Za słaby zasięg??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Za słaby zasięg??
Witam
A więc, sytuacja życia zmusiła mnie do zamieszkania na jakiś czas na wsi, a ta wieś jest otoczona lasem...Zasięg tu jest bardzo słaby..ale jako że bez internetu bym nie wytrzymał zamówiłem Cyfrowy Polsat, internet chodzi tragicznie(jestem przyzwyczajony do 30 Mb's z UPC...), a tu prędkość pobieraniach przy dobrych wiatrach 20 kb's...
Działam na EDGE bo nic innego nie umiem złapać, poziom zasięgu -79 dBm..w takim programiku od CP, pokazuję ze wszystkie kreski są.. na najbliższego nadajnika PLUSa ponad 7 km... Kupiłem jakąś antenę zewnętrzną od CP zwie się AK C4..próbowałem i nic lepiej nie szło.. dalej taka sama siła zasięgu.
Co zrobić?
A więc, sytuacja życia zmusiła mnie do zamieszkania na jakiś czas na wsi, a ta wieś jest otoczona lasem...Zasięg tu jest bardzo słaby..ale jako że bez internetu bym nie wytrzymał zamówiłem Cyfrowy Polsat, internet chodzi tragicznie(jestem przyzwyczajony do 30 Mb's z UPC...), a tu prędkość pobieraniach przy dobrych wiatrach 20 kb's...
Działam na EDGE bo nic innego nie umiem złapać, poziom zasięgu -79 dBm..w takim programiku od CP, pokazuję ze wszystkie kreski są.. na najbliższego nadajnika PLUSa ponad 7 km... Kupiłem jakąś antenę zewnętrzną od CP zwie się AK C4..próbowałem i nic lepiej nie szło.. dalej taka sama siła zasięgu.
Co zrobić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Za słaby zasięg??
Być może BTS ma tylko EDGE i poprawa zasięgu do tego nadajnika nic nie zmieni.
Podaj nazwę tej miejscowości, może będzie jakiś BTS 3G w pobliżu
Podaj nazwę tej miejscowości, może będzie jakiś BTS 3G w pobliżu

- wojteks
- *** Administrator ***
Znajdź się tu http://mapa.btsearch.pl/ i daj linka do lokalizacji to się zobaczy co masz w okolicy.Zipas77 pisze:Co zrobić?
Nie pomagam na PW!
-
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.43052 ... 47754/z/16
na nic lepszego jak te EDGE, liczyć chyba nie mogę, ale czy da się to jakoś jeszcze bardzie rozruszać, by chodzisz było z 100 kb's?
btw, teraz widzę że chyba popełniłem błąd biorąc ten internet z CP...bo blisko mnie ma nadajnik CDMA jakaś firma Nordisk.. Ale skąd mogłem wiedzieć... wywiad środowiskowy na nic się zdał..
na nic lepszego jak te EDGE, liczyć chyba nie mogę, ale czy da się to jakoś jeszcze bardzie rozruszać, by chodzisz było z 100 kb's?
btw, teraz widzę że chyba popełniłem błąd biorąc ten internet z CP...bo blisko mnie ma nadajnik CDMA jakaś firma Nordisk.. Ale skąd mogłem wiedzieć... wywiad środowiskowy na nic się zdał..
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie łapiesz z Grabowa UMTS900 Aero2 to na nic lepszego bym nie liczył niż EDGE.
Pozwolenia Aero2 ma jeszcze w Doruchowie, Galewicach, Złoczewie, może któreś już działają. Jaki masz modem?
Właścicielem Nordiska jest Plus ale czy działa w Złoczewie to trudno mi powiedzieć.Zipas77 pisze:bo blisko mnie ma nadajnik CDMA jakaś firma Nordisk
Pozwolenia Aero2 ma jeszcze w Doruchowie, Galewicach, Złoczewie, może któreś już działają. Jaki masz modem?
Nie pomagam na PW!
-
to czyli CP korzysta tez z Aero2? To w takim razie na tej mamce pokazuję że w Czajkowie też jest taki nadajnik UMTS900. Ale jeśli bym nie zebrał tego UMTS900, to czy to EDGE da się jakoś wzmocnić?
A może to wina tej anteny? I może te lasy przeszkadzają, bo jeszcze tak wysoko nie montowałem..gdyż nie mam nic tak wysokiego i nie wiem czy kabla by też starczyło..
modem huawei e398..
