TP-Link TL-WR1043ND zaniki sieci wifi i spadki transferu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-Link TL-WR1043ND zaniki sieci wifi i spadki transferu
Witam,
Mam następujący problem. Mam połączone kablem urządzenie od mojego dostawcy internetowego z routerem TP-Link TL-WR1043ND, żeby udostępnić te łącze po wifi, tylko, że są z tym problemy. Łącze ma prędkość 20Mb/s i kiedy podepnę się kablem bezpośrednio do Tp-linka śmiga elegancko z pełną prędkością, ale kiedy podpinam się po wifi, to mam problem ze stabilnością łącza, bo często mnie rozłącza, a jak przykładowo ściągam jakiś plik to np. na full prędkości pobiera jakieś 70 Mb potem zwalnia do 0 i na przykład po 20 sekundach znowu idzie na full przez jakiś czas i znowu zwalnia. CO może być nie tak z tym Wifi? A może to problem z kartą Wifi w laptopie? Pomóżcie?
Mam następujący problem. Mam połączone kablem urządzenie od mojego dostawcy internetowego z routerem TP-Link TL-WR1043ND, żeby udostępnić te łącze po wifi, tylko, że są z tym problemy. Łącze ma prędkość 20Mb/s i kiedy podepnę się kablem bezpośrednio do Tp-linka śmiga elegancko z pełną prędkością, ale kiedy podpinam się po wifi, to mam problem ze stabilnością łącza, bo często mnie rozłącza, a jak przykładowo ściągam jakiś plik to np. na full prędkości pobiera jakieś 70 Mb potem zwalnia do 0 i na przykład po 20 sekundach znowu idzie na full przez jakiś czas i znowu zwalnia. CO może być nie tak z tym Wifi? A może to problem z kartą Wifi w laptopie? Pomóżcie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-Link TL-WR1043ND zaniki sieci wifi i spadki transferu
metalmaniak1, a to nie ten sam problem?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=425991
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=425991
-
Nie, tamten rozwiązał po prostu format komputera, to było jak miałem jeszcze Neostradę TP, także inny sprzęt i inny problem.
Dodam jeszcze tylko do tego opisu powyżej, że w tym samym czasie co spada transfer otwieranie stron WWW też się blokuje najczęściej na oczekiwaniu na odpowiedź i dopiero po chwili wszystko normalnie rusza razem z transferem.
Dodam jeszcze tylko do tego opisu powyżej, że w tym samym czasie co spada transfer otwieranie stron WWW też się blokuje najczęściej na oczekiwaniu na odpowiedź i dopiero po chwili wszystko normalnie rusza razem z transferem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wygląda jak typowy syf w eterze.
-
W eterze jest tylko sieć sąsiada, na kanale 1, a ja nadaję w trybie 40MHz ma kanale 11, więc sieci się nie pokrywają.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie tylko sieci WiFi zakłócają sygnał.
-
Tylko, że te same objawy są nawet jak położę komputer 30 cm od routera. Wtedy chyba zakłócenia nie mają takiego wpływu?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mogą mieć, choć powinny mieć mniejszy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Problem kompatybilności N routera i karty WiFi laptopa?metalmaniak1 pisze:a ja nadaję w trybie 40MHz ma kanale 11
Testowo przełącz router w G Only (albo kartę laptopa) i obserwuj.
Nie pomagam na PW!
-
Jeszcze takie pytanko. Bo w tym kompie jest karta Atheros AR9485WB-EG, która jest podobno bardzo słaba. Może warto ją wymienić? Będzie pasowała każda pod te samo gniazdo?
[ Dodano: 2013-01-27, 18:41 ]
Przy zmianie trybów, wszystko na g, bez zmian. Mam pytanie w jaki sposób można się dowiedzieć czy bios w laptopie będzie blokował inne niż fabryczne karty sieciowe?
Znalazłem taką kartę na podmianę za ten szajs Atheros
http://allegro.pl/03-karta-mini-wifi-la ... 34566.html
Pytanie tylko o tą blokadę w biosie?
[ Dodano: 2013-01-27, 18:41 ]
Przy zmianie trybów, wszystko na g, bez zmian. Mam pytanie w jaki sposób można się dowiedzieć czy bios w laptopie będzie blokował inne niż fabryczne karty sieciowe?
Znalazłem taką kartę na podmianę za ten szajs Atheros
http://allegro.pl/03-karta-mini-wifi-la ... 34566.html
Pytanie tylko o tą blokadę w biosie?