AirCard 875- problem z działaniem sieci po połączeniu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dentarg
Początkujący użytkownik forum

AirCard 875- problem z działaniem sieci po połączeniu

Post autor: dentarg »

Witam,

Mam problem (a dokładnie to moja żona) z internetem w iPlusie. Wszystko pięknie działało i nagle któregoś pięknego dnia przestało.

Modem AirCard 875, iPlus, soft to 3G Watcher, najnowsza wersja ze strony producenta.

Objawy są takie:
Soft widzi modem. Połączenie odbywa się po EDGE, po wydaniu polecenia Connect modem nawiązuje połączenie, dostaje IPka. Ustawienia TCP/IP wydają się poprawne. Nie działa jednak żadna usługa sieciowa. WWW - upłynął limit czasu połączenia, SSH - to samo. DNS z linii poleceń działa. Ping działa (ale nie zawsze) czasem jest komunikat, że upłynął limit a czasem że TTL za niski (dziwne).
Zapora windowsowa wyłączona.
Żonka sprawdziła na innym modemie tego samego SIMa i dokładnie to samo (z tym, że drugi modem to GPRS).
Potem zrobiła reinstall softu do modemu (uninstall i install po restarcie windy). Objawy ciągle te same. Jest podejrzenie, że ktoś użył jej komputera bez jej wiedzy i może coś namieszał.

Wiem, że troche mało danych, ale nie mam nawet lokalnie modemu GSM, żeby naprowadzić żonę co ma sprawdzić. A może była jakaś zmiana w iPlusie ostatnio dotycząca konfiguracji dostępu do sieci ?

Aha, zasięg sieci jest 78-80%.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

pzdr,
Dentarg
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus - problem z działaniem sieci po połączeniu.

Post autor: Ufo atakuje »

Po pierwsze napisałeś w dziale o telefonach, a problem dotyczy modemu. :!:
dentarg pisze:Jest podejrzenie, że ktoś użył jej komputera bez jej wiedzy i może coś namieszał.
Wystarczy, że ktoś wyłączył usługę połączeń telefonicznych w Windowsie, dlatego zalecam isstalację od nowa lub sprawdzenie na innym komputerze.
Przyczyn takiego zachowania może być dużo- awaria modemu, błąd oprogramowania, coś z siecią. To zadanie dla kolegi @mar_kow , naszego specjalisty od tego sprzętu. :wink:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: AirCard 875- problem z działaniem sieci po połączeniu

Post autor: Jaco »

dentarg pisze:Żonka sprawdziła na innym modemie tego samego SIMa i dokładnie to samo (z tym, że drugi modem to GPRS).
To że modem GPRS nic nie przeszkadza.Być może sama karta sim się uszkodziła.Włóż ja do fona i sprawdź czy loguje się do sieci.
dentarg

W fonie loguje sie do sieci, takze w OBU modemach co napisalem wyzej, bo jak mogłaby się żona połączyć jakby się nie logowała :).

Wygląda na problem windowsa lub sieci, bo przez 2 dni BTS nie pozwalał <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> na połączenia i być może to problem niezależny od usera. Niestety na infolinie iplusa dodzwonić się nie można od 4 dni :(.

pzdr,
Dentarg
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Czy ten drugi modem z GPRS był również zainstalowany na tym samym komputerze? W takich wypadkach trzeba wykluczać wszystkie możliwości dlatego zapytałem o logowanie do sieci.Jak sam już stwierdziłeś że to najprawdopodobniej usterka BTS. W ostateczności(jeśli to możliwe) zrób przywracanie systemu do dnia kiedy działało i wszelkie ingerencje innych osób zostaną w ten sposób naprawione.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Jedna bardzo ważna rzecz odnośnie modemów AirCard... Przed wyjęciem modemu ze slotu (gdy nie wyłączamy laptopa) wskazane jest następująca procedura: odłączyć z sieci (disconnect), następnie wyłączyć go (radio off), usunąć programowo z Windowsa (podobnie jak urządzenie USB) i dopiero wyciągać ze slotu. Jeżeli nie przestrzega się tych reguł - mozna go uszkodzić... Nie wiem dlaczego ale modem jest wrażliwy na skoki napięcia, nawet jak jest włączany programowo czasami świeci się mała "dyskoteka" na diodach...
...Skoro jest podejrzenie że ktoś bez "autoryzacji" użył laptopa to może "wyssał" cały limit iPlusa...
...Awaria BTS'a też jest możliwa...
...Ściągnięcie dialera lub innego robactwa też daje takie efekty...
...Programy anty spy np. Ad-Aware też potrafi przyblokować połączenie sieciowe jeżeli uznało go za "podejrzane"...
Dobrze byłoby sprawdzić ten drugi modem na swoim komputerze czy będzie działał ale skoro serwis nie przyjmuje reklamacji BTS' to najprawdopodobniej jest awaria lub może instalują coś więcej niż EDGE :o ...
dentarg

Okazało się, że powodem był uszkodzony firewall. Ktoś przełączył go w tryb ukryty, albo sam zaczął źle pracować. Wyglądało jakby zmniejszał TTLa do minimum. Naprawdę dziwne zachowanie. Po odinstalowaniu jak ręką odjął.

A drugi modem na tym samym kompie zachowywał się dokładnie tak samo, ale co się dziwić.

Dzięki za informacje o wrażliwości Aircarda. Co prawda zawsze robie odłącz, ale radio off nie robiłem :).

pzdr,
Dentarg
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Czyli po kłopocie - wskazane jest wprowadzenie hasła na koncie administratora przed nie kontrolowanym dostępem. Mała bzdura ale potrafi uprzykrzyć życie...
szajbna
Użytkownik forum

Post autor: szajbna »

Witajcie
Ja sie wtrące do tematu bo mam problem.
Na 3g wather karta chodzi bez problemowo ale mam małe osiągi
za to na iplus menager nie wykrywa mi karty wie ktoś jak to wyleczyc ???
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...A co to znaczy małe osiągi :?: Trzeba lepiej sprecyzować temat: czy na GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, gdzie najbliższy BTS, czy aktualizowany był firmware... Przyczyn może być bardzo wiele, czasami szybkie do rozwiązania. Modem sam w sobie jest rewelacyjny - nie miałem z nim żadnych kłopotów... (oczywiście 875 choć wcześniej używałem 860-tki)
...Manager'a lepiej nie używać bo nie ma sensu, za dużo jest z nim kłopotów...
ODPOWIEDZ