router nie wysyla sygnalu N
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
router nie wysyla sygnalu N
Witam!
Moj problem polega na tym, iz ruter TD-W8961ND (chyba) nie wysyla sygnalu N
Moj komputer (Acer Aspire 5820tg) na pewno ubsluguje standard N. Nawet w ustawieniach karty sieciowej zaznaczylem obsluge Adhoc N, ale nic to nie daje. Caly czas odbiera sygnal G. W ustawieniach routera ukazanych w zalaczniku mam zaznaczona obsluge BGN i wlasnie w 'Wireless Mode' moge ustawic kazda konfiguracje z wyjatkiem samego N. Moze byc G+N, B+G, samo G lub B, ale nie moge wybrac N.
Wiecie moze o co chodzi?
Moze cos jeszcze w tych ustawieniach trzeba zmienic?
Moj problem polega na tym, iz ruter TD-W8961ND (chyba) nie wysyla sygnalu N
Moj komputer (Acer Aspire 5820tg) na pewno ubsluguje standard N. Nawet w ustawieniach karty sieciowej zaznaczylem obsluge Adhoc N, ale nic to nie daje. Caly czas odbiera sygnal G. W ustawieniach routera ukazanych w zalaczniku mam zaznaczona obsluge BGN i wlasnie w 'Wireless Mode' moge ustawic kazda konfiguracje z wyjatkiem samego N. Moze byc G+N, B+G, samo G lub B, ale nie moge wybrac N.
Wiecie moze o co chodzi?
Moze cos jeszcze w tych ustawieniach trzeba zmienic?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: router nie wysyla sygnalu N
Jaką kartę sieciową (model) podaje menedżer urządzeń ? I jaka wersja windowsa ?
-
Atheros AR5B93
Win 7 HP
Win 7 HP
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest Twój problempiobeg pisze:Atheros AR5B93
Masz nowy router z certyfikowanym N i karta Draft N 2.0 nie będzie z nim działac w N.IEEE 802.11n draft 2.0
Musisz zmienić kartę na taką z pełnym N.
Nie pomagam na PW!
-
No dobra, ale dlaczego nie moge w ustawieniach routera zmienic na wysylanie jedynie sygnalu N?
U MOJEJ WYBRANKI tez jest router TP-LINKa (modelu nie pamietam) jednak tez ma standard N. Jest to router na kablowke z trzema antenami i zarowno jej laptop (nomem omen starszy od mojego), jak i moj odbiera N, wiec jak to jest?
U MOJEJ WYBRANKI tez jest router TP-LINKa (modelu nie pamietam) jednak tez ma standard N. Jest to router na kablowke z trzema antenami i zarowno jej laptop (nomem omen starszy od mojego), jak i moj odbiera N, wiec jak to jest?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Zacznij może od najnowszych sterowników http://download2.dvd-driver.cz/atheros/ ... 1-whql.zip jednemu gościowi z routerem Netgeara pomogły 

-
Nic to nie dalo
miszkam co prawda na wsi, ale widze kilka innych sieci i jak na nie najade kursorem to wyswietlaja sie podstawowe informacje. I w niektorych wyswietla sie typ radia: n
u mnie to jest g
czyli cos tu nietego
sprawdzilem na innym komputerze (Asus jakis, mlodszy komputer od mojego) i tam tez jest g
wiec wydaje mi sie, ze cos z routerem jest nie tak
jakies ustawienia musze zmienic albo nie wiem
miszkam co prawda na wsi, ale widze kilka innych sieci i jak na nie najade kursorem to wyswietlaja sie podstawowe informacje. I w niektorych wyswietla sie typ radia: n
u mnie to jest g
czyli cos tu nietego
sprawdzilem na innym komputerze (Asus jakis, mlodszy komputer od mojego) i tam tez jest g
wiec wydaje mi sie, ze cos z routerem jest nie tak
jakies ustawienia musze zmienic albo nie wiem
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie znam tego sprzętu ale na obrazku masz "wireless mode" i tam różne kombinacje wyboru, jeżeli tam nie ma "N Only" czy coś podobnego to się nie da wymusić samego N.piobeg pisze:dlaczego nie moge w ustawieniach routera zmienic na wysylanie jedynie sygnalu N?
Podaj model, skoro to starszy sprzet to może mieć N Draft 2.0 i dlatego Twoja karta działa z nim w N. Generalnie było 3 rodzaje N:piobeg pisze: tez jest router TP-LINKa (modelu nie pamietam) jednak tez ma standard N
1. N Draft - rozwiązania nie zawsze kompatybilne między różnymi producentami
2. N Draft 2.0 - wersja rozwojowa, prawie podobna do finalnej
3. N certyfikowane i ostatecznie zatwierdzone jako standard chyba 2 lata temu.
Nie pomagam na PW!
-
No i wlasnie w tym wireless mode mam tam multum do wyboru wszelkie kombinacje z wifi bgn. I moge wybrac kazdy, czyli nawet b+g+n, g+n itd z wyjatkiem samego n. On tam jest, ale jak naciskam na niego to i tak wraca do tego, ktory byl wybrany wczesniejwojteks pisze: Nie znam tego sprzętu ale na obrazku masz "wireless mode" i tam różne kombinacje wyboru, jeżeli tam nie ma "N Only" czy coś podobnego to się nie da wymusić samego N.
tl-WR941ND
Taki router tam jest
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-02-03, 13:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-03, 13:56 przez piobeg, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
On ma N Draft 2.0 jak wynika z opisu na tej stronie http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N3251.htm dlatego działa z Twoim laptopem.piobeg pisze:tl-WR941ND
Zrób obrazek jak rozwiniesz tę listę.piobeg pisze:On tam jest, ale jak naciskam na niego to i tak wraca do tego, ktory byl wybrany wczesniej
Nie pomagam na PW!
