Nowy router :
WINSTARS WS 513N2 300 Mbps ( z dwoma antenami )
Wersja demonstracyjna panelu instalacyjnego: Kliknij
3. Stary router ( tak dla ciekawostki ):
TP – Link TL-WR543G
Podłączenie kablowo wygląda następująco :
Modem z Multimedii : MMP T263R4-A1 – podłączenie do tunera tv ( również od multimedii ) poprzez kabel Ethernet ( wejście w modemie : Lan4 ), podłączenie do routera Winstars ( wejście w modemie : Lan 1 , wejście w routerze Winstars : Wan ), jak konfigurowałem router przez laptopa to poprzez Lan, oczywiście teraz już mogę się logować do routera bezprzewodowo.
Nowy router instalowałem tak :
Wersja demonstracyjna panelu instalacyjnego :
Kliknij
Moja instalacja :
Setup Wizard – Next
1. Operation Mode – Gateway - next
2. Time zone setting – zaznaczyłem -Automatically Adjust Daylight Saving I ustawilem +1 - next
3. Lan Interface setup - Ip address : 192.168.0.1, Subnet mask : 255.255.255.0 – next
4. Wan interface setup – Wan acces type : DHCP klient – next
5. Wireless Basic Settings
Band: 2,4 GHz( b + g + n )
Mode: AP
Network Type: Infrastructure
SSID: ( Nazwa własna )
Channel Width: 40 MHz
ControlSideband: Upper
Channel Number: 6
Enable Mac Clone (Single Ethernet Client) tej opcji nie zaznaczałem
Oczywiście potem next
6.Wireless Security Setup
Encryption: WPA2 ( AES )
Pre-Shared Key Format: Passphrase
Pre-Shared Key: Hasło własne

I na koniec - Finished
Oczywiście na głównym laptopie, przez który konfigurowałem router Winstars mam : uzyskaj adres IP automatycznie
Bardzo proszę doradzcie jak powinienem to dziadostwo połączyć, żeby był w pełni funkcjonalny internet a nie w zaledwie kilku bezużytecznych procentach