gorus1 pisze:Polecam TP-LINK TL-WR1043ND i zmienić firmware do openWRT Gargoyle. Na allegro spokojnie znajdziesz taki router do 200 zł.
Ja jestem zielony w tym temacie a na tym standardowym nie mozna? Bo musze ograniczyć prędkość wyjść wifi do, po 5 mb na wyjście. QoS da się to sensownie zrobić?
Też można, ale alternatywny soft daje dużo więcej możliwości. Poza tym, ten który Ci poleciłem jest w j. polskim co ułatwia niekiedy konfigurację. Ponadto akurat to, czego Ty potrzebujesz jest łatwiejsze do ustawienia w alternatywnym sofcie.
Nie jest to trudne - przez grzeglądarkę się robi upgrade (po zalogowaniu na router z oryginalnym softem gdzieś będzię opcja typu "upgrade firmware" lub podobnie). Tu http://downloads.openwrt.org/backfire/1 ... actory.bin masz obraz do wersji v1 tego modelu. Musisz uważać żeby nie wgrać przypadkiem obrazu dla innej wersji - wtedy jest trochę zabawy z przywróceniem routera do normalnego użytku.
proszę o pomoc w konfiguracji. Chciałbym aby z routera wychodziło na świat stałe ip, które mam od dostawcy internetu. Mac sklonowałem to pozwoliło mi połączyć się z netem, ale na tym koniec ;/
Chciałbym oprócz komputera podłączonego przez port lan przez wifi udostępnić połączenie jeszcze dwóm komputerom. Czytałem to i gdy wyłączę DHCP to wszystko przestaje działać. Póki co router ma normalne IP 192.168.0.1 (W toku mojej zabawy z bramą i maską podsieci w lan i wan nie raz bywało, że router na ten adres nie odpowiadał xD).
Da się komputerom podłaczonym przez wifi przypisywać dynamiczne ip a jednemu mojemu zostawić stałe od dostawcy internetu?
Napisz jeszcze raz, bo ciężko załapać o co chodzi.
Mam wrażenie, że mylisz pojęcia "stały adres IP" i "publiczny adres IP".
DHCP nie ma z tym nic wspólnego.
chormi pisze:Da się komputerom podłaczonym przez wifi przypisywać dynamiczne ip a jednemu mojemu zostawić stałe od dostawcy internetu?
Jeśli dobrze rozumiem (choć wątpię) to się nie da. Ewentualnie możesz zrobić port forward.
Jo_gurt pisze:Napisz jeszcze raz, bo ciężko załapać o co chodzi.
Mam wrażenie, że mylisz pojęcia "stały adres IP" i "publiczny adres IP".
Tak z pewnością mylę, więc chodzi mi o publiczny adres ip, który mam z modemu. Wcześniej jak było podłączone tylko przez kartę sieciową to miałem publiczne ip.
Wewnątrz sieci pozostałe komputery - podłączone przez wifi mogą mieć dynamiczny adres. Chcę tylko, żeby komputer stacjonarny miał publiczne ip.
Już sobie poradziłem tylko teraz taki problem, że lapki podpięte przez wifi mają mój adres ip. Mogę po macu na sztywno przypisać im dowolne ip np. 666.66.66.0 i 666.66.66.1 czy muszą się mieścić w zakresie 192.168.0.X ?