Modem z porządnym gniazdem antenowym
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem z porządnym gniazdem antenowym
Witam
Mam wielką prośbę o pomoc. Szukałem na forum, ale ponieważ ze mnie kompletny laik to i nic nie znalazłem.
Problem mam taki, że mieszkam za miastem, gdzie sieć 3G nie sięga a muszę korzystać z internetu komórkowego. Dotychczas korzystałem z modemu Huawei E173 i generalnie nie narzekałem, gdyby nie mały feler dotyczący gniazda antenowego. W moim przypadku antena jest konieczna, gdyż w domu zasięg koszmarny a dzięki antenie wystawionej za okno zasięg jest dużo lepszy. Niestety w moim modemie (mam już trzeci taki sam i z każdym mam taki sam problem) po maks 2 tygodniach lub inaczej mówiąc kilkunastu podłączeniach i odłączeniach anteny gniazdo się po prostu rozpada. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś modem z trwałym gniazdem? A najlepiej komplet - tzn. modem + antena zewnętrzna.
Z góry dziękuję.
Mam wielką prośbę o pomoc. Szukałem na forum, ale ponieważ ze mnie kompletny laik to i nic nie znalazłem.
Problem mam taki, że mieszkam za miastem, gdzie sieć 3G nie sięga a muszę korzystać z internetu komórkowego. Dotychczas korzystałem z modemu Huawei E173 i generalnie nie narzekałem, gdyby nie mały feler dotyczący gniazda antenowego. W moim przypadku antena jest konieczna, gdyż w domu zasięg koszmarny a dzięki antenie wystawionej za okno zasięg jest dużo lepszy. Niestety w moim modemie (mam już trzeci taki sam i z każdym mam taki sam problem) po maks 2 tygodniach lub inaczej mówiąc kilkunastu podłączeniach i odłączeniach anteny gniazdo się po prostu rozpada. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś modem z trwałym gniazdem? A najlepiej komplet - tzn. modem + antena zewnętrzna.
Z góry dziękuję.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem z porządnym gniazdem antenowym
Ja tez miałem urwane gniazdo i po prostu przylutowałem konektor na stałe do płytki Modem leży sobie na parapecie bo jest podłączony do przedłużacza USB
[ Dodano: 2013-01-28, 17:19 ]
[ Dodano: 2013-01-28, 17:19 ]
Antenę zewnętrzną dobiera się do konkretnego odbieranego pasma czyli W900 lub W2100athanos pisze:+ antena zewnętrzna
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Lub zakupić sierra wireless 307/310, bo tam są porządne gniazda antenowe.
Ja swoją 307kę katuję już któryś rok i poszło tylko wejście kart SIM
Ja swoją 307kę katuję już któryś rok i poszło tylko wejście kart SIM
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Gniazda antenowe w modemach Huawei, może jakiejś wybitnej jakości nie są, ale jak się o nie dba - wytrzymają. Dużo też zależy od jakości konektorów antenowych. Te nie zawsze są dobrze spasowane z gniazdem i po krótkim okresie czasu się ono rozpada. Dobrze jest przymocować konektor przy gnieździe antenowym za pomocą taśmy.
Natomiast, jeśli korzystasz w domu z laptopa, dobrze by było zainwestować w router. Wtedy można swobodnie korzystać z internetu bez ciągania kabla przy nodze i ciągłego drżenia z obawy, że gniazdo antenowe się wysypie.
Co do Sierry to rzeczywiście mają one jakby lepsze gniazda, ale modeli 310 a szczególnie 307 próżno już szukać.
Natomiast, jeśli korzystasz w domu z laptopa, dobrze by było zainwestować w router. Wtedy można swobodnie korzystać z internetu bez ciągania kabla przy nodze i ciągłego drżenia z obawy, że gniazdo antenowe się wysypie.
Co do Sierry to rzeczywiście mają one jakby lepsze gniazda, ale modeli 310 a szczególnie 307 próżno już szukać.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- pogodabartek
Jest jedna sztuka na allledrogo,ale dziś się kończy aukcion
Najlepszym sposobem na Huawei jest kwadratowy mały patyczek i plastikowa opaska i wtedy gniazdo antenowe jest razem z konektorem na stałe i się nie wyłamie nic.
Najlepszym sposobem na Huawei jest kwadratowy mały patyczek i plastikowa opaska i wtedy gniazdo antenowe jest razem z konektorem na stałe i się nie wyłamie nic.
-
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Sam już myślałem, żeby antenę jakoś na stałe zamocować, ale jak laptop z domu wybywa to razem z modemem, a antena zostaje, więc to niezbyt poręczne rozwiązanie.
Podoba mi się za to na pierwszy rzut oka rozwiązanie z routerem, może coś więcej o tym? Rozumiem, że modem może zostać jaki jest, do niego trzeba dokupić i podłączyć router? Może ktoś doradzi jakiś zestaw w rozsądnej cenie?
Sam już myślałem, żeby antenę jakoś na stałe zamocować, ale jak laptop z domu wybywa to razem z modemem, a antena zostaje, więc to niezbyt poręczne rozwiązanie.
Podoba mi się za to na pierwszy rzut oka rozwiązanie z routerem, może coś więcej o tym? Rozumiem, że modem może zostać jaki jest, do niego trzeba dokupić i podłączyć router? Może ktoś doradzi jakiś zestaw w rozsądnej cenie?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Tak modem może zostać taki, jaki jest, o ile gniazdo antenowe jeszcze w nim działa bez problemu.
Co do routerów 3G to wybór jest nawet spory. Chyba najpopularniejsze są te 3 od TP Link:
TL-MR3020
TL-MR3220
TL-MR3420
Cena lekko powyżej 100zł, jak się dobrze poszuka, można znaleźć nawet poniżej stówki.
Co do routerów 3G to wybór jest nawet spory. Chyba najpopularniejsze są te 3 od TP Link:
TL-MR3020
TL-MR3220
TL-MR3420
Cena lekko powyżej 100zł, jak się dobrze poszuka, można znaleźć nawet poniżej stówki.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Dzięki serdeczne, spróbuję tak zrobić i mam nadzieję, że komfort korzystania z netu mi się poprawi.
- pogodabartek
Zrób tak:
do starego uwalonego gniazda przylutuj na stałe konektor z wtyczka i używaj go w domu razem z routerem.
Najlepiej 3420 bo ma anteny zew. do wifi i dobry ich zasięg.
Ten sprawny modem zabieraj ze sobą tylko w razie potrzeby i sprawa załatwiona.
do starego uwalonego gniazda przylutuj na stałe konektor z wtyczka i używaj go w domu razem z routerem.
Najlepiej 3420 bo ma anteny zew. do wifi i dobry ich zasięg.
Ten sprawny modem zabieraj ze sobą tylko w razie potrzeby i sprawa załatwiona.