A może to wina tej anteny? I może te lasy przeszkadzają, bo jeszcze tak wysoko nie montowałem..gdyż nie mam nic tak wysokiego i nie wiem czy kabla by też starczyło..
modem huawei e398..
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, wymaga tylko modemu z UMTS900.Zipas77 pisze:czyli CP korzysta tez z Aero2?
Maksymalna teoretyczna prędkość EDGE to około 28kB/s (236kbps) i raczej wiele nie przyspieszysz.Zipas77 pisze:to czy to EDGE da się jakoś wzmocnić
To gadżet a nie antena.Zipas77 pisze:A może to wina tej anteny?
Nie pomagam na PW!
-
to czyli jest szansa z tym Czajkowem i tym UMTS900 Aero2 ?
A co do anteny, to co Byś polecił? coś przyzwoitego lecz nie drogiego
btw.
Sytuacja wygląda tak, że na tym EDGE moc sygnału jest -79 dBm, a po przełączeniu na UMTS -105 dBm...a kobieta z centrali powiedziała że ma być minimalnie -90 czy coś takiego...
A co do anteny, to co Byś polecił? coś przyzwoitego lecz nie drogiego

btw.
Sytuacja wygląda tak, że na tym EDGE moc sygnału jest -79 dBm, a po przełączeniu na UMTS -105 dBm...a kobieta z centrali powiedziała że ma być minimalnie -90 czy coś takiego...
- wojteks
- *** Administrator ***
No i co? Działa cokolwiek na UMTS? Podaj LAC i CID tej stacji.Zipas77 pisze:a po przełączeniu na UMTS -105 dBm
Jeżeli ta stacja działa to tak.Zipas77 pisze:czyli jest szansa z tym Czajkowem i tym UMTS900 Aero2
Na 900MHz to ATK20 z Dipola.Zipas77 pisze:coś przyzwoitego
Bajki opowiadała, przy -105 też powinno działać ale słabo.Zipas77 pisze:kobieta z centrali powiedziała że ma być minimalnie -90 czy coś takiego
Nie pomagam na PW!
-
po przełączeniu na to UMTS, nie da się połączyć z internetem i tych pseudo kresek zasięgu też brak.
Aero 2 » UMTS900 (P32660)
Czajków, dz. nr 216 lub 1029/1
GPS: 51.493056,18.320556
nie wiem za bardzo ocb, ale w tej chmurce jest napisane coś takiego:Podaj LAC i CID tej stacji.
Aero 2 » UMTS900 (P32660)
Czajków, dz. nr 216 lub 1029/1
GPS: 51.493056,18.320556
- wojteks
- *** Administrator ***
Ok, antena o której pisałem powinna istotnie pomóc.Zipas77 pisze:ale w tej chmurce jest napisane coś takiego:
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za pomoc!!!!!!!!
Jeszcze jutro sprawdzę jakby tak tą "antenę" którą teraz posiadam dać naprawdę wysoko, i jak to nie pomoże( w co wątpię) to zamówię tą którą mi poleciłeś. Ale tak czy tak pewnie będą musiał bardzo wysoko umieścić tą antenę..
Jeszcze jutro sprawdzę jakby tak tą "antenę" którą teraz posiadam dać naprawdę wysoko, i jak to nie pomoże( w co wątpię) to zamówię tą którą mi poleciłeś. Ale tak czy tak pewnie będą musiał bardzo wysoko umieścić tą antenę..
- wojteks
- *** Administrator ***
To pojawi się problem długiego kabla antenowego i jego tłumienia.Zipas77 pisze: Ale tak czy tak pewnie będą musiał bardzo wysoko umieścić tą antenę.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Ten Czajków, Galewice i Doruchów to BTS-y wymagające weryfikacji. Pewny jest tylko AERO2 w Grabowie. Ta pseudoantena z CP nic nie da, nawet przeniesiona wysoko. Jej zysk to 2-3dBi ,wszystko stłumi kabel i złącze. Jedyna szansą dla Ciebie jest ta ATK-20. Po zakupie będziesz mógł ustawić w kierunku tych czterech BTS-ów i wybierzesz najlepiej działający. Sprawdź za pomocą TNI, z którym BTS łączysz się na UMTS.