Sony bravia. Nbox. Pioneer vsx-922 jaki ap by to podłączyć
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sony bravia. Nbox. Pioneer vsx-922 jaki ap by to podłączyć
Tak jak w temacie internet mam z Neostrady rozdzielany routerem pentagram p6331-42. W drugim pokoju jest cały sprzęt z tematu który chce podłączyć do internetu niestety kabli nie chcę przyciągać wiec pozostaje wi-fi. W dodatkowo korzystam z laptopa po wi-fi
Proszę o pomoc w wyborze routera z ap tak by to wszystko podłączyć i aby śmiało aż miło
Jeśli temat był Proszę o wybaczenie
Proszę o pomoc w wyborze routera z ap tak by to wszystko podłączyć i aby śmiało aż miło
Jeśli temat był Proszę o wybaczenie
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Sony bravia. Nbox. Pioneer vsx-922 jaki ap by to podłączyć
Potrzebujesz routera z funkcją AP Client. Po skonfigurowaniu go w tym trybie będzie się on łączył po WiFi z tym Pentagramem i dalej po LAN z tymi trzema urządzeniami. Laptop po WiFi będzie korzystał z Pentagrama.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, potrzebuje AP Clienta z kilkoma portami LAN.matek451 pisze:Potrzebujesz routera z funkcją AP Client
Wymóg ten spełnia Ovislink WL5470 w trybie AP Client (ma 4 porty LAN), Ovislink WL5450/5460 (maja po 2 porty LAN). Router to tylko w przypadku gdy da się wyłączyć NAT albo zainstalować alternatywne oprogramowanie na to pozwalające.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
WL5460 na wstępie odpada, ma tylko 2xLAN a potrzebne są z opisu 3- dla trzech urządzeń( tv, nbox, amplituner). Jeśli chodzi o WL5470 to jest trudny do kupienia(sprzęt leciwy) i na dodatek drogi(ponad 200zł za urządzenie z "g"). TP-LINK TL-WR743 ma 4xLAN , 150Mbps i kupisz go za 80-90 zł. Ja do takiego celu używam 8 level WRT-150 kupiony za 65 zł i działa na nim nbox , tv i Lg BD-660. Jego zaletą jest polski interfejs i bardzo prosta konfiguracja jako AP Client.(w sieci jest instrukcja takiej konfiguracji, trwa 5 minut i wszystko śmiga).
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to nadal router a nie AP Client, Tryb WISP to nie to samo co AP Client.matek451 pisze:TP-LINK TL-WR743 ma 4xLAN
matek451 pisze:i bardzo prosta konfiguracja jako AP Client
AP Client czy AP Client router (WISP)?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
TL-WR743 ma zarówno tryb; 1. AP Client Router-WISP Client Router oraz 2. Client-Wireless client , wybieramy ten drugi i pracuje w jednej sieci z Pentagramem nie tworząc drugiej (urządzenia podpięte pod niego mają adresy przydzielane przez DHCP Pentagrama, DHCP w TP-Link wyłączone). Jeśli chodzi o WR-150 to chodzi o konfigurację AP Client. Ten model nie ma trybu WISP. Posiada go model 8level WRT-150A. Opis konfiguracji 8level WRT-150 jako AP Clienta http://digileaks.pl/1624-klient-ap-w-wrt-150/
-
Ovislink WL5470 znalazlem za 180zl na morele.net
jakie sa roznice pomiedzy AP client a AP router client?
chciałbym aby wszystkie urządzenia działały w jednej sieci aby można korzystać z funkcji DLNA
nie wiem co wybrać chciałbym aby wszystko działało sprawnie
fakt 200zl to dużo ale wole dać 150 niż 80 i żeby wszystko działało
jakie sa roznice pomiedzy AP client a AP router client?
