Antena do Merlin XU870
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena do Merlin XU870
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zakupiłem sobie modem Merlin XU870. Przez 70% czasu korzystam z niego w trójmieście i sprawdza sie rewelacyjnie (stabilne 150KBs a często i szybciej). Jednak czasami zdarza mi sie pracować tez poza miastem i wtedy nie jest tak fajno. Często pokazuje mi 1 kreskę zasięgu EDGE i połączenie jest bardzo niestabilne. W związku z tym ze nie jeżdżę w to samo miejsce tylko je często zmieniam antena kierunkowa odpada i zastanawiam sie nad jakąś dookolną. Jakie macie doświadczenie w pracy z takimi antenami i czy ich zakup ma sens. Jesli możecie to polećsie jakiś model albo sklep.
Zastanawiałem się nad czymś takim :
http://www.allegro.pl/item220089403_mer ... ratis.html
czy jest to dobry wybór ??
z góry dzięki za pomoc i opinie
Jakiś czas temu zakupiłem sobie modem Merlin XU870. Przez 70% czasu korzystam z niego w trójmieście i sprawdza sie rewelacyjnie (stabilne 150KBs a często i szybciej). Jednak czasami zdarza mi sie pracować tez poza miastem i wtedy nie jest tak fajno. Często pokazuje mi 1 kreskę zasięgu EDGE i połączenie jest bardzo niestabilne. W związku z tym ze nie jeżdżę w to samo miejsce tylko je często zmieniam antena kierunkowa odpada i zastanawiam sie nad jakąś dookolną. Jakie macie doświadczenie w pracy z takimi antenami i czy ich zakup ma sens. Jesli możecie to polećsie jakiś model albo sklep.
Zastanawiałem się nad czymś takim :
http://www.allegro.pl/item220089403_mer ... ratis.html
czy jest to dobry wybór ??
z góry dzięki za pomoc i opinie
Orange, Merlin XU870
-
- Użytkownik forum
Re: Antena do Merlin XU870
Kupilem jakis czas temu dookolna antene. Mam ten sam modem. Ogolnie nie polecam. Lapalo ze wszystkich baz dookola i z zadnej stabilnie.
Przegladajac to forum natknalem sie na posty, ze na Allegro nie ma dobrych anten dookolnych (z tych wszystko w jednym, czyli 900/1800/2100).
Przegladajac to forum natknalem sie na posty, ze na Allegro nie ma dobrych anten dookolnych (z tych wszystko w jednym, czyli 900/1800/2100).
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja pracowałem na do okólnej na dwóch modemach GT .Akurat się składa że z tej samej firmy kupiłem jaką ty podajesz w linku.Działało bez problemowo.Do nadajnika miałem ok 10 km w lini prostej.Warunkiem aby była raczej na zewnątrz.Tak było u mnie.
-
- Użytkownik forum
Witam 
Mod zamknal mi temat i kazal pisac tutaj, wiec jeszcze raz
Od dluzszego czasu mecze sie z uzyskaniem stabilnego sygnalu UMTS. Mieszkam w Warszawie na Bemowie, okolice Gorczewskiej.
Posiadam modem Merlin XU870 pracujacy w Orange. Dotychczas kupilem jedna antene dookolna na Allegro ale niestety w ogole nie pomogla (zasieg EDGE podniosl sie o 1 kreske, UMTS wskakiwal od 1 do 3 ale o stabilnosci polaczenia nie bylo mowy).
Obecnie znalazlem taka antene na Allegro:
http://www.allegro.pl/item220760814_ant ... rolan.html
Prosze o ocene anteny, ew. wskazanie czegos innego. Do 300 zl jestem w stanie zainwestowac by to chodzilo.
Pozdrawiam