-
Tak to wyglada
- wojteks
- *** Administrator ***
OK, zmień kanał z Auto na np. 5 i sprawdź czy wtedy da się wybrać 802.11n albo 802.11g+n.
Nie pomagam na PW!
-
g+n wchodzi, wczesniej tez wchodzil
n nie
n nie
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro Twój laptop nie łączy się po N to dlaczego chcesz wprowadzić samo N?piobeg pisze:n nie
G+N też nadaje N jakby co.
Nie pomagam na PW!
-
No tak, ale g+n i tak caly czas mam tylko g. Wlasnie o to tu chodzi, ze to wyglada tak jakby on wcale nie chcial wysylac n'ki
a N chcialbym miec po to by np przy wymianie plikow miedzy komputerami szybciej to szlo no i zasieg.
Troche domu ma do obsluzenia
A chcialbym wprowadzic samo N chociaz by zobaczyc czy to w ogole dziala nawet i na jakims tablecie czy innym ustrojstwie, a router mi tego odmawia, a chyba nie powienien, prawda?
Dlatego wlasnie o to chodzi, ze to jest nowiutki router, a nie moge wykorzystac pelni jego mozliwosci i nie wiem dlaczego.
a N chcialbym miec po to by np przy wymianie plikow miedzy komputerami szybciej to szlo no i zasieg.
Troche domu ma do obsluzenia
A chcialbym wprowadzic samo N chociaz by zobaczyc czy to w ogole dziala nawet i na jakims tablecie czy innym ustrojstwie, a router mi tego odmawia, a chyba nie powienien, prawda?
Dlatego wlasnie o to chodzi, ze to jest nowiutki router, a nie moge wykorzystac pelni jego mozliwosci i nie wiem dlaczego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Już pisałem, Twoja karta WiFi nie będzie pracować w N z tym routerem.piobeg pisze:a N chcialbym miec
G+N też do tego wystarczy. Z jednymi urządzeniami będzie działało w G a z kompatybilnymi w N.piobeg pisze:A chcialbym wprowadzic samo N chociaz by zobaczyc czy to w ogole dziala nawet i na jakims tablecie czy innym ustrojstwie,
Patrz wyżej.piobeg pisze:nie wiem dlaczego
Nie pomagam na PW!
-
No dobra, rozumiem, ze moj sprzet nie jest kompatybilny i nie bedzie tego sygnalu odbieral. Ok.
Ale dlaczego nie moge ustawic samego N w ustawieniach routera?
To mnie nurtuje...
Ale dlaczego nie moge ustawic samego N w ustawieniach routera?
To mnie nurtuje...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Próbowałeś ustawiać po kablu (wcześniej wyłączając kartę wifi w laptopie i po tym resetując router tak aby nie miał w pamięci żadnego podłączonego urządzenia po wifi?)piobeg pisze:Ale dlaczego nie moge ustawic samego N w ustawieniach routera?
To mnie nurtuje...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
oj tego jeszcze nie probowalem
tyko zaraz po zakupie ustawialem go pod neostrade (oj sie natrudzilem) po kablu, ale pozniej zaraz wifi
tyko zaraz po zakupie ustawialem go pod neostrade (oj sie natrudzilem) po kablu, ale pozniej zaraz wifi
-
- Stały użytkownik forum
Jakie masz rodzaj zabezpieczenia sieci?
-
Nie wiem, ktore za co odpowiada, wiec napisze TKIP i WPA2-PSK
jesli o to chodzi
jesli o to chodzi
-
- Stały użytkownik forum
Piszę na przykładzie mojego routera mv610. W tym routerze jeżeli mamy ustawione szyfrowanie WEP, wówczas nie ma możliwości zmiany trybu na "only n". Występuje sytuacja dokładnie opisana przez Ciebie. Problem znika jeżeli zmienimy szyfrowanie na wpa, wpa2, bądź w ogóle wyłączymy szyfrowanie (czego nie polecam). Skoro jednak masz już ustawiony ten typ szyfrowania (wpa), to problem chyba leży gdzieś indziej. Pozdrawiam
-
Napisalem do pomocy technicznej tplinka
odpisali mi po, ze po ich wewnetrznych testach zeby moc przestawic na n trzeba wlasnie wylaczyc zabezpieczenie i zapisac te zmiany. Pozniej mozna przestawic na n (faktycznie sie przestawilo) i nastepnie znowu wrocic do zabezpieczen.
Cos podobnego jak u centrix23
Napisali mi tez, ze zglosili gdzies ten problem z firmwarem
odpisali mi po, ze po ich wewnetrznych testach zeby moc przestawic na n trzeba wlasnie wylaczyc zabezpieczenie i zapisac te zmiany. Pozniej mozna przestawic na n (faktycznie sie przestawilo) i nastepnie znowu wrocic do zabezpieczen.
Cos podobnego jak u centrix23
Napisali mi tez, ze zglosili gdzies ten problem z firmwarem