chciałbym aby wszystkie urządzenia działały w jednej sieci aby można korzystać z funkcji DLNA
nie wiem co wybrać chciałbym aby wszystko działało sprawnie
fakt 200zl to dużo ale wole dać 150 niż 80 i żeby wszystko działało
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Właśnie po to jest potrzebny czysty ap client. Pech w tym, że przy dlna wifi G to moze być za mało. Najtańsza opcja to zakup routera umożliwiającego wgranie alternatywnego softuBorasmax pisze:chciałbym aby wszystkie urządzenia działały w jednej sieci aby można korzystać z funkcji DLNA
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawowa różnica między AP Client a AP Client router to to iż w drugim przypadku tworzy się drugą sieć , adresy w niej poprzez DHCP przydziela drugi router. Urządzenia podpięte pod niego nie widzą tych z Pentagrama. Jeąli więc podepniesz serwer DLNA, laptop do pierwszej sieci to będą one niewidoczne dla Sony, nboxa czy Pioneera. Musisz utworzyć jedną sieć domową , w której adresy przydziela Pentagram. Do tego tylko tryb AP Client. Konfiguracja WRT-150 na podanej stronie jest łatwa. Jeśli chodzi o TP-WR743 to ustawiasz go w tryb Client-Wireless client, zmieniasz mu adres, wyłączasz DHCP, łączysz urządzenia po Lan i to wszystko. Co do tego wl5470 to jest to router z funkcją AP Client i AP Client Router( WISP). Urządzenie dość leciwe ma już ponad 5 lat i tylko tryb "g"(54Mbps), stąd trudne do kupienia no i cena . W twoim przypadku lepiej kupić coś z trybem "n" minimum 150Mbps. Za zaoszczędzoną kasę możesz kupić lepszy router ADSL do Neostrady z trybem "n" . W ten sposób za około 200 zł masz dwa routery z "n-150 Mbps". Taki zestaw jest wskazany(minimum) jeśli chcesz przesyłać pliki Filmowe po DLNA na TV. U mnie pod główny router TL-MR3220(150Mbps) podpięty jest NAS ZYXEL NSA-210 z 4 TB i w drugim pokoju odtwarzam filmy po DLNA na TV podpiętym po LAN do WRT-150(150Mbps) pracującym jako AP Client( jedna sieć). Oprócz TV podpięte do niego ; dekoder multiroomu "nki", LG-BD660 i komp. Wszystko działa i ma dostęp do internetu, urządzenia w całym domu w jednej sieci sa widoczne dla siebie( adresy po DHCP przydziela MR3220).
-
WRT-150 65zł komputronik
TP-WR743 78zł avans
teraz pytanie który lepszy???do którego mogę zainstalować alternatywny soft??
standardu N nie osiągnę ze względu na laptopa Lenovo y530. no chyba ze podepnę sie pod ostanie wolne gniazdo LAN
i pytanko do matek451 jak sprawuje sie NAS ??
TP-WR743 78zł avans
teraz pytanie który lepszy???do którego mogę zainstalować alternatywny soft??
standardu N nie osiągnę ze względu na laptopa Lenovo y530. no chyba ze podepnę sie pod ostanie wolne gniazdo LAN
i pytanko do matek451 jak sprawuje sie NAS ??
Ostatnio zmieniony 2013-01-31, 15:33 przez Borasmax, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Skąd takie twierdzenie? Router masz bez N i tu jest problem (chyba, że źle patrzę)Borasmax pisze:standardu N nie osiągnę ze względu na laptopa.
Pierwszy ponoć ma w oryginalnym sofcie ap client. Drugi obsługuje openwrt
-
Lapek Lenovo y530 wiec bez standardu N chyba wybiorę wrt-150 ze względu na cenę i komputronik mam blisko a do produktów to nie mam przekonania
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wymienić kartę można, choć z lenovo może być mały problem z whitelist, ale powinno się udać coś dopasować. Ale nawet bez tego reszta sieci może działać w trybie N.Borasmax pisze:Lenovo y530 wiec bez standardu N
-
- Guru bezprzewodowy
WRT-150 ma na oryginalnym sofcie AP Client, gotową konfigurację do tego trybu znajdziesz na stronie digileaks.pl, która podałem wcześniej. Zapoznaj się z testem http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... t-300.html . Jeśli chodzi o NAS to używam go od roku, w środku dwa dyski po 1 TB plus dwa zewnętrzne po 1 TB podłączone do niego po USB. Do użytku domowego świetna sprawa, filmy udostępniane na 2 TV, laptopy i tablet. Dużo innych funkcji, klient torrentów (nie trzeba włączać kompa). Jestem ogólnie zadowolony, koniec z podłączaniem dysków do TV, naprawdę warto mieć.