Mod zamknal mi temat i kazal pisac tutaj, wiec jeszcze raz

Od dluzszego czasu mecze sie z uzyskaniem stabilnego sygnalu UMTS. Mieszkam w Warszawie na Bemowie, okolice Gorczewskiej.
Posiadam modem Merlin XU870 pracujacy w Orange. Dotychczas kupilem jedna antene dookolna na Allegro ale niestety w ogole nie pomogla (zasieg EDGE podniosl sie o 1 kreske, UMTS wskakiwal od 1 do 3 ale o stabilnosci polaczenia nie bylo mowy).
Obecnie znalazlem taka antene na Allegro:
http://www.allegro.pl/item220760814_ant ... rolan.html
Prosze o ocene anteny, ew. wskazanie czegos innego. Do 300 zl jestem w stanie zainwestowac by to chodzilo.
Pozdrawiam
- Jaco
Może to cię zainteresuje : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=43357#43357bigmanpl pisze:wskazanie czegos innego. Do 300 zl jestem w stanie zainwestowac by to chodzilo.
-
- Użytkownik forum
w takim razie gdzie znaleźć porządną antenę dookolną - wystarczy na 900/1800 - umts/hdspa -a poza miastem i tak nie złapie a w mieście działa mi okbigmanpl pisze:Kupilem jakis czas temu dookolna antene. Mam ten sam modem. Ogolnie nie polecam. Lapalo ze wszystkich baz dookola i z zadnej stabilnie.
Orange, Merlin XU870
- Jaco
Poza miasto to raczej kierunkowa nie do okólna,bo będzie ci ściągać najbliższe BTS z GPRS lub EDGE. O UMTS/HSDPA to raczej zapomnij na do okólnej.
-
- Użytkownik forum
jak pisałem na początku tematu i w poprzedniej wiadomości
1) musi być przenośna !! - to podstawowe kryterium
2) antena ma być koniecznie na 900/1800 - chodzi głównie o EDGE
3) nie musi mieć super wzmocnienia - mam sygnał ale mało stabilny
w związku z tym anteny kierunkowe odpadają chyba ze jakieś malutkie co nie więcej niż 20-30 cm mają i można na stole lub w oknie położyć
1) musi być przenośna !! - to podstawowe kryterium
2) antena ma być koniecznie na 900/1800 - chodzi głównie o EDGE
3) nie musi mieć super wzmocnienia - mam sygnał ale mało stabilny
w związku z tym anteny kierunkowe odpadają chyba ze jakieś malutkie co nie więcej niż 20-30 cm mają i można na stole lub w oknie położyć
Orange, Merlin XU870
- Jaco
To pisz bardziej precyzyjnie bo ten zapis może mieć różne podteksty.szyszek pisze:wystarczy na 900/1800 - umts/hdspa -a poza miastem i tak nie złapie a w mieście działa mi ok

W takim razie antena z linku który podałeś powinna ci załatwić sprawę.
-
- Użytkownik forum
no fakt - ta linia o UMTS/hdspa mogła być dwuznaczna
chyba zaryzykuje i kupie jakiś pionowy pręcik na allegro - najwyżej będę do tyłu o parę zł
- albo pręcik okaże sie dobrą antenką i będzie fajno 

chyba zaryzykuje i kupie jakiś pionowy pręcik na allegro - najwyżej będę do tyłu o parę zł

Orange, Merlin XU870
-
- Użytkownik forum
szyszek: Ja kupilem taka antene na Allegro. Na GSM 900/1800 moge smialo stwierdzic ze wystarczy. Same zastrzezenia mam natomiast do sprzedajacego, gdyz w opisie sugeruje ze chodzi rowniez na UMTS, natomiast po odnalezieniu jego strony www, nie ma informacji na temat pasma 2100, jest tylko 900/1800. U mnie ta antena podnosi zasieg na EDGE od 1, w porywach do 2 kresek. W UMTS ciezko stwierdzic - mimo teoretycznych 3 kresek zasiegu lacze nigdy nie bylo stabilne.
Jaco: antene ktora wskazales w linku na forum takze bralem pod uwage (po lekturze tego forum). Jednak problemem okazal sie brak konektorow do XU870 w ofercie tej firmy. Stad nie dostalbym kabla z koncowka XU870 i N.
W piatek napisalem do Bestpartner w tej sprawie (konektor) i jako ciekawostke podam dzisiejsza odpowiedz:
Przy okazji znamy juz nazwe zlacza anteny do XU870
Moze warto wpisac w FAQ? Ktos kiedys na tym forum o to pytal.
EDIT:
Uzupelniajac moj post:
1. Co do anteny o ktora szyszek pyta, to zasieg z UMTS u mnie wygladal w ten sposob ze przed polaczeniem byly 2-3 kreski (na 5), po polaczeniu spadalo do 1 i lipa nie net
2. Sama antena ma kabel na sztywno z zapietym na koncu konektorem. Poniewaz jest to moja pierwsza antena, trudno mi ocenic jakosc wykonania konektora. Moim zdaniem "siedzi" w gniezdzie Merlina zbyt luzno.
Jaco: antene ktora wskazales w linku na forum takze bralem pod uwage (po lekturze tego forum). Jednak problemem okazal sie brak konektorow do XU870 w ofercie tej firmy. Stad nie dostalbym kabla z koncowka XU870 i N.
W piatek napisalem do Bestpartner w tej sprawie (konektor) i jako ciekawostke podam dzisiejsza odpowiedz:
Kod: Zaznacz cały
Witam
MS174 to nazwa złącza, będzie dostępny pod koniec tygodnia.

