Zasilanie modemu GSM z zewnetrznego zasilacza.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prymek
Początkujący użytkownik forum

Zasilanie modemu GSM z zewnetrznego zasilacza.

Post autor: prymek »

Ponieważ wiekszość TP linków ma za mała wydajność prądową USB i modem nie osiąga pełnej wydajność trzeba im jakośc pomóć...
Najprostszym sposobem jest kupno aktywnego HUBa ale czy nie dało by się zmajstrować czegoś w domowych warunkach ? np z małego przedłużacza USB i starego zasilacza 5V do telefonu ?

Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zasilanie modemu GSM z zewnetrznego zasilacza.

Post autor: key »

Dalo by sie, ale tak jak narysowales, nie bedzie dzialac. Musisz polaczyc jeszcze masy, tylko ze masz duze szanse uwalenia kompa.
Nie pomagam na PW.
prymek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: prymek »

Ciekaw jestem jak to jest rozwiazane w aktywnych HUBach, ale nie znalazłem zadnego schematu
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

W aktywnych hubach jest wspolna masa, zasilacze sa bezpotencjalowe - czego nie mozna powiedziec o zasilaczach do telefonow.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Kiedyś widziałem coś takiego, co działało, ale akurat nie mogę wyguglać (chodziło o zewnętrzną dźwiękówkę grającą bez komputera). :oops:

Ale może spróbować tak:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1450469.html

:?:
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

ten schemat z 1 posta będzie działał bez problemów - tylko połącz mase USB modemu i routera (żeby nie powstała różnica potencjałów).
Zasilacz jaki chcesz podłączyć najlepiej żeby nie był regulowany obciążeniem jak właśnie w tych starych od nokii (bez obciążenia dawały ok. 9V) - aczkolwiek i taka będzie działała ok.
Aktywne huby mają to rozwiązane w ten sam sposób - te co lepsze mają jeszcze wzmacniacz dla linii sygnałowych.
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
ODPOWIEDZ