Mostek WIFI pomiędzy WAG54G2 a WRT54GL (tomato)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mostek WIFI pomiędzy WAG54G2 a WRT54GL (tomato)
Witam.
Mam problem z rozdzieleniem tych routerów poprzez WiFi. Obecnie zmostkowane są kablem,
ale chcę przenieść router do innego pokoju w celu podpięcia N'ki
Tak to obecnie wygląda:
WAG54G2 jest podpięty pod linię telefoniczną a WiFi włączone bez zabezpieczeń. Brak filtracji MAC. Hermetyzacja - tylko trybmostu
Kablem sieciowym podpięty jest WRT54GL (tomato), rodzaj połączenia PPPoE, wpisany użytkownik i hasło, internet śmiga. Wireless mode ustawiony jest na ACCESS POINT
Gdy zmieniam na ACCESS POINT + WDS to w ustawieniach WDS okienko LINK WITH.. zaznaczam automat, lub manual i wpisuję MAC modemu WAG54G2, to w karcie STATUS/WAN tracę połączenie i nie mogę go wznowić.
Co robię nie tak, lub czego jeszcze nie zrobiłem ?
Mam problem z rozdzieleniem tych routerów poprzez WiFi. Obecnie zmostkowane są kablem,
ale chcę przenieść router do innego pokoju w celu podpięcia N'ki
Tak to obecnie wygląda:
WAG54G2 jest podpięty pod linię telefoniczną a WiFi włączone bez zabezpieczeń. Brak filtracji MAC. Hermetyzacja - tylko trybmostu
Kablem sieciowym podpięty jest WRT54GL (tomato), rodzaj połączenia PPPoE, wpisany użytkownik i hasło, internet śmiga. Wireless mode ustawiony jest na ACCESS POINT
Gdy zmieniam na ACCESS POINT + WDS to w ustawieniach WDS okienko LINK WITH.. zaznaczam automat, lub manual i wpisuję MAC modemu WAG54G2, to w karcie STATUS/WAN tracę połączenie i nie mogę go wznowić.
Co robię nie tak, lub czego jeszcze nie zrobiłem ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Mostek WIFI pomiędzy WAG54G2 a WRT54GL (tomato)
Żeby zrobić to co chcesz musisz WAG54G2 skonfigurować jako modem i router (nie most), skonfigurować w nim WiFi z WPA2-PSK. Do WRT54GL wgrać firmware tomato, skonfigurować WiFi jako AP Client (żeby łączył się z WAG54) i jeszcze wyłączyć NAT i DHCP w nim.
Nie pomagam na PW!
-
To już mam...wojteks pisze:Żeby zrobić to co chcesz musisz WAG54G2 skonfigurować jako modem i router (nie most), skonfigurować w nim WiFi z WPA2-PSK. Do WRT54GL wgrać firmware tomato
Czyli z okienka wyboru wziąć ACCESS POINT, ACCESS POINT + WDS czy WIRELESS CLIENT ?wojteks pisze:skonfigurować WiFi jako AP Client (żeby łączył się z WAG54) i jeszcze wyłączyć NAT i DHCP w nim.
Druga sprawa, jedyną opcją połączenia z czymś (myślę tu o WAG54) jest opcja AP+WDS tam jest okienko wyboru LINK WITH... i mogę wpisać ręcznie MAC lub dać automat.
- wojteks
- *** Administrator ***
To wybierz, WDSa nie używaj.mad.mike pisze:WIRELESS CLIENT
Nie pomagam na PW!
-
Poniżej zrzut z modemu - to dla pewności że jest dobrze...

Natomiast nie mogę połapać co i jak zmienić w pomidorze żeby mi to hulało.
1. Nie wiem jaki tryb wybrać, STATIC IP i wpisać z palca IP WAG54 czyli 192.168.1.2 ? A może coś pozmieniać...? Opcje user/hasło sa dostępne tylko w PPPoE, PPPoA oraz PPTP.
2. Na tej samej stronie opcje wireless, tu mogę sobie utworzyć dowolną sieć, czy musi to być identyczna jak z modemu ?
3. NAT nie mogę wyłączyć, bo nie znalazłem takiej opcji
Dorzucam screeny ustawień.

Natomiast nie mogę połapać co i jak zmienić w pomidorze żeby mi to hulało.
1. Nie wiem jaki tryb wybrać, STATIC IP i wpisać z palca IP WAG54 czyli 192.168.1.2 ? A może coś pozmieniać...? Opcje user/hasło sa dostępne tylko w PPPoE, PPPoA oraz PPTP.
2. Na tej samej stronie opcje wireless, tu mogę sobie utworzyć dowolną sieć, czy musi to być identyczna jak z modemu ?
3. NAT nie mogę wyłączyć, bo nie znalazłem takiej opcji

Dorzucam screeny ustawień.

- wojteks
- *** Administrator ***
Pewność to będzie jak połączony kablem/WiFi z WAG54 będziesz miał internet przez DHCP.mad.mike pisze:to dla pewności że jest dobrze
WAN na static, IP: 192.168.1.3, brama 192.168.1.2 (IP WAG54)mad.mike pisze:co i jak zmienić w pomidorze
LAN na 10.0.0.1, DHCP odpowiednio do tego.
Wireless Client, SSID taki jaki nadaje WAG54, szyfrowanie też takie samo i powinien się połączyć z WAG54. Internet po kablu powinien działać z WRT54
Nie pomagam na PW!