jaka antena , aby złapac Edge , pomocy:(
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
jaka antena , aby złapac Edge , pomocy:(
Witam
Mieszkam w miejscowości... Paryż ( opolskie) , i nie mampojęcia jaka antene kupic aby łapało edge,
mam ere blueconnect za 50zł, ale mapki ery sa strasznie ogólnikowe..:-/
Prosze o pomoc,ewent jakies info gdzie tam mozna zlapac edge i jaka antenką
Dzieki
Mieszkam w miejscowości... Paryż ( opolskie) , i nie mampojęcia jaka antene kupic aby łapało edge,
mam ere blueconnect za 50zł, ale mapki ery sa strasznie ogólnikowe..:-/
Prosze o pomoc,ewent jakies info gdzie tam mozna zlapac edge i jaka antenką
Dzieki
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: jaka antena , aby złapac Edge , pomocy:(
...To w Paryżu nie ma zasięgu
- toż to skandal dla Ery
...A tak poza żartem - dobrze jest najpierw sprawdzić na jakimś telefonie z EDGE (np. wyświetli się literka E po włączeniu opcji "zawsze online" w Nokiach). Bo może nie warto inwestować jeżeli najbliższy BTS który obsługuje EDGE jest za daleko. Po drugie namierzyć taki BTS i zobaczyć ile nam brakuje do jego zasięgu. Jeżeli to ok 3-4 km to można się pokusić o antenę kierunkową... A tu mamy tematów bez liku na Forum... I wtedy przystąpić do działania - czyli sięgnąć do potfela...

...A tak poza żartem - dobrze jest najpierw sprawdzić na jakimś telefonie z EDGE (np. wyświetli się literka E po włączeniu opcji "zawsze online" w Nokiach). Bo może nie warto inwestować jeżeli najbliższy BTS który obsługuje EDGE jest za daleko. Po drugie namierzyć taki BTS i zobaczyć ile nam brakuje do jego zasięgu. Jeżeli to ok 3-4 km to można się pokusić o antenę kierunkową... A tu mamy tematów bez liku na Forum... I wtedy przystąpić do działania - czyli sięgnąć do potfela...
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź:) a jak ten BTS sprawdzić najblizszy? bo tu za przeproszeniem takie "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" , że nie wiem nawet jak to znaleźć:) w przyklejonym jest lista BTSów ale w opolskim nie ma ( gmina Popielów)
dzięki:)
dzięki:)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
na Forum mozna poszukać - są dodawane listy i jest tego troszkę... A najlepiej pokombinować z telefonem z EDGE, nawet pożyczyć aparat...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Proponuję również dobrze poczytać ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31426#31426
-
- Użytkownik forum
lista bts :
http://btsearch.org/btsearch.zip
http://btsearch.org/btsearch.zip
Orange, Merlin XU870
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jakie "E" w nokiach?
Ja mam nokie 6230 i nieraz lapie edge a nieraz nie, a gdy wlacze zawsze online to pokazuje mi sie "G". Nigdy nie widzialem "E", chyba, ze mowa o nowszych fonach.
Ja mam nokie 6230 i nieraz lapie edge a nieraz nie, a gdy wlacze zawsze online to pokazuje mi sie "G". Nigdy nie widzialem "E", chyba, ze mowa o nowszych fonach.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Mam akurat N 6280, ale wcześniej na 5140 również pokazywało "E" jeśli był zasięg EDGE. W zasięgu GPRS na wyświetlaczu było "G"... Po włączeniu opcji "zawsze online" oczywiście...
-
- Mistrz bezprzewodowy
To, że w danym miejscu telefon w skazuje na GPRS wcale nie oznacza, że z anteną kierunkową nie można będzie złapać EDGE. Lepszy będzie netmonitor do porównania siły sygnałów z poszczególnych BTS-ów.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...W przypadku anteny kierunkowej to tak. Telefon może tylko orientacyjnie posłużyć dla sprawdzenia sygnału jaki ma pokrycie na danym terenie GPRS czy EDGE...