EDIT:
Uzupelniajac moj post:
1. Co do anteny o ktora szyszek pyta, to zasieg z UMTS u mnie wygladal w ten sposob ze przed polaczeniem byly 2-3 kreski (na 5), po polaczeniu spadalo do 1 i lipa nie net

2. Sama antena ma kabel na sztywno z zapietym na koncu konektorem. Poniewaz jest to moja pierwsza antena, trudno mi ocenic jakosc wykonania konektora. Moim zdaniem "siedzi" w gniezdzie Merlina zbyt luzno.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Z tymi antenami bywa różnie - kupiłem identyczną jak Kolega szyszek... Polepsza sygnał o jedną "kreseczkę" na zasięgu EDGE ale w zupełności wystarcza - wcześniej sygnał mi zanikał zupełnie w miejscowości gdzie zazwyczaj spędzam urlop... Natomiast nie miałem okazji sprawdzać na UMTS/HSDPA, przy czym jedna kreska na zasięgu wystarcza mi do stabilnej pracy przy pełnej prędkości. Wszystko pewnie też zależy od czułości anteny wewnętrznej modemu... Należy pamiętać że wzmocnienie dB to nie to samo co dBi... Tematy z tym związane są na forum. Na początku dałem się nabrać na te 9dBi...
- Jaco
Jak już zapewne doczytaliście się że kolega @szyszek chce sobie kupić antenę do GPRS/EDGE nie do UMTS.
@bigmanpl ja kupiłem tą antenę bo jak może zauważyłeś firma ta sprzedaje anteny do różnych modemów i niekiedy jest z nią konektor.Tak było w moim przypadku.
Co do zasięgu to antena poprawiła mi moc sygnału z 20% do 60%.Tak wskazywał MM i o jedną kreskę 3/5 możliwych.Dodać muszę że miałem do tego ok 17m kabla co również skutecznie tłumiło mi sygnał.
@bigmanpl ja kupiłem tą antenę bo jak może zauważyłeś firma ta sprzedaje anteny do różnych modemów i niekiedy jest z nią konektor.Tak było w moim przypadku.
Co do zasięgu to antena poprawiła mi moc sygnału z 20% do 60%.Tak wskazywał MM i o jedną kreskę 3/5 możliwych.Dodać muszę że miałem do tego ok 17m kabla co również skutecznie tłumiło mi sygnał.
-
- Użytkownik forum
Jaco: Czekam tylko az Bestparner zacznie sprzedawac konektory do Merlina i zamawiam ta antene, wczesniej juz byl to moj faworyt, jednak ze wzgledu na brak konektora nie bralem go pod uwage. Bardziej sprawni pewnie sami by sobie kabelek zrobili, jednak nie mam doswiadczenia w tej dziedzinie.
Pozdrawiam, bigmanpl
- Jaco
Nie wiem jak jest z kompatybilnością wejść antenowych w Merlin ale w Option GT są jednakowe.
Czy taki nie będzie pasował:Konektor
Czy taki nie będzie pasował:Konektor
-
- Użytkownik forum
z tego co patrzyłem na akcjach i w sklepach internetowych ten konektor badzie dobryJaco pisze: Czy taki nie będzie pasował:Konektor
Orange, Merlin XU870
-
- Użytkownik forum
Konektor bedzie pasowal do XU870, gdyz ma to samo gniazdo co U630/U740. Ma on jednak zlacze FME na wyjsciu, co w przypadku anteny ze zlaczem N powoduje, ze bedzie potrzebny kolejny kabel FME->N a to kolejne przejscie po drodze dla sygnalu, co za tym idzie - strata na sygnale. Czekam na Bestpartner az zacznie robic kable zakonczone z jednej strony konektorem do XU870, z drugiej N i zamawiam ta antene (a wiec bez przelotek po drodze kabla).Jaco pisze:Czy taki nie będzie pasował:Konektor
Pozdrawiam, bigmanpl
- Jaco
W sklepie CarAudio taką końcówkę FME kupiłem za 1zł. Jest prosta w montażu.Zwykle anteny robią z końcówkami SMA i FME i do tego wystarczy konektor z SMA lub FME.
-
- Początkujący użytkownik forum
hi, wczoraj zakupilem do xu870 dookolna antenke: zestaw antena mag FME 2 baty 5dB/7dB+kon U630/740 NOVATELWIRELESS_MerlinU630/U740/ XU870/
w sklepie "ERD" ( nie wiem do konca ktora jest +5 a ktora +7 dB, moze ktos pomoze?
). Po podlaczeniu i wystawieniu na parapet uzyskalem z 1-4 kresek do 4-5 sily sygnalu na UMTS/ HSDPA. Jednak co dziwne, zasieg jest na stale na full a transfer jest porownywalny do tego bez anteny, polaczenie nie jest stabilne - oscyluje w granicach 40 - 700 Kb/s. Nie udalo mi sie nigdy wyciagnac wiecej niz 1,5 mb transferu.
Korzystam w centrum warszawy.
w sklepie "ERD" ( nie wiem do konca ktora jest +5 a ktora +7 dB, moze ktos pomoze?