-
czy karte wifi musze użyć od producenta lenovo czy moge kupic jaka kolwiek aby na PCI express mini card np
http://allegro.pl/asus-k50ab-karta-wifi ... 82747.html 15zl
i od lenovo
http://allegro.pl/karta-wi-fi-802-a-g-n ... 13703.html 49zl
http://allegro.pl/asus-k50ab-karta-wifi ... 82747.html 15zl
i od lenovo
http://allegro.pl/karta-wi-fi-802-a-g-n ... 13703.html 49zl
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak w seriach rozrywkowych, ale w seriach profesjonalnych jest blokada w biosie i muszą być karty dedykowane do danego laptopa (nawet te z nowszych nie "pasują") Ewentualnie możesz zapytać na laptopy.info.plBorasmax pisze:czy karte wifi musze użyć od producenta lenovo
Ja bym zapytał tutaj http://allegro.pl/lenovo-y530-karta-wif ... 66444.html bo wydaje mi się, że na zdjęciu jest to http://webcache.googleusercontent.com/s ... ient=opera
A może nawet nie wiesz, że masz kartę N w laptopie? Może sprawdź w menadżerze urządzeń.
-
racja racja najpierw warto sprawdzic:) tak mam N:))))))))) jutro kupuje wrt-150 a potem coś do ADSL jakieś propozycje?
UP
router kupiony, podłączony i działa:)
teraz muszę kupić coś z ADSL
dziękuje wszystkim za pomoc
UP
router kupiony, podłączony i działa:)
teraz muszę kupić coś z ADSL
dziękuje wszystkim za pomoc
-
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, że kupiłeś WRT-150. Napisz jak działają podpięte urządzenia. Jeśli zadowolony jesteś z firmy 8level to możesz kupić ADSL tej firmy. Ostatnio instalowałem AWRT-300. Sieje WiFi na dwie kondygnacje, 150 m2. Ma pełne "N"-300Mbps i kupisz go za 128 zł w K....Jeśli chcesz 150Mbps to kup za 102 zł AWRT-150.
-
tak wybór padł na wrt-150 i powiem że jak na razie jestem zadowolony TV sony
KDL-40ex500 działa Pioneer VSX-922 też działa, nboxa jeszcze nie podpinałem muszę kupić/zrobić krótkie kable.
jedynie nie mogę sterować TV telefonem sony xperia S nie wykrywa TV (przełaczać kanały, podgłaszać itp)
ale mogę udostępnić zdjęcia na TV
z Pioneerem sterowanie telefonem działa świetnie
masz może pomysł??
KDL-40ex500 działa Pioneer VSX-922 też działa, nboxa jeszcze nie podpinałem muszę kupić/zrobić krótkie kable.
jedynie nie mogę sterować TV telefonem sony xperia S nie wykrywa TV (przełaczać kanały, podgłaszać itp)
ale mogę udostępnić zdjęcia na TV
z Pioneerem sterowanie telefonem działa świetnie
masz może pomysł??
-
- Guru bezprzewodowy
Jakiego programu do sterowania telefonem używasz ?
-
Media remont w oryginalny od Sony
-
- Guru bezprzewodowy
W opiniach o nim można przeczytać, że ta aplikacja ma problemy w sterowaniu niektórymi modelami TV Sony min EX500, stąd twoje problemy. Nie leżą one po stronie routera. Jest to trochę dziwne bo to oryginalny produkt Sony. Nie wspiera jednak wielu modeli tej firmy. Pioneera sterujesz oryginalnym iControlAV2? Ja mam LG47LM660 i steruję za pomocą LG TV Remote, wszystko działa OK.
-
tak iConrolAV2012 czasami nie znajduje urządzenia ale za drugim razem załapuje i wszystko jest ok. większy problem mam z normalnym pilotem czasami nie reaguje na niektóre funkcje np home menu możliwe że to wina ze pilot obsługuje wiele amplitunerów i jest coś przestawione a nie mogę zresetować pilota.
znasz jakiś program do obsługi TV??
znasz jakiś program do obsługi TV??