Korzystam w centrum warszawy.
- Jaco
Ta dłuższa ma 7 dB.bali pisze:nie wiem do konca ktora jest +5 a ktora +7 dB, moze ktos pomoze? :.
Ponadto kupiłeś antenę na EDGE/GPRS nie UMTS (tak możemy się domyślać) i po jej podłączeniu może być zaobserwowany spadek transferu.Za to poza sasięgiem UMTs na EDGE/GPRS powinno działać zadowalająco.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli jest tak jak spekuluje Jaco czyli kupiłeś antenę na GPRS/EDGE to lipa.
Przeczytaj jeszcze tan wątek: >>KLIK<<
Przeczytaj jeszcze tan wątek: >>KLIK<<
-
jest to antena dzialajaca w zakresie 2100 , czyli umts - tak podaje producent. Wlasnie nie mam pojecia co moze byc przyczyna
przeczytalem jescze w manualu do merlina: YELLOW HSDPA Solid:* HSDPA service is available and is
being used during the download.
co o tym myslicie?
przeczytalem jescze w manualu do merlina: YELLOW HSDPA Solid:* HSDPA service is available and is
being used during the download.
co o tym myslicie?
Ostatnio zmieniony 2007-08-01, 12:58 przez bali, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
A możesz zapodać linka z aukcji na której kupiłeś antenę?
-
www.erd.pl -> sklep -> novatell wireles ->
zestaw antena mag FME 5dB+konektorU630/U740/XU870
opisu w sklepie nie ma, dzwonilem i pytalem o specyfikacje anteny, na modemie pokazuje ze lapie HSDPA ( ale czy to jest wiarygodne?), ustwione mam wymuszenie polaczenia tylko poprzez UMTS.
zestaw antena mag FME 5dB+konektorU630/U740/XU870
opisu w sklepie nie ma, dzwonilem i pytalem o specyfikacje anteny, na modemie pokazuje ze lapie HSDPA ( ale czy to jest wiarygodne?), ustwione mam wymuszenie polaczenia tylko poprzez UMTS.
Ostatnio zmieniony 2007-08-01, 13:11 przez bali, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaco
Linka z aukcji lub opis. Podałeś link sklepu.bali pisze:www.erd.pl
-
wszystko zrobione zgodnie z opisem, postawilem nawet swierzy system.Fanta pisze: Przeczytaj jeszcze tan wątek: >>KLIK<<
qrcze, wysledze ten bts i wyceluje w niego kierunkowa, to bedzie najrozsadniejsze wyjscie. rozumiem ze xu870 obsluguje komendy AT
- Jaco
Chyba znalazłem KLIK
Ktoś już na forum pisał że nie ma anten do okólnych na UMTS/HSDPA . Pod ten rodzaj transmisji nadają się najlepiej kierunkowe gdzie antena nie zbiera bocznych sygnałów tylko z konkretnego nadajnika obsługującego ten zakres.
Oczywiście trzeba również zaznaczyć że obciążenie nadajnika skutkuje albo rozłączaniem lub zmianą prędkości przesyłania danych.
Ktoś już na forum pisał że nie ma anten do okólnych na UMTS/HSDPA . Pod ten rodzaj transmisji nadają się najlepiej kierunkowe gdzie antena nie zbiera bocznych sygnałów tylko z konkretnego nadajnika obsługującego ten zakres.
Oczywiście trzeba również zaznaczyć że obciążenie nadajnika skutkuje albo rozłączaniem lub zmianą prędkości przesyłania danych.